({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Not Quite

Fotograf: Kajsa Kax

10 favoriter i Dalsland

Dalsland är känd under benämningen; ett Sverige i miniatyr. Med varierade miljöer med allt från slätter och jordbruk till berg och vildmark finns det något för alla. Det är inte svårt att gilla Dalsland, det svåra är att välja vad du tycker bäst om.

Är du osäker på vad du vill se och uppleva? Här kommer 10 av våra mest populära besöksanledningar, utan inbördes ordning.

 

Akvedukten i Håverud

 Mellerud

Varje år vallfärdar hundratusentals besökare till Dalslands kanal för att se det spektakulära mötet mellan landväg, järnväg och vattenväg. Akvedukten och slusstrappan i Håverud är en av Dalslands mest besökta sevärdheter och ett stycke historia som bäst upplevs på plats. Historien om Dalslands kanal och akvedukten berättar om folkvilja, ett galet geni och hur framtiden kom lite väl fort. En tur vid akvedukten är aldrig komplett utan ett besök på Dalslands kanalmuseum. En vacker utställning som berättar kanalens historia och de drömmar som hjälpte till att bygga Dalslands kanal.

dalslandskanal.se

 

Njutvandra

 Dalsland

Dalsland är en fantastisk vandringsdestination och med naturen ständigt närvarande är det aldrig långt till närmaste vandringsled. Många som besöker oss kommer för att njutvandra. Vackra leder och storslagen natur på dagen, en god middag och en skön säng på kvällen. Låt våra boenden skämma bort dig med hemlagade lunchpaket och fika i ryggsäcken och goda tips på de finaste turerna. Så att du bara kan njuta av naturen och ha det gott. 

Läs mer

 


Dalslands Aktiviteter

 Steneby, Bengtsfors

Dalslands Aktiviteter - en av norra Europas största anläggningar när det gäller upplevelser och äventyr ute i skog och mark. Vad krävs för att få adrenalinet att pumpa hos dig? Kanske handlar det om att möta höjdrädslan på en hinderbana 18 meter upp i luften eller se om du vågar ta steget ut i luften när du väl står på plattformen till en av Nordens längsta ziplines. Kanske att kliva upp i sadeln och ge dig ut på en ridtur rakt ut i skogen. Dalslands aktiviteter är också en plats där du bor mitt i naturen. Antingen i stugor, kåtor eller direkt under stjärnorna i ett glashus från The 72 Hour Cabin.

dalslandsaktiviteter.se

 

Fengersfors bruk & Not Quite

 Fengersfors

En plats och ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare. Med utställningsytor, bistro och butik kan alla ta del av den sjudande kreativiteten mitt i den Dalsländska skogen. På bruksområdet hittar du också artisanbagarna på Brukets godaste som förser så väl bistron som resten av Dalsland med nybakade läckerheter. Not Quite har på kort tid gjort sig känt som ett av de främsta besöksmålen i regionen. Upplev konst, kultur och skapande. Där emellan kan du slå dig ner i parken och äta något gott. 

notquite.se

 

Baldersnäs Herrgård

 Dals Långed

På Baldersnäs Herrgård bor du bekvämt på en grönskande halvö i Laxsjön. Området präglas av den tidigare bruksherren Carl Fredrik Waerns intresse för engelsk parkkultur. Med fönstret på glänt somnar du gott till naturens ljud. När du blir hungrig framåt kvällen kan du sitta ner vid ett stilfullt dukat bord med utsikt över parken och bli serverad lokala specialiteter tillagade av säsongens råvaror hos Öjentorps kök. Restaurangen är rekommenderad i White Guide och certifierad av Smaka på Västsverige.

baldersnas.com

 

Europas bästa paddelvatten

 Dalsland Nordmarken

Sjösytemet i norra Dalsland, som i folkmun kallas för DANO-området, är som gjort för paddling. Mil efter mil kan du paddla sjö efter sjö i vacker natur med kuperat landskap och avlånga sprickdalssjöar. Det finns gott om kanotuthyrare i området som gärna ger dig tips på turer och gåda råd. När du blir fikasugen är det bara att doppa ner kaffepannan i sjön. Vattnet är kristallklart.

Läs mer om paddling

 

 

Tresticklan nationalpark

 Ed

En av Sveriges trettio nationalparker ligger i Dalsland. Mellan sjön Stora Le och den norska gränsen ligger Tresticklan Nationalpark, som med en yta på 30 kvadratkilometer utgör den största väglösa och obebyggda skogstrakten i södra Sverige. Naturen i Tresticklan Nationalpark präglas av smala och höga bergsryggar som sträcker sig i nordsydlig riktning. Mellan dem ligger myrmarker och långsmala sjöar. Den glesa och karga tallskogen med lav- och mossklädda berghällar, tillsammans med det stora antalet sjöar, bildar en rofylld miljö där du kan vandra i obruten vildmark i flera dagar.

Mer om Tresticklan

 

Kanalresa med Dalslands kanaltrafik

 Bengtsfors - Håverud

Dalslands kanal trafikeras av flera fina sekelskiftsbåtar som tar sina passagerare längs de vackra omgivningarna längs kanalen. Under sommaren går båtarna dagligen från både Bengtsfors och Håverud. De flesta väljer att göra en runda. Det innebär att du åker passagerarbåt åt ett håll och sen tar DVVJ:s rälsbuss tillbaka dit du startade. Turerna går dagligen från mitten av juni till slutet av augusti.

dalslandskanaltrafik.se

 

Dalslands Konstmuseum

 Upperud

Vackert beläget på en höjd i Upperud, ligger Dalslands konstmuseum. Den långa röda museibyggnaden smälter väl in i den gamla bruksmiljön. Museet öppnades 1995 och initierades av antikhandlare Sten Torstensson, vars samling utgjorde basen för det nya museet. Idag visar museet, utöver sin permanenta samling, en rad olika utställningar med samtidskonst under perioden mars till november såväl inomhus som utomhus i skulpturparken. Passa också på att fika på Café Bonaparte.

dalslandskonstmuseum.se

 

Dals Rostock

 Mellerud

Dals Rostock är en gammal kurort med ovanligt intressant historia. Tre verksamheter av större omfattning i samhället har handlat om vård och hälsa: Rostocks hälsobrunn, Kroppefjälls sanatorium och de stora odlingarna av medicinalväxter till apoteken. Idag finns det i samhället bland annat en örtagård, en konstnärsateljé med butik och ett innehållsrikt bygdemuseum. Här erbjuds guidade vandringar och fika på sommaren. Ett annat populärt besöksmål är det lilla stationshuset, som är en hälften så stor kopia som orginalhuset. 

dalsrostock.se

 

Boka enkelt dina upplevelser i Dalsland

Vi har samlat massor av bokningsbara aktiviteter och boenden på ett ställe.

Mer att upptäcka i Dalsland

Njut av naturen och Dalsland på ditt sätt. Läs mer om våra upplevelser och aktiviteter.

 

Andra har också läst...