Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Vandring i Dalsland

Dalsland topp 10

Prins Eugen hade rätt när han för över 150 år sedan gav Dalsland benämningen: ett Sverige i miniatyr. Djupa skogar, fjäll, bördiga slätter, vita stränder, kanalen med sina pittoreska slussmiljöer, vidsträckta mossar, sjöar, havslika Vänern med kust- och skärgårdsnatur... allt detta är Dalsland! Här tipsar vi er om tio besöksanledningar som vi tycker att ni inte ska missa när ni är här! Utan inbördes rangordning...

Dalslands kanal

Dalslands kanal består av ett pärlband av stora och små sjöar, vikar, fjordar och bi-leder som binds samman av ca 12 km grävd/sprängd kanal. Sjösystemets totala längd är ca 250 km och sträcker sig från Vänerns västra sida, passerar upp igenom landskapet Dalsland, vidare in i landskapet Värmland, upp emot norska gränsen och in i Norge. I sjösystemet finns 31 slussar fördelade på 17 slusstationer. Fallhöjden är totalt 66 meter. Kanalen anses vara en av de vackraste vattenvägarna i Europa... Det finns tre passagerarbåtar som trafikerar kanalen under sommaren med både dagsturer samt enstaka timmars resor. 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain


Dalslands Aktiviteter

Dalslands Aktiviteter - en av norra Europas största anläggningar när det gäller teambuilding blandat med toppupplevelser. Man erbjuder en rad spännande och roliga aktiviteter i skog, på sjön, på låg och hög höjd ofta med djur som sällskap. Målsättningen är att kunna erbjuda aktiviteter för alla åldrar på samma ställe oavsett väder och årstid. 

Not Quite

Not Quite - en plats och ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare. På det gamla pappersbruket har man skapat förutsättningar för all sorts kreativt, arbete och utställningsytor, café och butik där alla kan ta del av den sjudande kreativiteten i den Dalsländska skogen. Not Quite har på kort tid gjort sig känt som ett av de främsta besöksmålen i regionen. Kombinationen av högklassig konst och konsthantverk i naturskön Dalslandsbygd, med goda förutsättningar för fika eller lunch, har visat sig vara ett vinnande koncept. 

Flicka står i en trappa

Fotograf: Katrin Bååth

Baldersnäs Herrgård

Baldersnäs är en anrik herrgård. Fantastiska gemenskapsutrymmen och matsalar i gammal miljö, parat med moderna hotellrum, gör Baldersnäs till något unikt. Du kan välja att bo i Herrgårdsbyggnaden eller våra nya flyglar med utsikt över Laxsjön. Vi kan i båda fallen garantera dig en underbar övernattning. Omgivningarna runt herrgården reflekterar menyn hos Öjentorps Kök. Med hög ambition borgar vi för lustfyllda smaker och kvalitet in i minsta detalj. Här har ni möjligheten att äta allt från enkla rätter till väl komponerade affärsmiddagar. På Baldersnäs har även Steneby Hemslöjd sin butik i sädesmagasinet ”Rian”. Byggnaden är från mitten av 1800-talet. Här kan du finna ett gediget utbud av hemslöjds- och konsthantverksprodukter av hög kvalitet.

Baldersnäs Herrgård i Dalsland

Fotograf: Jonas Ingman

Halmens Hus

Halmens Hus ligger på Majberget i utkanten av Bengtsfors med en fantastisk utsikt över skogar och sjöar. Här kan du året runt se vår basutställning som berättar om hur halm använts i olika kulturer under lång tid och berättelsen om varför halmen fått så stor betydelse just i Dalsland. Med traditionen som grund och med siktet inställt på framtiden arbetar Halmens Hus med att bevara kunskapen och tekniken kring halmen och samtidigt hitta nya spännande sätt att använda materialet. Här finns också tillfälliga utställningar, kurser, föreläsningar, konserter och andra arrangemang. 

Utställningar i Halmens hus

Fotograf: Christiane Dietz

Håverud

I Håverud finns många dragplåster och är ett måste för varje dalslandsbesökare… Här finns auktoriserad turistbyrå, Dalslands Glasblåseri, restaurang med laxrökeri, kanalbåtarna, butiker, café, kanotuthyrning och mycket mer. I Håverud finns också Dalslands kanals stora sevärdhet Akvedukten. Den var en genialisk lösning på ett stort problem. Det verkade inte möjligt att bygga kanal och slussar här pga den mjuka berggrunden och den djupa kanjonliknande dalen där älven störtade fram. Den ansvarige för projektet, Nils Ericsson, förordade att en akvedukt skulle byggas över den svåraste delen och att kanalens övre del skulle läggas på en hylla på berget. Detta gjorde man och nu finns även järnvägsbro och landsvägsbro på samma plats! 

Sällskap paddlar kajak över akvedukt

Fotograf: Roger Borgelid

Fiske

Det är många som kommer till Dalsland för det fina fisket. Dels kan man ju fiska på egen hand i någon av de tusentals sjöar som finns här, eller så kontaktar man någon av de duktiga guider som vi har: Dalsland Fishing och Sportfishing Dalsland. Då kan du få tips på var gammelgäddan gömmer sig eller var de bråkigaste laxarna finns! 

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Dalslands Moose Ranch

Älgen är världens största hjortdjur och är helt skapad och anpassad till den miljö de lever i här. I ett 10 ha stor älgpark strövar 8 tama älgar i skogsterräng med gott om skydd, mat och vatten och lever som älgar brukar. Visste ni att älgen kan springa upp till 60 km/h och att de har en extremt utvecklad hörsel och luktsinne? Besök Dalslands Moose Ranch så får du veta mer om älgen. Precis intill landsväg 164/166 i Dals-Ed finns älgpark, älgshop samt kaffeservering. Anläggningen är lättillgänglig, handikappvänlig och med bra fotomöjligheter. 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

Silverlake

Dalsland är känt som kanotisternas paradis. Silverlake är ett aktivitetsföretag som har sysslat med kanotuthyrning med tillhörande verksamhet sedan slutet av 70-talet. På Silverlake camp i Kråkviken (15 km norr om Bengtsfors) finns möjligheter till konferenser, lägerskolor och det är också en bra startpunkt för enskilda då man är i det mest eftertraktade området direkt. Här finns möjlighet till boende såväl inomhus som i tält. I centrala Bengtsfors ligger Hotell/Vandrarhem Hemgården och även kanot- och cykeluthyrning.  

en kanot i en sjö

Fotograf: HENRIK TRYGG

De Vackra Vyernas Järnväg

De Vackra Vyernas Järnväg, eller Dal Västra Värmlands Järnväg som förkortningen egentligen står för, är 96 km lång och sträcker sig från Mellerud i söder genom Dalslands och Värmlands vackra och skiftande natur till Årjäng i norr. Långa sträckor går längs kanten av Dalslands kanal och andra vackra vattendrag.  På sträckan Mellerud-Bengtsfors kan du åka rälsbuss och mellan Bengtsfors-Årjäng kan du trampa dressin.  

Fotograf: Christiane Dietz