({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Harpan på Dr Saedens runda i Dals Rostock.

Fotograf: Lykke Andersen

Doktor Saedéns runda

  • Tommy Löfgren

Frisk luft, natur och kultur. Tillsammans är de vägen till ett friskare liv. Det menade doktor Carl Viktor Saedén, överläkare på Kroppefjälls sanatorium, som inte bara var läkare utan också en fantasifull konstnär med fascination för den svenska historien.

I dag framstår hans tankar om naturens betydelse för tillfrisknande som otroligt moderna. Han skapade en säregen miljö runt sanatoriet där han vårdade lungsjuka patienter i början av 1900-talet. I samklang med den trolska naturen lät han bygga monument och små anläggningar i fornnordisk anda. Allt detta kallade han för ”vår park”. Där arrangerade han teatertablåer med historiska teman med både personal och patienter som deltagare. Platserna var också ägnade åt reflektion och kontemplation för att påskynda tillfrisknandet.

Rundans längd: 2,7 km

Vandra genom fantasin

Med åren raserades en del av monumenten, men byggdes upp igen. Den som idag går doktor Saedéns runda och samtidigt tar del av tankar och historier om monumenten gör en annorlunda tidsresa på ett berikande sätt. Det fungerar att gå hela eller delar av rundan.

Rundan, som mäter cirka tre kilometer, är skyltad och passerar 22 monument och små anläggningar med fantasifulla namn. Den som vill kan gå genom Ödmjukhetens port, sitta ner en stund i Högfjällskyrkan eller gå på Bron över djupa bergklovet.

Fotograf: Lykke Andersen

Vida utsikten

Kroppefjäll ovanför Dals Rostock med sitt läge bjuder även på mäktiga vyer och skog, land och vatten. Längs doktor Saedéns runda finns ett utsiktstorn på samma plats där ett torn på doktor Saedéns tid stod. Härifrån, liksom från Brattås i början av rundan, ser man vid klart väder Vänern, Kinnekulle och längst i söder Halle- och Hunneberg.

Vindens harpa

Doktor Saedén var intresserad av de gamla nordiska sagorna. I början av rundan finns Valas storharpa. Vala, eller völvor, kallades fornnordiska spåkvinnor. Den kallades också för Eolsharpan och består av hängande stockar stämda som ett piano. När skogen inte stod så tät kunde vinden spela när stockarna slog mot varandra. Nu kan besökaren spela på harpan genom att använda en pinne.

Kroppefjälls sanatorium lades ner 1960. Sedan dess har området använts till flera typer av verksamheter. Numera är parkområdet privatägt och de små husen är privatbostäder. Men doktor Saedéns runda lever vidare och ger sina besökare nya och annorlunda upplevelser.

Läs mer

Du hittar mer information om Kroppefjälls historia och de olika monumenten längs Doktor Saedéns runda i den här lilla fina broschyren med text och teckningar av Kerstin Ljunqvist.

Till broschyren

Andra besöksmål i närheten

Hitta hit
Lämna E45 i Mellerud och sväng väster ut på väg 166 mot Halden/Bäckefors/Ed. Efter ca 8 km ta vänster mot Dals Rostock. Kör genom samhället och ta höger vid skylten Kroppefjäll. Parkering finns vid området kring Kroppefjäll B&B. 

 

Upplev kulturen i Dalsland

Dalsland har ett rikt och brett kulturliv som pulserar genom skogarna året om. Kanske är det just den vackra naturen och ett löfte om en enklare liv som lockar till så mycket kreativitet här. Hitta musik, utställningar, litteraturevenemang och smulor av konst och hantverk att följa genom hela Dalsland.

 

Andra har också läst..