({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Kajsa Kax

10 favoriter i Dalsland

Dalsland är känd under benämningen; ett Sverige i miniatyr. Med varierade miljöer med allt från slätter och jordbruk till berg och vildmark finns det något för alla. Det är inte svårt att gilla Dalsland, det svåra är att välja vad du tycker bäst om.

Är du osäker på vad du vill se och uppleva? Här kommer 10 av våra mest populära besöksanledningar, utan inbördes ordning.

 

Akvedukten i Håverud

 Mellerud

Varje år vallfärdar hundratusentals besökare till Dalslands kanal för att se det spektakulära mötet mellan landväg, järnväg och vattenväg. Akvedukten och slusstrappan i Håverud är en av Dalslands mest besökta sevärdheter och ett stycke historia som bäst upplevs på plats. Historien om Dalslands kanal och akvedukten berättar om folkvilja, ett galet geni och hur framtiden kom lite väl fort. En tur vid akvedukten är aldrig komplett utan ett besök på Dalslands kanalmuseum. En vacker utställning som berättar kanalens historia och de drömmar som hjälpte till att bygga Dalslands kanal.

dalslandskanal.se

 


Dalslands Aktiviteter

 Steneby, Bengtsfors

Dalslands Aktiviteter - en av norra Europas största anläggningar när det gäller upplevelser och äventyr ute i skog och mark. Vad krävs för att få adrenalinet att pumpa hos dig? Kanske handlar det om att möta höjdrädslan på en hinderbana 18 meter upp i luften eller se om du vågar ta steget ut i luften när du väl står på plattformen till en av Nordens längsta ziplines. Kanske att kliva upp i sadeln och ge dig ut på en ridtur rakt ut i skogen. Dalslands aktiviteter är också en plats där du bor mitt i naturen. Antingen i stugor, lappkåtor eller direkt under stjärnorna i ett glashus från The 72 Hour Cabin.

dalslandsaktiviteter.se

 

Not Quite

 Fengersfors

En plats och ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare. Med utställningsytor, bistro och butik kan alla ta del av den sjudande kreativiteten mitt i den Dalsländska skogen. På bruksområdet hittar du också artisanbagarna på Brukets godaste som förser så väl bistron som resten av Dalsland med nybakade läckerheter. Not Quite har på kort tid gjort sig känt som ett av de främsta besöksmålen i regionen. Upplev konst, kultur och skapande. Där emellan kan du slå dig ner i parken och äta något gott. 

notquite.se

 

Baldersnäs Herrgård

 Dals Långed

På Baldersnäs Herrgård bor du bekvämt på en grönskande halvö i Laxsjön. Området präglas av den tidigare bruksherren Carl Fredrik Waerns intresse för engelsk parkkultur. Med fönstret på glänt somnar du gott till naturens ljud. När du blir hungrig framåt kvällen kan du sitta ner vid ett stilfullt dukat bord med utsikt över parken och bli serverad lokala specialiteter tillagade av säsongens råvaror hos Öjentorps kök. Restaurangen är rekommenderad i White Guide och certifierad av Smaka på Västsverige.

baldersnas.com

 

Dalslands Moose Ranch

 Ed

Det första mötet med en älg ger dig ett minne för livet. Och du förstår direkt varför den kallas för skogens konung. Här lever 8 älgar precis som i det vilda, men flera gånger om dagen kommer de till utfordringsområdet vid parkens ingång. Då kan du besöka älgarna, klappa klappa dem och bjuda dem på snacks medans er guide berättar allt om hur älgar lever. Med Gröne Backe Camping som närmaste granne med bad, minigolf och bastu blir ert besök i Dals Ed ett kul äventyr för hela familjen. 

dalslandsmooseranch.se

 

Kanalresa med Dalslands kanaltrafik

 Bengtsfors - Håverud

Dalslands kanal trafikeras av flera fina sekelskiftsbåtar som tar sina passagerare längs de vackra omgivningarna längs kanalen. Under sommaren går båtarna dagligen från både Bengtsfors och Håverud. De flesta väljer att göra en runda. Det innebär att du åker passagerarbåt åt ett håll och sen tar DVVJ:s rälsbuss tillbaka dit du startade. Turerna går dagligen mellan 14 juni - 28 augusti 2021.

dalslandskanaltrafik.se

 

Europas bästa paddelvatten

 Dalsland Nordmarken

Sjösytemet i norra Dalsland, som i folkmun kallas för DANO-området, är som gjort för paddling. Mil efter mil kan du paddla sjö efter sjö i vacker natur med kuperat landskap och avlånga sprickdalssjöar. Det finns gott om kanotuthyrare i området som gärna ger dig tips på turer och gåda råd. När du blir fikasugen är det bara att doppa ner kaffepannan i sjön. Vattnet är kristallklart.

Läs mer om paddling

 

Dalslands Konstmuseum

 Upperud

Vackert beläget på en höjd i Upperud, ligger Dalslands konstmuseum. Den långa röda museibyggnaden smälter väl in i den gamla bruksmiljön. Museet öppnades 1995 och initierades av antikhandlare Sten Torstensson, vars samling utgjorde basen för det nya museet. Idag visar museet, utöver sin permanenta samling, en rad olika utställningar med samtidskonst under perioden mars till november såväl inomhus som utomhus i skulpturparken. Passa också på att fika på Café Bonaparte.

dalslandskonstmuseum.se

 

Pilgrimsleden

 Vänersborg - Mellerud - Bengtsfors - Åmål

Hela den dalsländska Pilgrimsleden sträcker sig från Vänersborg i söder till Edsleskog i Åmåls kommun i norr - över 100 km. Från Mellerud till Upperud går leden mestadels längs gång- och landsvägar förbi drygt en handfull medeltida kyrkor. I Upperud ändrar vandringen karaktär till en riktigt vacker vildmarksled. För dig som vill uppleva äkta dalsländsk urskog rekommenderas en tur längs den norra delen av Pilgrimsleden, som stundtals kan liknas vid att vandra vid Höga Kusten. Det finns många fina boenden längs leden, där du kan äta gott och vila i en skön säng mellan delsträckorna. 

Läs mer

 

Dals Rostock

 Mellerud

Dals Rostock är en gammal kurort med ovanligt intressant historia. Tre verksamheter av större omfattning i samhället har handlat om vård och hälsa: Rostocks hälsobrunn, Kroppefjälls sanatorium och de stora odlingarna av medicinalväxter till apoteken. Idag finns det i samhället bland annat en örtagård, en konstnärsateljé med butik och ett innehållsrikt bygdemuseum. Här erbjuds guidade vandringar och fika på sommaren. Ett annat populärt besöksmål är det lilla stationshuset, som är en hälften så stor kopia som orginalhuset. 

dalsrostock.se

 

Mer att upptäcka

Det finns mycket att se och göra i Dalsland. Naturen finns alltid runt hörnet och kulturen frodas. Så oavsett om du vill hålla pulsen uppe eller varva ner och bara njuta så har vi något för just dig.

 

Andra har också läst...