({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tobias Andersson

  • Fotograf: Tobias Andersson

Mountainbike

Billingen Skövde erbjuder flera uppmärkta mountainbikespår med olika svårighetsgrader och fler är på gång! Så här finns något som passar nybörjaren så väl som den mer vana cyklisten.

 
Vi har påbörjat ett arbete med att göra nya cykelspår. De justeringar görs för att skapa utrymme för mer rolig och varierad cykling i framtiden. Samtidigt har vi kunnat påbörja arbetet med fler separata spår för vandrare/löpare och cyklister för att minimera risken för krockar i spåren.
 

Här hittar du en spårkarta över MTB-spåren. 

 

Helt nya spår planeras

Just nu planerar vi för ett cykelvasaspår, det kommer bli ca 30 km med ett kortare alternativ på ca 10 km. Detta spår kommer avlasta de mer centrala delarna av fritidsområdet och inbjuda till lättare cykling i fri fart.

Det borttagna svarta spåret kommer ersättas av ett permanent uppmärkt tävlingsspår XCO med ett antal grävda partier som tas fram tillsammans med Skövde cykelklubb. 

Framtiden

”Fransmännens” - Bike Solutions utredning är klar och det finns ett färdigt förslag att använda sig av för en utveckling modell större men just nu vet vi inte när det arbetet kan påbörjas.

MTB-SPÅR

 

SLANGBELLAN 0,5 km Lätt  

En flowtrail med doserade kurvor och ett underlag anpassat för lätt och rolig cykling. 
Passar både nybörjaren och den mer erfarne cyklisten.

 

INDIGO 5 km Medel 

För dig som har vana att cykla mtb. Spåret innehåller en teknisk nedförsbacke och en längre teknisk stigning. Längs spåret finns en hel del rötter och stenar. Lämplig cykel: mtb med kraftigare mtb-däck och mtb-utväxling. 

 

 

PULSEN 8 km Medelsvår

Varierat spår med både mycket tekniska nedfarter och stigningar. Innehåller en hel del rötter och stenar. På Billingens sydsluttning ned mot Våmbsdalen, går spåret genom ängsmarker, där stigarna har hög flow karaktär.

Homerun 1,5 km Medelsvår

Maskingrävt varvspår med doserade svängar, mindre drops och hopp blandat med mer tekniska partier med stenkistor med mera. Transportväg tillbaka upp till start på lätt grusat underlag

 

Cykla i motionsspår

 

 

Lila milen / Helena 10:an Medelsvår  
Lila milen är det enda av ordinarie motionsspåren där cykling är tillåten i motsatt riktning. Ett starkt kuperat och uppgrusat milspår. Vissa sträckor är mer terrängliknande. Observera att de som springer eller går har företräde. Tänk även på att många går med hund i koppel i detta spår!

Här hittar du ytterligare 2 spår som lämpar sig för MTB-cykling

Cyklistens ansvar

Följ skyltar och anvisningar för cykling. Välj cykelleder utifrån din egen kunskapsnivå och erfarenhet. Cykla med omdöme och anpassa farten efter terräng och din förmåga.

Hjälm är obligatoriskt!

Utöver obligatorisk hjälm rekommenderas skyddsutrustning såsom ryggplatta, knäskydd och armbågsskydd.

Visa hänsyn!

Löpare och motionärer kan förekomma på cykellederna. Sakta ner vid möte och omkörning, gör dem uppmärksam på att du vill passera.
Den som kommer uppifrån/bakifrån har alltid väjningsplikt. Var särskilt uppmärksam där leder går ihop eller korsar varandra. Hjälp andra som råkat ut för en olycka. Det är cyklistens ansvar att cykeln inte smutsar ner eller skadar andra personer.

Anpassa farten!

Se till att kunna stanna före oförutsedda hinder. Stanna inte där sikten är begränsad. Bakom krön, kurvor och brantare backar är det särskilt olämpligt att stanna. Tänk på att underlagetsegenskaper förändras i olika väderlek.

Visa respekt för naturen!

Det är endast tillåtet att cykla på godkända cykelleder.
Stör inte djuren, skräpa inte ner. Naturlig terräng är känslig.

Billingen Bikepark

På Billingen kan du på ett lekfullt sätt träna upp din teknik i de två nyanlagda pumptrackbanorna. Med en pumpande rörelse driver du cykeln framåt och tränar på så sätt både balans och nya färdigheter. Gammal som ung är välkommen till parken och i pumptracken kan du förutom att cykla även åka skateboard, kickbike och inlines. 
Läs mer om Billingen Bikepark.