({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Anders Jonsson

Genuint västsvenskt kustliv – södra Bohuslän

Södra Bohuslän är fyllt av pittoreska kustsamhällen och havsinspirerad mat, konst och kultur i världsklass – och fängslande historia. Vill du uppleva ett lugnare Bohuslän innan högsäsong så rekommenderar vi att komma utanför semesterveckorna i juli och början på augusti.

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 4 dagar

Rekommenderad period: Vill du uppleva ett lugnare Bohuslän så rekommenderar vi att du reser innan eller efter högsäsong (mitten av juli och början av augusti).

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

 

 

 

Planera din resa 

Flera av besöksmålen går att ta sig till kollektivt med buss, båt eller tåg. Under resmålen tipsar vi om den närmaste hållplatsen som trafikeras av Västtrafik.

Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar.

Sök i To Go Reseplanering

Södra delen av den bohuslänska västkusten bjuder på vacker skärgårdsmiljö, konstupplevelser och personliga boenden. Havet är förstås ständigt närvarande på denna roadtrip – i allt från matupplevelser till sevärdheter.

 

Dag 1:

Börja i Ljungskile/Lyckorna

Börja din resa med att checka in på vackra Villa Sjötorp. Det är ett sekelskifteshus från 1901 som nu är hotell och restaurang med ekologisk profil. Här möts du av klassisk snickarglädje, smyckade kakelugnar och hänförande utsikt. Detta blir din bas för att upptäcka Ljungskile och Lyckorna.

Närmaste hållplats: Anfasteröd

Ljungskile har ett förflutet som populär bad- och kurort, klimatet här sades nämligen vara balsamiskt. Samhället breder ut sig längs viken flankerat av det mäktiga Bredfjället. Ta en promenad längs med havet mellan samhället och området Lyckorna. Där föreslår vi dagens lunchstopp. I Klocktornet på Lyckorna, som förr var kamrerarkontoret där badgästerna togs emot, ligger idag Musselbaren. Här äter du lunch bestående av pinfärska blåmusslor med klassiska tillbehör. Vill du uppleva det där lilla extra? Följ med på en musselexpedition och prova på att skörda färska blåmusslor.

Närmaste hållplats: Lyckorna

När lunchen är intagen styr du vidare till Kärrstegens gård. Här shoppar du inredning, kläder och blommor eller njuter av en eftermiddagsfika på kaféet. Middagen äter du i Villa Sjötorps restaurang, där du kan förvänta dig en meny med råvaror från jorden, skogen, havet och sjön, levererade av småskaliga producenter i närheten.

Närmaste hållplats: Ljungskile rastplats

Fler boenden i närheten av Ljungskile/Lyckorna: Bo i stuga, glampingtält eller på campingplats hos Anfasteröd Gårdsvik eller Haftsten Resort & Camping (mellan Uddevalla och Orust) 

 

Dag 2:

 Åk vidare till Orust

Fortsätt din resa till ön Orust där du kan uppleva det bohuslänska lugnet i en vacker skärgårdsmiljö. Runt ön finns många pittoreska kustsamhällen med intilliggande småöar.

Lådfabriken är ett personligt och färgstarkt B&B som präglas av kreativitet och design. Huset som en gång var en fisklådefabrik där träbåtar och fisklådor tillverkades till lokala fiskare har nu byggts om till ett helt unikt boende. På kvällen ligger fokus på solnedgången och på maten där lokalt odlad fisk och skaldjur står i centrum.

Närmaste hållplats: Edshultshall norra

Tavlebords honungsgård får du lära dig mer om bin, fika, luncha, handla i gårdsbutiken – och till och med bo i en bikupa. Väljer du istället Hotell Strana långt ut på de bohuslänska klipporna checkar du in i ett havshus med egen brygga och hyra av bastuflotte.

Närmaste hållplats: Tavlebord och Hälleviksstrand södra

Ett annat alternativ är att bege dig till en riktig Orustklassiker – Slussens pensionat, som drivs av kärleken till musik, mat och umgänge och har kallats det svenska musikhotellet. På menyn står den lokala råvaran i fokus för rena och spännande smaker, tillagade med enkelhet och hög finess. Till det serveras ekologiska viner och en hel del nördiga naturviner.

Närmaste hållplats: Slussen

Från Tuvesvik längst ut i väster på Orust avgår personfärjan ut till Käringön. Här kan du bo på både Lotshotellet Käringön och Hotell Käringön

Närmaste hållplats: Tuvesvik

Fler boenden i närheten av Orust: Bo i stuga eller på campingplats hos Stocken Camping, Vindöns Camping & Marina eller Nösundsgården.

 

Dag 3:

 Åk vidare till Tjörn

Idag ska du åka över Skåpesundsbron till Tjörn och uppleva konst av världsklass. Stanna gärna till på vägen på Sundsby säteri för fika och en titt i gårdsbutiken. Framme i Skärhamn hittar du Nordiska Akvarellmuseet, en unik plats för konst baserad på vatten, pigment och papper. Här finns både en permanent samling och tillfälliga utställningar i en vacker byggnad precis vid strandkanten. Ät din lunch på Vatten restaurang och café i samma byggnad.

Närmaste hållplats: Sundsby korsväg och Kommunhuset, Tjörn

En kort bit från Akvarellmuseet ligger Skulptur i Pilane. I ett bohuslänskt kulturlandskap med spår från stenåldern och med betande får arrangeras varje sommar en skulpturutställning med världsledande konstnärer. Kanske väljer du till och med att cykla de 1,2 milen hit från Skärhamn för att verkligen insupa landskapet. Varför inte ta en båttur från Rönnäng ut till öarna Dyrön eller Åstol för att äta lunch på Trålverket respektive Åstols rökeri?

 Checka in på Salt & Sill eller Björholmens Marina. 

Salt & Sill på Klädesholmen är något så ovanligt som ett flytande hotell där du kan äta fisk, skaldjur och förstås restaurangens specialitet – Sillplanka. Att det serveras sill här är ingen slump, eftersom fiskeläget Klädesholmen har varit ett centrum för sillproduktion i många hundra år. Fördrar du surdegspizza framför sill? Åk då istället till Lottas Bak & Form, som ligger alldeles i närheten.

Närmaste hållplats: Klädesholmen östra

Ett annat alternativ är att bo på Björholmens Hotel & Marina, omgiven av Stigfjordens naturreservat med långsträckta klippöar, strandängar och bördiga dalgångar där allt präglas av havet – dofterna, smakerna och aktiviteterna. Ett självklart val är den vedeldade bastun på bryggan med vy över hav och hamn.

Närmaste hållplats: Björholmen

Fler boenden i närheten av Tjörn: Bo i familjehus, campingplats eller vandrarhem hos Hav & Logi.

 

Dag 4:

 Fortsätt till Marstrand

Marstrand sträcker sig över de två öarna Koön och Marstrandsön. Du når Marstrandsön med en kort färjetur över sundet och välkomnas av en levande och samtidigt historisk miljö med små gränder, havsutsikt vart du än vänder dig och inte minst den spektakulära Carlstens fästning. Den har anor från 1600-talet och här satt bland annat den berömda stortjuven Lasse-Maja fången i 27 år. En spännande plats med mycket att upptäcka. Ta också gärna en promenad runt ön och gör en paus längst ut vid Skallen fyr och se platsen där Skagerak och Kattegatt möts.  

Är du sötsugen rekommenderas en fika på Bergs konditori när du kommer tillbaka till hamnen. Det är ett klassiskt konditori med långa anor och i lokalen har det både varit bank och officersmäss en gång i tiden. Det sägs också att nobelpristagaren Selma Lagerlöf satt och skrev på sin Marstrandsroman Herr Arnes penningar här.

Checka in på ditt boende

Marstrands kurhotell upplever du atmosfären från 1800-talets kurbadande och låter kropp och själ få vila. Även Grand Hotell Marstrand andas tradition och historia med ett omtyckt kök, medan Marstrands Havshotell på Koön är en mer modern anläggning med spa och träningsmöjligheter. Plus en restaurang precis vid kajkanten med kvällssol och magisk utsikt över hamnen och Marstrandsön. En fin avslutning på resan!

Närmaste hållplats: Marstrands färjeläge

 

Fler roadtrips i Västsverige

Här hittar du fler förslag på turer som tar dig genom Västsveriges tre landskap och bjuder på vacker natur, herrgårdsmiljöer, lokala smaker, avkopplande spa och spännande historia och kultur. 

Till roadtrips för livsnjutare

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 4 dagar

Rekommenderad period: Vill du uppleva ett lugnare Bohuslän så rekommenderar vi att du reser innan eller efter högsäsong (mitten av juli och början av augusti).

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

 

 

 

Planera din resa 

Flera av besöksmålen går att ta sig till kollektivt med buss, båt eller tåg. Under resmålen tipsar vi om den närmaste hållplatsen som trafikeras av Västtrafik.

Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar.

Sök i To Go Reseplanering