({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Dalsland /
  • Romantiska Baldersnäs Herrgård
Baldersnäs Herrgård

Fotograf: Mikael Frendel

Romantiska Baldersnäs Herrgård

Baldersnäs Herrgård är en kulturhistorisk pärla med anor från 1700-talet och ett modernt hotell med restaurang av hög klass. Herrgården ligger på en egen halvö, omgärdad av en härlig park och Laxsjöns glittrande vatten.

Det var järnhanteringen i Dalsland som skapade det ekonomiska underlaget för Baldersnäs, som byggdes ut till herresäte i slutet av 1790-talet av brukspatron Carl Fredrik Uggla. Den nuvarande huvudbyggnaden tillkom 1910 på uppdrag av dåvarande ägaren Rudolf Lilljeqvist, en ingenjör som bland annat var affärs kompanjon med Alfred Nobel.

Fotograf: Roger Borgelid

Bo vackert

Drygt etthundra år senare, 2011, byggdes två nya hotellflyglar, vackert belägna till båda sidor om den fina allé som sträcker sig från huvudbyggnaden och norrut. Baldersnäs kan idag erbjuda totalt 30 hotellrum. Av dessa finns 20 ljusa rum med modern inredning i nordiska träslag i de fina nya flyglarna och 10 rum med tidsenlig inredning ligger i själva herrgårdsbyggnaden. Utsikten över den magnifika parken får du på köpet.

Fotograf: Jonas Ingman

Romantikens Baldernäs

Baldersnäs har kallats ”Romantikens nedslag i Dalsland”. Den engelska parken var på sin tid en av landets största och främsta parker i den romantiska stilen och vann till och med internationell ryktbarhet. Då fanns här över 240 främmande trädslag, tusentals exotiska växter, broar, promenadstigar och paviljonger. Vissa delar finns bevarade än idag. 

Säg ja på Baldernäs

Går du i giftastankar? De romantiska omgivningarna gör Baldersnäs till en naturlig och omtyckt plats för bröllop. Varje år väljer många par att både gifta sig och fira bröllopet här. Fira dagen intimt med dina nära och kära i vacker herrgårdsmiljö eller bjud på storkalas med mat, musik och dans i ”Virkestorken”. Allt är möjligt!

Fotograf: Roger Borgelid

Koppla av 

Det är lätt att gå ner i varv på Baldersnäs. Herrgården ligger avskilt på en egen halvö mitt i ett naturreservat. Strosa runt i parken, ta en promenad till ”Världens Ände”, unna dig en romantisk picknick på Parasollholmarna eller ta ett dopp i Laxsjön. Möjligheterna till avkoppling är många. Jacuzzin och den vedeldade badtunnan hittar du i anslutning till den övre hotellflygeln. Perfekt för avkoppling är även Baldersnäs nya sjö- bastu med relaxavdelning vid Laxsjön.

Fotograf: Baldersnäs Restaurang, Öjentorps Kök

Öjentorps kök

I herrgårdens restaurangkök som är certifierat enligt Västsvensk Mersmak arbetar kökschefen Emil Öjentorp och hans kollegor främst med råvaror från skog och vatten i närområdet. Här står lokala specialiteter tillsammans med säsongens råvaror i fokus. Herrgårdslunchen och kökets 5-rätters menyer är mycket uppskattade. Vill du lära dig mer om vin? Hotellets sommelier guidar dig gärna igenom en spännande vinprovning i herrgårdens vackra vinkällare.

Boka boende eller middag

Varför inte boka en romantisk weekend med långa middagar och härliga promenader? Eller fira någon du tycker om med god mat i trevligt sällskap?