({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kvinna vid ingången till Upperud 9:9

Fotograf: Agnes Maltesdotter

Från London till stjärnhimmel & vattenblänk

  • Tommy Löfgren

Från London till ett torp på landet i Dalsland. Det är ett stort steg. Men för Bodil Söderlund var det en naturlig sak. Dalsland är hemma för henne – född och uppvuxen på en gård med kor, hästar och många andra djur runt husknuten.

VISSERLIGEN HADE HON OCH MANNEN bara tänkt sig ett par år i det lilla torpet mitt i skogen, för att sedan söka sig vidare. Men nu har de byggt ett eget specialritat hus och Bodil är en varm ambassadör för sitt Dalsland.
– Jag hade sju fina år i London där jag jobbade och utbildade mig inom konst och design. Och så träffade jag Charlie. När vi skulle få barn kom tankarna på att hitta en bättre uppväxtmiljö. Att det blev Dalsland har vi inte ångrat.

UPPERUD 9:9 är ett hotell i en spannmålssilo, som Bodil är med och driver med ansvar för kök och evenemang. Här lagas all mat från grunden med så mycket lokala ingredienser som möjligt. Det tankesättet har Bodil med sig från sin uppväxt på landet. Där togs det mesta tillvara av vad gården och den omkringliggande skogen gav. Självhushåll och lokalodlat var självklarheter.

När mamma Kerstin köpte den gamla silon med målet att skapa något annorlunda blev Bodil tidigt involverad. De hade några år på sig att fundera och skissa på det som skulle bli Upperud 9:9. År 2013 öppnade de sommarverksamheter och 2015 gjordes den stora ombyggnaden där restaurangkök, festsal, torn och hotellrum tillkommit. Det senaste projektet är en bastu.
– Du kan gå direkt från hotellet eller bastun ut på bryggan och bada i sjön, säger Bodil.

”Ledstjärnan är att skapa en miljö, en identitet som är genuin.”

Fotograf: Nadja Odenhage

​ATT UTVECKLA ANLÄGGNINGEN och anpassa den efter gästernas behov finns hela tiden med i tankarna. Inget gör sig självt. Bodil betonar att mötet med människorna ger värdefull energi tillbaka.
– För besökaren ska det vara en estetisk helhetsupplevelse att komma till oss. Ledstjärnan är att skapa en miljö, en identitet som är genuin, annorlunda och samtidigt spännande. De fem rummen är som små lägenheter i en väldigt speciell miljö. Det ska kännas att man är i en silo och det grova träet i väggarna är original. De påminner om byggnadens funktion som förråd och lagring för bygdens spannmål. Byggnaden är 100 år och har sin historia.

Såväl stora som små som kommer till Upperud 9:9 vill uppleva ett speciellt boende och röra sig i skog och mark. Pilgrimsleden passerar utanför huset på sin Dalslandssträckning från Vänersborg till Edsleskog.
– Den är ett lagom utflyktsmål särskilt om man är en ovan vandrare. Man går så långt man vill, tar en fikapaus och vänder hem. Gästerna får ett matpaket med sig ut. Leden passar även ovana vandrare som kan gå kortare delsträckor.

BODIL HAR EN REGEL när hon pratar om Dalsland. Det handlar om att vara sann och säga som det är. Dalsland är ingen urban plats med mysiga caféer runt varje hörn. Man ska inte låtsas att man är någon annan. Då blir det inte ett bra möte med gästerna.
– Det är viktigt att sätta rätt bild. Här finns gott om space och jättefina besöksmål, men gästerna får anstränga sig lite för att hitta fram. Vårt jobb är att guida dem.

Fotograf: Agnes Maltesdotter

SOMMAREN ÄR DEN INTENSIVA SÄSONGEN med många besökare. Vår och höst är fina årstider då Bodil satsar på helgöppet.
– Vi servar gäster med frukost, lunchpaket och en vällagad middag på kvällen som avrundning på dagen. Sedan lämnar de efter frukost på söndag. I och med de senaste årens reserestriktioner har vi mycket fler svenska gäster som har behov av kortare besök. Det är ju hemligheten att försöka bemöta efterfrågan.
– Det bästa med Dalsland? Ja, det är nog att så mycket ryms mellan stjärnhimlen en klar kväll och vattenblänket i sjön när solen går ner. Det är en plats att finna sig själv och utvecklas som människa. Därför är det så fint att kunna leva här och få välkomna gäster till mitt Dalsland.

Läs mer om Upperud 9:9

Fler fina boenden i Dalsland

Hemtrevligt, lyxigt eller bara något helt annorlunda? En sak är i alla fall säkert. I Dalsland är det aldrig långt till närmaste sjö och härliga naturupplevelser.

Mer att upptäcka i Dalsland

Njut av naturen och Dalsland på ditt sätt. Läs mer om våra upplevelser och aktiviteter.