({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Roger Borgelid

Dalsland topp 10

Dalsland är känd under benämningen; ett Sverige i miniatyr. Med varierade miljöer med allt från slätter och jordbruk till berg och vildmark finns det något för alla. Det är inte svårt att gilla Dalsland, det svåra är att välja vad du tycker bäst om. Är du osäker på vad du vill se och uppleva? Här kommer 10 av våra mest populära besöksanledningar, utan inbördes ordning.

Att ta sig en titt på  akvedukten i Håverud är en klassiker. Men varför inte utmana dig själv bland trädtopparna, paddla i orörd natur, klappa en älg eller unna dig en lyxig weekend på en herrgård också!

Dalslands kanal

Dalslands kanal består av ett pärlband av stora och små sjöar, vikar, fjordar och bi-leder som binds samman av ca 12 km grävd/sprängd kanal. Sjösystemets totala längd är ca 250 km och sträcker sig från Vänerns västra sida, passerar upp igenom landskapet Dalsland, vidare in i landskapet Värmland, upp emot norska gränsen och in i Norge. I sjösystemet finns 31 slussar fördelade på 17 slusstationer. Fallhöjden är totalt 66 meter. Kanalen anses vara en av de vackraste vattenvägarna i Europa... Det finns tre passagerarbåtar som trafikerar kanalen under sommaren med både dagsturer samt enstaka timmars resor. 

dalslandskanal.se

Fotograf: Lena Lindberg Wong, Dalslands Turist AB


Dalslands Aktiviteter

Dalslands Aktiviteter -en av norra Europas största anläggningar när det gäller upplevelser och äventyr ute i skog och mark. Vad krävs för att få adrenalinet att pumpa hos dig? Kanske handlar det om att möta höjdrädslan på en hinderbana 18 meter upp i luften eller se om du vågar ta steget ut i luften när du väl står på plattformen till en av Nordens längsta ziplines. Kanske att kliva upp i sadeln och ge dig ut på en ridtur rakt ut i skogen. Dalslands aktiviteter är också en plats där du bor mitt i naturen. Antingen i stugor, lappkåtor eller direkt under stjärnorna i ett glashus från The 72 Hour Cabin.

dalslandsaktiviteter.se

Not Quite

En plats och ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare. På det gamla pappersbruket har man skapat förutsättningar för all sorts kreativt arbete med utställningsytor, café och butik där alla kan ta del av den sjudande kreativiteten i den Dalsländska skogen. Not Quite har på kort tid gjort sig känt som ett av de främsta besöksmålen i regionen. Kombinationen av högklassig konst och konsthantverk i naturskön Dalslandsbygd, med goda förutsättningar för fika eller lunch, har visat sig vara ett vinnande koncept. Fengers och Villa Weidling är två trevliga B&B som är en bra utgångspunkt när du upptäcker konsten, kulturen och naturen i Fengersfors.  

notquite.se

Fotograf: Kajsa Kax

Baldersnäs Herrgård

På Baldersnäs Herrgård bor du bekvämt på en grönskande halvö i Laxsjön. Området präglas av den tidigare bruksherren Carl Fredrik Waerns intresse för engelsk parkkultur. Med fönstret på glänt somnar du gott till naturens ljud. När du blir hungrig framåt kvällen kan du sitta ner vid ett stilfullt dukat bord med utsikt över parken och bli serverad lokala specialiteter tillagade av säsongens råvaror hos Öjentorps kök. Restaurangen är rekommenderad i White Guide och certifierad av Smaka på Västsverige.

baldersnas.eu

Fotograf: Jonas Ingman

Halmens Hus

Halmens Hus ligger på Majberget i utkanten av Bengtsfors med en fantastisk utsikt över skogar och sjöar. Här kan du året runt se deras basutställning som berättar om hur halm använts i olika kulturer under lång tid och berättelsen om varför halmen fått så stor betydelse just i Dalsland. Med traditionen som grund och med siktet inställt på framtiden arbetar Halmens Hus med att bevara kunskapen och tekniken kring halmen och samtidigt hitta nya spännande sätt att använda materialet. Här finns också tillfälliga utställningar, kurser, föreläsningar, konserter och andra arrangemang. First Hotel i Bengtsfors ligger bara ett stekast från Halmens Hus och erbjuder fina rum och goda middagar - allt för en trevlig weekend. 

halmenshus.com

Fotograf: Christiane Dietz

Håverud

I Håverud finns många dragplåster och är ett måste för varje dalslandsbesökare. Här finns auktoriserad turistbyrå, Dalslands Glasblåseri, restaurang med laxrökeri, kanalbåtarna, butiker, café, kanotuthyrning och mycket mer. I Håverud finns också Dalslands kanals stora sevärdhet Akvedukten. Akvedukten är en fritt hängande bro, där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför forsen. Varför inte stanna en natt på Upperud 9:9, ett modernt designhotell i en över 100 år gammal sannmålssilo eller på Håveruds Hotell som ligger vackert beläget vid Dalslands Kanals strand. 

Läs mer!

Fiske

Det är många som kommer till Dalsland för det fina fisket. Du kan fiska på egen hand i någon av de tusentals sjöar som finns här, men glöm inte fiskekort! Eller så kontaktar man någon av våra duktiga guider: Dalsland Fishing och Sportfishing Dalsland. De hjälper dig med allt från utrustning, båt och teknik. Oavsett om du vill sportfiska lax på värnen eller fånga gammelgäddan så hjälper de dig - så att du kan fokusera på att fånga den stora... 

dalslandfishing.com

sportfishingdalsland.com

Dalslands Moose Ranch

Det första mötet med en älg ger dig ett minne för livet. Och du förstår direkt varför den kallas för skogens konung. På Dalslands Moose Ranch, utanför Dals Ed, finns det ett 10 hektar stort område av naturlig skogsterräng. Här lever 8 älgar precis som i det vilda, men flera gånger om dagen kommer de till utfordringsområdet vid parkens ingång. Visste ni att älgen kan springa upp till 60 km/h och att de har en extremt utvecklad hörsel och luktsinne? Besök Dalslands Moose Ranch så får du veta mer om älgen. Med Gröne Backe Camping som närmaste granne med bad, minigolf och bastu blir ert besök i Dals Ed ett kul äventyr för hela familjen. 

dalslandsmooseranch.se

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Silverlake

Dalsland är känt som kanotisternas paradis. Silverlake är ett aktivitetsföretag som har sysslat med kanotuthyrning med tillhörande verksamhet sedan slutet av 70-talet. På Silverlake camp i Kråkviken (15 km norr om Bengtsfors) finns möjligheter till konferenser, lägerskolor och det är också en bra startpunkt för enskilda då man är i det mest eftertraktade området direkt. Här finns möjlighet till boende såväl inomhus som i tält & på lägerplats. I centrala Bengtsfors ligger Hotell/Vandrarhem Hemgården och även kanot- och cykeluthyrning.  

silverlake.se

Fotograf: Christiane Dietz

De Vackra Vyernas Järnväg

Eller Dal Västra Värmlands Järnväg som förkortningen egentligen står för, är 96 km lång och sträcker sig från Mellerud i söder genom Dalslands och Värmlands vackra och skiftande natur till Årjäng i norr. Långa sträckor går längs kanten av Dalslands kanal och andra vackra vattendrag. På sträckan Mellerud-Bengtsfors kan du åka rälsbuss och mellan Bengtsfors-Årjäng kan du trampa dressin.  

dvvj.se

Fotograf: Rhino

Mer att upptäcka

Det finns mycket att se och göra i Dalsland. Naturen finns alltid runt hörnet och kulturen frodas. Så oavsett om du vill hålla pulsen uppe eller varva ner och bara njuta så har vi något för just dig.

Andra har också läst...