({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kvällssol i Grundsund

Fotograf: Jonas Ingman

Genuint västsvensk kustliv – norra Bohuslän

Norra Bohuslän bjuder på klipphällar och strandängar, ostron, skaldjur och spaupplevelser – och mysiga boenden i pittoreska fiskesamhällen. Åk utanför högsommaren för att uppleva genuint kustliv utanför högsäsongen.

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 4-5 dagar

Rekommenderad period: Vill du uppleva ett lugnare Bohuslän så rekommenderar vi att du reser innan eller efter högsäsong (mitten av juli och början av augusti).

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

 


Planera din resa

Flera av besöksmålen går att ta sig till kollektivt med buss, båt eller tåg. Under resmålen tipsar vi om den närmaste hållplatsen som trafikeras av Västtrafik.

Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar. 

Sök i To Go Reseplanering

 

Den norra delen av den svenska västkusten bjuder på allt från vilda klippor till välkomnande småstäder. Havet är förstås ständigt närvarande här – något som märks av både när det kommer till matupplevelser och sevärdheter. Här följer ett förslag på hur några dagar i norra Bohuslän skulle kunna se ut.

 

Dag 1:

Börja i Strömstad

Bohuslän präglas av sina många små kustsamhällen. Strömstad är faktiskt en av de större städerna i området med sina cirka 7 500 invånare i tätorten. I den livliga stadskärnan finns det gott om butiker där du kan handla kläder, lokalt producerade delikatesser och hantverk i olika former.

Vill du svalka dig så finns det naturligtvis ett kallbadhus i den gamla kurorten Strömstad. Bege dig till den centralt belägna Södra hamnen för ett uppfriskande dopp med utsikt mot Västerhavet.

Ta båten till Kosteröarna

Från Strömstad tar du båten ut till Kosteröarna, som faktiskt är den västligaste punkten i Sverige där det finns bofast befolkning. Sydkoster är den större av de två öarna och har ett omväxlande landskap med öppna betesmarker, strandängar, skogar och klipphällar.

Vill du lära dig mer om Kosteröarna och den marina nationalparken som finns belägen här rekommenderas ett besök på naturum Kosterhavet. När det är dags att vila benen och ladda energidepåerna kan du besöka Bokhandlarens pub. Här serveras välsmakande mat, hantverksöl och unika viner i en stämningsfull miljö precis vid havet. Puben håller öppet under helger under vår och höst samt varje dag under hela sommaren. Både Nord- och Sydkoster är precis lagom stora för att upptäckas till fots. 

På Sydkoster är det annars cykel som gäller, eftersom ön är i det närmaste bilfri. 

Väljer du att stanna kvar på Koster så är Kläpphagen något att rekommendera. Ett Boutique B&B där både boendet och restaurangen sätter guldkant på din vistelse.    

Checka in på Scandic Hotel Laholmen eller Strömstad Spa & Resort

Om du inte stannar över natt på Kosteröarna. Ta båten tillbaka till Strömstad och checka in på Scandic Hotel Laholmen, som ligger på en halvö i Strömstads hamn. Är du trött efter en lång dag i den friska luften föreslår vi middag i hotellets restaurang. Har du fortfarande energi kvar rekommenderas en promenad till Backlunds Bageri/Bistro & Bar på strandpromenaden.

I Strömstad ligger även Strömstad Spa & Resort. Ett modern sparesort som ligger 10 meter från havskanten och ett härligt ställe för dig som önskar lite extra avkoppling.  

Närmaste hållplats: Strömstad Station

Fler boenden i närheten av Strömstad: Bo i stuga eller på campingplats hos Lagunen, Daftö Resort eller Seläter Camping.

 

Dag 2:

Åk vidare till Grebbestad/Fjällbacka

Efter att ha låtit dig väl smaka av hotellfrukosten är det dags att åka vidare till Grebbestad och Fjällbacka. Är du kulturhistoriskt intresserad får du inte missa att ta en avstickare till Vitlycke museum och titta på hällristningarna.

Här får du en unik inblick i bronsålderns värld – och kan förundras över det 8000-åriga kulturlandskapet och den gåtfulla bildskatt som finns med på Unescos världsarvslista.

Fortsätt din resa till Grebbestad. Här kantas hamnområdet av fiskebåtar, pittoreska sjöbodar och restauranger som vill servera smaskig fika eller goda maträtter baserade på fisk och skaldjur.

Tycker du om ostron? Då har du kommit helt rätt! De vilda ostron som plockas i det friska havsvattnet utanför Grebbestad påstås av många vara de godaste i världen.  När du ändå är på plats i Grebbestad, passa också på att ta dig upp på utsiktsberget och ta del av den fantastiska utsikten över hamnen och havet.

Bo i Grebbestad

Väljer du att stanna i Grebbestad så bor du härligt på TanumStrand som ligger på klipporna strax utanför tätorten. Här kan du njuta av spa på eftermiddagen, sedan äta på hotellet eller ta en promenad utmed havet in till Grebbestad på kvällen. Du kan också välja att bo på Everts Sjöbod, bada i badtunna och äta den berömda skaldjurstallriken. Gillar du ostron så måste du också ta chansen att boka en ostronprovning.

Närmaste hållplats: Grebbestad busstation

Fler boenden i närheten av Grebbestad: Bo i stuga eller på campingplats hos Grebbestadfjorden eller Saltviks Camping.Bo i Fjällbacka

Du kan även ta bilen direkt till Fjällbacka för att tillbringa natten. Här möts du av en bohuslänsk idyll med gedigen kulturhistoria. I Fjällbacka vistades gärna skådespelerskan Ingrid Bergman när hon var i Sverige och här utspelar sig också författaren Camilla Läckbergs deckare. Kungsklyftan i Vetteberget var en av inspelningsplatserna för filmatiseringen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Ett tips om du har tid är också att åka med m/s Mira ut och fiska skaldjur.

Checka in på Bryggan i Fjällbacka. Här kan du både bo och äta alldeles vid havet, till exempel på Restaurang Matilda, som har fokus på fisk och skaldjur eller på Everts tapasbar, om du är sugen på smårätter. Du kan också välja Stora Hotellet och äta på någon av hotellets tre restauranger med olika koncept – Mamsell, Grano eller Asado.

Ett tips så här strax före läggdags: Älskar du att strosa på klipporna, bada, njuta av pinfärska skaldjur och att skåda både sälar och sjöfågel i sina naturliga habitat? Då föreslår vi att du lägger morgondagen med att ta en tur ut till Väderöarna. Vill du stanna kvar där även imorgon kväll går det bra att övernatta på värdshuset där.

Närmaste hållplats: Fjällbacka

 

Dag 3:

Åk vidare till Smögen

Nu är det dags att styra kosan vidare till ett riktigt klassiskt landmärke i norra Bohuslän: De färgglada sjöbodarna längs Smögenbryggan. En promenad här är ett måste när du kommer hit. På den 600 meter långa bryggan ligger sjöbodarna tätt och inhyser butiker, kaféer och restauranger med närfångad fisk och skaldjur. Ett tips är att uppleva Smögen i september under Island of light - en facinerade ljuskonstfestival på brygga, granitklippor och hav. 

Härifrån kan du också åka med Smögens Fiske och skärgårdsturer och delta i andra skärgårdsaktiviteter. Vill du åka över till närliggande Kungshamn kan du under delar av året ta Zitabåtarna mellan Smögen och Kungshamn. Sommartid är folklivet och båtlivet intensivt, andra tider på året är det tystare och lugnare – båda upplevelserna har sin charm.

Ta en lunch på bryggan, till exempel på Skärets Krog & Café, eller så beger du dig över till andra sidan till Klevens Tre kök. På båda ställena är det fisk och skaldjur som är basen i menyerna.

Checka in på Smögens hafvsbad

Smögens Hafvsbad invigdes 1900 som kuranstalt och är idag ett modernt spa-hotell med den gamla charmen intakt. Njut några timmar av bad, bastu och behandlingar och ät sedan middag i hotellets restaurang. Se ut över havet, himlen, Smögen och klipporna medan du intar en havsinspirerad måltid.

Närmaste hållplats: Smögen busstation

Fler boenden i närheten av Smögen: Bo i stuga eller på campingplats hos Johannesvik camping & stugby eller Ramsvik Stugby & camping.

 

Dag 4:

 Åk vidare till Fiskebäckskil/Lysekil

Fiskebäckskil och Lysekil ligger på varsin sida av Gullmarsfjorden. Välj själv ifall du vill bo på den ena orten och ta färjan över till den andra eller tvärtom. Oavsett vilket lämpar sig området utmärkt för en riktig upptäcktsfärd.  

Närmaste hållplats: Fiskebäckskil vägskäl

Lysekil och Skaftö

I Fiskebäckskil på Skaftö möts du av kaptensvillor och fiskarstugor längs med slingrande promenadstråk. Missa inte att gå förbi den vackra kyrkan och ta en titt på målaren Carl Wilhelmssons villa och ateljé utifrån.

Om du väljer att tillbringa natten på Gullmarsstrand bor du noll meter från havet, eftersom hotellet ligger på en långsträckt brygga med utsikt över Gullmarsfjordens öar och vikar. Här finns spa, restaurang med lokala råvaror som bas och en veranda där du kan äta något lättare eller bara ta något gott att dricka.

Ett annat alternativ är att bo på Slipens hotell, där varje rum har egen historia och en restaurang som serverar mat med rötterna i bohuslänsk tradition med inslag från andra kök och kulturer. Är du whiskykännare? Då ska du stanna till på Brygghuset som har Sveriges största utbud av maltwhisky och har utsetts till Årets Whiskykrog två gånger. 

Från Fiskebäckskil kan du ta dig vidare till idylliska Grundsund. Önskar du ta en tur på havet och uppleva skärgården så är tipset att ta en kajaktur med Balanspunkten - som erbjuder både guidade turer och uthyrning. Här kan du på på Grundéns hotell eller det familjeägda Skaftö Hotell Villa Lönndal.

Närmaste hållplats: Grundsund

 

Lysekil

Gamlestan är den stadsdel i Lysekil som var det ursprungliga samhället och här finns flera välbevarade, charmiga kvarter att strosa omkring i. Under 2022 invigdes dessutom två av tre etapper av den fantastiska bryggpromenaden Lysekil. De två etapperna går hela vägen från Långeviks småbåtshamn till Norra Hamnen. Projektet bygger helt på ideella krafter och bakom detta står Lysekils Vänner. Andra områden med spår från historien är Kallbadhuset och Havsbadsparken.

Strax väster om staden ligger det karga klippområdet Stångehuvud, med promenadleder och fantastisk utsikt mot havet. Ett tips är att följa med båten Signe ut och äta ostron och musslor i riktig skärgårdsmiljö – eller att ta ett dopp i kallbadhuset inne i samhället. Vill du komma närmare livet under havsytan? Då ska du ta dig till Havets hus, mitt i Lysekil, där du torrskodd hänger med på en tur bland livet i Västerhavet med alla dess fascinerande arter.

Checka in på Strandflickornas Havshotell eller Grand Hotell Lysekil

Strandflickorna finns flera olika boendealternativ beroende på vad du fördrar. Du kan checka in i någon av de tre vackra sekelskiftesvillor med personligt inredda rum som finns på området. Föredrar du att verkligen bli i det närmaste ett med havet kan vi rekommendera Havsateljén eller Badpaviljongen – två inglasade utreum på pålar precis vid vattenbrynet, med privat SPA-bad utomhus och soldäck med solstolar.

Ett annat alternativ för dig som vill bo charmigt med anor tillbaka till slutet av 1800-talet är Grand Hotell, som finns beläget i en byggnad i så kallad Schweizer-stil mitt på torget i Lysekil.

Middagen äter du på White Guide-rekommenderade Norra Hamnen 5. Här serveras en meny starkt präglad av lokala råvaror från kust och hav, som äts ackompanjerad av den magnifika utsikten över Västerhavet.  

Ett annat alternativ är Publik Mat & Bar – en modern bistro med mat inspirerad från bland annat västkusten, Japan och Sydamerika. Här avslutar du din vistelse i norra Bohuslän med att göra en riktig smakresa utan att behöva förflytta dig från bryggan där bistron är belägen.

Närmaste hållplats: Lysekil södra hamnen

 

Fler roadtrips i Västsverige

Här hittar du fler förslag på turer som tar dig genom Västsveriges tre landskap och bjuder på vacker natur, herrgårdsmiljöer, lokala smaker, avkopplande spa och spännande historia och kultur. 

Till roadtrips för livsnjutare

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 4-5 dagar

Rekommenderad period: Vill du uppleva ett lugnare Bohuslän så rekommenderar vi att du reser innan eller efter högsäsong (mitten av juli och början av augusti).

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

 


Planera din resa

Flera av besöksmålen går att ta sig till kollektivt med buss, båt eller tåg. Under resmålen tipsar vi om den närmaste hållplatsen som trafikeras av Västtrafik.

Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar. 

Sök i To Go Reseplanering