({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Martin Gustavsson

Mathantverk från Dalsland

Mathantverket skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Ett kärleksfullt och genuint hantverk ger unika smaker – så är det bara. Vi har gjort en guide till Dalslands gårdsbutiker, bagerier och mathantverkare så att du kan uppleva dalsländsk mat och fylla ditt skafferi med godsaker.

Det finns gott om gårdar och matproducenterna som erbjuder traktens mat. Läckra korvar efter egna recept, smaksatt honung, äppelcider, vedugnsbakat bröd, sylt, saft och getost, mjuka lena fårskinn och mycket, mycket mer. Berika din upplevelse med att besöka några av dem och fyll din matkasse med gediget mathantverk. Koppla på smaklökarna och njut av allt som odlats fram, producerats och lagats till.

Föreningen Dalslandsmat

Består av producenter och förädlare men också restauranger samt caféer som använder sig av närproducerade livsmedel i Dalsland samt Vänersborgs kommun. Alla medlemmar är alla egna företagare som samarbetar för att kunna erbjuda er det allra bästa.

dalslandsmat.com

Hitta producenter, gårdsbutiker och matställen

Dalslandsmat har tagit fram en "skattkarta" där du kan läs mer om företagen som är med i Dalslandsmat och vart du kan hitta dem. Det enda du behöver för att hitta bra och lokalproducerad mat i Dalsland. 

Till kartan 

 

Fotograf: Martin Gustavsson

Brukets Godaste 
 Fengersfors
Här hittar du det godaste brödet, gräddat i vedeldad stenugn. De bakar hantverksmässigt på Wästgötarnas mjöl, ekologiskt och producerat nära. Deras butik hittar du Brukets godaste musli, knäcke, småkakor och annat gott lokalproducerat mathantverk. De bakar även åt Not Quite Bistro som ligger bara ett stenkast därifrån.
bruketsgodaste.se

Fotograf: Emma Augustsson

Eventorps Gård 
  Brålanda

Här odlar de odlar hallon och rabarber som de förädlar samt har köttdjur, allt ekologiskt och  KRAV- certifierat. I gårdsbutiken hittar du deras hallon- och rabarbersortiment, kött samt ett utbud från andra Dalsländska producenter i området. De har även ett populärt sommarcafé, perfekt för en familjeutflykt. 
evenstorpsgard.se

Hjärtebo Gård 
  Dals Långed

Gårdsbutik med utställning och försäljning av Sveins konsthantverk i trä och Sivs linnehantverk som förgyller köket. Du kan även känna, prova och lukta på våra handgjorda ekologiska salvor, oljor och cerat. 
hjartebogard.se

Gårdsbutik - Nuntorp Gård
 Brålanda

En saluhall som säljer produkter från trakten i en vacker och välsorterad butik. Utbudet skiftar med säsongerna med en rad beprövade och skickliga leverantörer från Västra Götaland och Värmland. Ni hittar också lokal keramik samt ett utvalt sortiment av heminredning.
nuntorp.se

Fröbacken 
  Fröskog

Snittblomsodling med självplock och gårdsbutik på den lilla gården i Fröskog utanför Åmål. Kom och plocka själv eller beställ en färdig bukett till bröllop, fest eller vardag eller köpa närodlade grönsaker i säsong. I butiken hittar du utvalda saker och verktyg till trädgården, keramik, inredning. Du kan också slå dig ned i trädgården med en kopp ekologiskt kaffe
frobacken.se

Larssons Gårdsbutik 
   Ånimskog

I butiken kan du handla ekologiskt nötkött och ägg från gården. De har även annat gott från andra duktiga producenter och här kan du också hitta inspiration att förnya ert hem med noga utvald heminredning. Under årets varmare månader har de även ett café där du kan fika i trädgården med utsikt över sjön Ånimmen. 
Larssons gårdsbutik

Ekholmens café & gårdsbutik 
  Dals Rostock

Man du köpa gårdens ekologiska nötkött i butiken, både färskt och fryst, vaccumpackat och hängmörat. Du hittar även en inredningsbutik och café i samma hus. 
Läs mer

Dalslandsstruts
  Färgelanda
På Glumseruds Gård föder de upp strutsar och i deras gårdsbutik kan du köpa kött, ägg, andra spännande strutsprodukter och en hel del annat. 
dalslandsstruts.se

Dalsland Hem & Deli 
  Högsäter
Inte en gårdsbutik men fullproppad av lokalproducerade produkter och delikatesser. En butik med stort engegemang och stort utbud. 
hemochdeli.se

Visit Dalslands Center
  Håverud
Ingen gårdsbutik direkt, men inne i centret hittar du en välfylld food market med lokalproducerade produkter och varor från hela Dalsland.  
visitdalslandscenter.com

 

Fotograf: Kenny Gustafsson

Torrskogs Källarbryggeri
  Bengtsfors
Microbryggeri i norra Dalsland som levererar till flera systembolag och restauranger i trakten. Visningar görs från 5 personer och bokas i förhand.
Läs mer

Brukskällans Bryggeri 
  Bäckefors
I det gamla bryggeri huset som fortfarande finns kvar efter järnbruket i Bäckefors bryggs det sen 2016 öl igen. Ölen bryggs efter både gamla och nya recept, och med hjälp av ny teknik och gamla traditioner så har Brukskällan återskapat ett modernt bruks öl.  
brukskallan.com

Fengersfors Bruksbryggeri
 Fengersfors
Ölbryggeri för klassiskt bra öl med kvalitet. Håller till i Fengersfors bruk och drivs av Pär Forsgren. Dalslands senaste bryggeri som öppnade sin verksamhet 2021. 
Läs mer

Fotograf: Artisan glass

Håfveruds Rökeri & Brasseri
 Håverud
Restaurang, fiskrökeri och delikatessbutik med specialiteter som gravrökt herrgårdslax och varmrökt regnbåge. Mitt i Dalslands center vid akvedukten i Håverud. 
hafveruds.se

Swedish Country living 
  Mellerud

Här säljer de andelslamm. Som andelsbonde köper du ditt lamm tidigt på våren. De sköter allt fram tills köttet levereras framåt hösten.
swedishcountryliving.se

Dalslands Vilt
  Steneby
Dalslands vilt är ett charkuteri med fokus på närproducerat kött. Hjortarna och mufflonfåren går i hägnet bredvid. Älgarna och vildsvinen hämtas i närliggande skogar. Du hittar charkuteriet hos Dalslands Aktiviteter. 
dalslandsvilt.se

Torggummans ägg
 Färgelanda

Närproducerade ägg ifrån deras egna hönsgårdar till livsmedelsbutiker och restauranger. Du kan köpa deras ägg i de flesta matvarubutiker i närområdet. 
torggummansagg.com

Artisan Glass
Fairtrade, ekologisk, kravmärkt och handgjord, ofta med frukt och bär från egna odlingar. Det är kvalitet det! 
artisanglass.se

Laugar of Sweden
 Högsäter

Ekologiska och hangjorda hudvårdsprodukter och tvålar. 
laugar.se 

Hansens Kafferosteri  
 Fengersfors

Ett mikrorosteri som har sin verksamhet i den lilla bruksorten Fengersfors i norra Dalsland. Arbetar enbart med spårbart råkaffe av högsta kvalitet från utvalda delar av världen. Säljer kaffe hos Brukets Godaste. 

Mariannes Biodling
 Mellerud

Honung och rapsolja med hög kvalitet från gården mitt på Dalboslätten. Du hittar hennes produkter i utvalda matvarubutiker i området och hos REKO-ringarna. 
mariannesbiodling.se

Assarebyns kvarn
Mellerud
Assarebyns kvarn har varit i drift under 100 år och drivs nu av mjölnaren Johanna. De äldre
och långsammare maskinerna ger en skonsam malning och därmed högre kvalitet på mjölet.
Läs mer

Rostads Småbruk
Mellerud
Sedan mitten av 90-talet har de pressat äpplemust av äpplen från sina odlingar och från närliggande trädgårdar i närområdet.

Sandlycke gård
Dals Rostock
Sandlycke Gård från 1860-talet ägs och drivs av Eva och Patrick Petrén Allier, som flyttade till Dals Rostock 2013. Sedan dess har de utvecklat gården och här odlar de lokalproducerade grönsker som de bland annat säljer i sin självbetjäningsbod.
Läs mer

 

Fotograf: Alma Dannäs

GLUPSK på Dalsland

Det mesta sättet att hitta Dalsländska matproducenter och njuta av deras produkter är att besöka GLUPSK på Dalsland. Mat- och kulturfestvalen med en högkvalitativ matmarknad. Den äger rum i slutet av augusti varje år på Fengersfors Bruk. 
glupskpadalsland.se

 

Välkommen att njuta av mat och goda råvaror i Dalsland

- Var lite glupsk vettja!

Andra har också läst...