({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Bad vid Hyssnaleden

Fotograf: Lukasz Warzecha

Inget slår en sjö i Dalsland

  • Britt-Marie Erlandsson
  • Källa: UT 2021

Gör som Krister Kronlid och ta en badsemester i Dalsland. Förra sommaren testade han att bada i 50 dalsländska sjöar och äventyret fortsätter, han har ju 2 000 kvar.

”Det var en av mina bästa somrar i hela mitt liv. Jag kom in i en så skön lunk, mötte goa människor och det var väldigt, väldigt fint”, säger Krister Kronlid, bosatt i Uddevalla men med dalsländska rötter. Han har rest mycket runt i världen, både genom sitt jobb och på fritiden. Den här semestern var tanken att resan skulle gå till USA och Albanien. Men så kom corona och det blev inget av de planerna.

”Jag tänkte: Vad ska jag göra då? Jag bestämde mig för att åka runt och bada i Dalsland. Jag älskar att bada och jag älskar vatten, vatten är liv, att uppleva vatten är något speciellt. Jag tänkte jag badar i tolv sjöar, kanske möter jag någon person, vi äter och pratar. Det blev 50 sjöar totalt under tre veckor och det var fantastiskt.”

Krister Kronlids badäventyr startade i Marsjön utanför Bäckefors där han tillbringat mycket tid som barn eftersom hans farfar och hans pappas kusiner bodde där.
”Det är min familjs vagga så vad var lämpligare än att börja där. Jag tog med mig min systers barnbarn, de hade aldrig badat där förut. Sen besökte vi Evenstorps gård i Brålanda och såg alpackorna och åt på Facklan i Bäckefors såklart. Det blev en heldag och vi hade jättetrevligt.”

"En nära-livetupplevelse"

Nästan varje dag under tre veckor åkte Krister Kronlid runt och badade i Dalsland, två–tre sjöar per dag, någon dag blev det så mycket som sex sjöar.
”Jag simmade, njöt av omgivningen, tystnaden, dofterna och mötte människor. Jag saknar sommaren, det var så mycket upplevelser och man blev ett med naturen. Jag kallar det en nära-livetupplevelse.”

När vi frågar om det var något bad som var alldeles extra nämner han två.
”Ett speciellt tillfälle var när jag badade ensam i min adamsdräkt i Älgsjön mellan Dals Långed och Åmål, där var det spännande klippavsatser under vattnet. Att bada i Teåkersjön var också alldeles fantastiskt, där är det så fin sandbotten och där badade jag med min pappas kusin.”

Krister Kronlid la ut bilder och berättade om sina upplevelser på Facebook och fick många följare, inte bara i Sverige utan runtom i hela världen.
”De tyckte det var en så häftig grej och så vackert. De blev begeistrade när de såg bilderna. En del mötte upp, bland annat i Billingsfors när jag badade i Bengtsbrohöljen med förre kommunalrådet i Bengtsfors Per Eriksson.”

"Inget slår en sjö i Dalsland"

I Dalsland finns drygt 2 000 sjöar och skogstjärnar och Krister Kronlid tänker fortsätta sina badäventyr i sommar. Då kommer han att ta hjälp av vänner för att hitta vattnen och hur man bäst tar sig dit, en del släkt och vänner kommer också att ansluta till olika platser.
”Jag vill gärna dela med mig och visa mitt Dalsland och mina smultronställen för så många som möjligt. Jag har bjudit in släkt från USA och mina släktingar från Stockholm kommer. Jag tror och hoppas att jag startat en folkrörelse. Jag har badat i Medelhavet, Karibien och Västerhavet men inget slår en sjö i Dalsland en varm sommardag.”

Kristers Dalslandsturné

Marsjön 3/8
Ellenösjön 4/8
Teåkersälven 10/8
Ivägsjön 10/8
Ragnerudssjön 10/8
Lelång 13/8
Laxsjön 13/8
Edslan 13/8
Knarrbysjön 13/8
Ärr 13/8
Ärtingen 13/8
Stora Le 14/8
Lilla Le 14/8
Långelidstjärnet 14/8
Grann 14/8
Torrsjön 14/8
Stora Sågtjärnet 15/8
Kabbosjön 15/8
Örsjön 15/8
Vänern 15/8
Åklång 15/8
Spången 16/8
Upperudshöljen 16/8
Glycksjön 16/8
Råvarpen 16/8
Häresjön 16/8
Bovattnet 16/8
Kuserödsjön 16/8
Holmevattnet 17/8
Viksjön 17/8
Brötegårdssjön 17/8
Teåkerssjön 18/8
Sandvikesjön 19/8
Bollungen 19/8
Vrångsjön 19/8
Svärdlången 20/8
Västra Silen 20/8
Lystjärn 20/8
Klofstjärn 20/8
Bengtsbrohöljen 20/8
Gällsjön 21/8
Långbrohöljen 21/8
Älgsjön 21/8
Nedre Kalven 21/8
Furusjön 21/8
Nedre Fillingesjön 22/8
Lilla Bengtsbrohöljen 22/8
Kristinedalstjärnet 22/8
Hagtjärn 23/8
Holmevattnet 23/8