({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Håll Bohuslän Rent

Vill du också vara med och bidra till ett renare och finare Bohuslän? Då är du är i gott sällskap. Tillsammans är vi ett gäng organisationer och kommuner som gått samman i satsningen Håll Bohuslän Rent. Tillsammans kan vi hålla skräpet borta från vår vackra natur. Här hittar du information och inspiration om hur du kan vara med och bidra.  

 


Hjälp till att plocka upp skräpet

Det finns många sätt att hjälpa till att plocka upp skräpet längs havet och i naturen. För att göra det enkelt att hjälpa till finns det till exempel gratis strandstädarkit att hämta ut på flera turistbyråer. Det finns också påsholkar ute på öarna där du kan hämta påsar. Din bästa hjälp är Strandstädarkartan där du till exempel kan markera var du plockat skräp och sedan få hjälp med upphämtning. Här kan du också se eller göra en markering över var det är skräpigt just nu.

Strandstädarkarta och strandstädarkit

För att underlätta strandstädningen för alla så finns det digitala kartverktyget Strandstädarkartan. Ladda ner appen via App Store eller Google Play eller besök strandstädarkartan.se.

Hämta ett gratis strandstädarkit. Vill du hämta gratis strandstädarkit, med allt som gör dig redo för strandstädning? Klicka dig vidare för att hitta var du hämtar ditt strandstädarkit. 

Hitta Strandstädarkit

Påsholkar

I Bohusläns skärgård finns det ett antal påsholkar där du som besöker platsen kan ta en säck för att plocka skräp och strandstäda. Ofta sitter påsholkarna på utsidan av toaletthus eller i anslutning till vandringsleder.

Här får du inte plocka skräp

Det finns några stränder där vi inte ska plocka skräp. Dessa stränder ingår nämligen i ett miljöövervakningsprogram där det marina skräpet mäts och undersöks. 


Om skräpet på Bohusläns stränder

På bara några tiotal år har det marina skräpet blivit ett stort och mycket allvarligt problem både ute till havs och längs våra kuster. Bohuslän har länge varit särskilt utsatt för skräp från havet och får ta emot flera hundra ton skräp årligen. 

Film: Tips för en skräpfri upplevelse

5 fakta om skräp i havet

  • Fem badkar med skräp – så mycket skräp spolas det upp på Bohusläns kust… varje timme.
  • Runt 80 % av skräpet i havet kommer från land.
  • Det tar cirka 200–500 år för en aluminiumburk att brytas ner av naturen. Motsvarande tid för en glasburk är en miljon år.
  • 94% av all plats i havet syns inte, för det sjunker till havsbotten efter ett tag. 
  • Plast som hamnar i naturen delar sig i mindre och mindre bitar och blir till slut mikroplast. Ingen vet hur riktigt hur länge plasten stannar kvar i naturen - men det tar lång, lång tid. 

Allt material som hamnar i havet, som inte ska finnas där, kallas för marint skräp. Det kan ha dumpats direkt i havet, eller förts dit via regnvatten och floder. Visste du att 80% av allt skräp i havet kommer från land? Läs mer om Skräp i havet | Håll Sverige Rent

 


Boka ett resepaket med skräpplockning

Vad sägs om att kombinera din semestertur med en insats för kustmiljön? Här har vi samlat aktivitetsföretag som erbjuder paketerade aktiviteter i den bohuslänska skärgården tillsammans med strandstädning - en må gott-känsla för kropp och själ.

Skärgårdsidyllen med kajakpaddlare från drönarperspektiv

Strandstädning med kajak eller båt

Följ med Skärgårdsidyllen ut i kajak eller båt och och städa upp en strand. Tillsammans lämnar vi gröna avtryck, det vill säga en strand i bättre skick än när vi fann den. 

Se filmen: Strandstäda på Västkusten

Använd alltid befintliga toaletter i första hand

Tänk på att de solpanelsdrivna friluftstoaletterna som finns vid olika tältplatser är ekologiska. De fungerar genom att separera urinen och den fasta avföringen. Släng aldrig skräp, våtservetter eller sanitetsprodukter (tamponger, bindor eller blöjor) i toaletterna för då förstörs funktionen. Toaletterna ska enbart användas som toalett. Har du inte tillgång till toalett kan du i nödfall gräva ner avföringen och toalettpappret på en avskild plats. Ha alltid en spade med dig!

Kartan visar toaletter som Västkuststiftelsen förvaltar längs med kusten.

Hållbart friluftsliv i skärgården

Hållbar Skärgård är en ideell förening som värnar om ett hållbart friluftsliv i samklang med naturen. Här hittar du information om ex. lämpliga platser att tälta och var du hittar återvinningsstationer längs kusten.

 

Sortera rätt

När du väl slänger ditt skräp, se till att sortera det rätt! Skräp är en resurs som kan återvinnas och bli till nya material. Om det slängs osorterat går det till förbränning istället för att återvinning. Läs mer om hur du sorterar på sopor.nu 

Tänk på allemansrätten

Det är tack vare allemansrätten som vi i Sverige kan vistas fritt i vår vackra natur. Allemansrätten för med sig både rättigheter och skyldigheter. Har du koll på vad som gäller?

 

Håll Bohuslän Rent är ett samarbete mellan Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner genom Ett enat Bohuslän. Syftet med samarbetet är att skapa bättre förutsättningar för ett renare och mer hållbart Bohuslän, både i skogen, i staden, längs kusten och i skärgården.


Semestra skräpfritt i skärgården

Ingen kan göra allt, men alla kan gör något. Du som besökare kan bidra till en bättre och mer hållbar miljö i skärgården genom att ta med ditt eget skräp hem och sortera det på närmaste återvinningsstation! Allt skräp och alla sopor från öarna måste nämligen transporteras in till fastlandet igen. Genom att ta med sig sitt eget skräp hem kan vi minskar antalet båttransporter till havs och därmed minska belastningen på miljön.  

Gästhamnar ger bättre möjligheter till återvinning

På initiativ av Håll Bohuslän Rent förbättrar gästhamnarna i Strömstad och Skärhamn möjligheterna för båtägare att återvinna sitt skräp under sommarsäsongen 2023. Här finns dagbryggor att lägga till vid och sopkärlen töms oftare – allt för att det ska vara lätt att slänga sina sopor rätt!

Så gör du ditt båtliv mer hållbart

Innan du ger dig iväg:

  • Packa smart. Tänk igenom din packning så du inte tar med dig mer än nödvändigt.
  • Lämna skräpet hemma. Mycket skräp kan du lämna redan innan du sjösätter genom att ta bort onödigt emballage och packa om i fuktsäkra burkar. 
  • Ta med något att sortera avfall i, till exempel en stor flergångspåse. 
  • Planera din rutt. När kommer du till en större hamn där det finns sopsortering, sugtömning och mataffär?

Ute till sjös:

  • Ta med dig ditt skräp till nästa hamn. Släng så lite som möjligt i soprummen ute vid skärgårdstoaletterna i naturhamnar för att minska sjötransporter av sopor. 
  • Återvinn. Sortera ditt avfall ombord och återvinn glas, metall samt plast och pappersförpackningar hemma eller i de större hamnarna. 
  • Använd befintliga skärgårdstoaletter i första hand. Kissa inte i havet, bättre i land där det finns vegetationen.