({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Jörgen Svensson - Mitt Dalsland

Chef för Dalslands konstmuseum

"Jag är född och uppvuxen i Värmland. Flyttade till Göteborg 1982 för att studera på konstskola. Många vänner och delar av familjen som har funnits kvar i Värmland har jag regelbundet hälsat på."

 

I snart 40 år har jag kört E45:an från Göteborg till Värmland. Dalsland har bara varit något jag passerade. Jag hade sett skylten på fältet som berättade att om man svängde vänster vid nästa korsning kom man till ett konstmuseum, Dalslands konstmuseum. Av olika anledningar blev det aldrig av att jag svängde vänster vid den där korsningen.


"Jag blev helt tagen av museet och insåg vilket perfekt ställe det hade varit att ta en paus på"

En dag för fyra år sedan gjorde jag det. Jag blev helt tagen av museet och insåg vilket perfekt ställe det hade varit att ta en paus på. Jag hade kunnat fika på ett av de charmigaste och finaste kaféer jag sett och sommartid kunnat ta ett bad vid museets bad- och båtbrygga. Vilket fantastiskt läge för ett konstmuseum. Jag är väldigt glad att jag sedan några år tillbaka är chef för detta vackra museum.

 

 

Om Dalslands konstmuseum

 

Dalslands konstmuseum ligger vackert på en höjd i Upperud. Den röda museibyggnaden smälter väl in i den gamla bruksmiljön och har en fin park som sträcker sig ner till sjöstranden och den egna båtbryggan. Museet ritades av arkitekten Kjell Bandgren, som skapade ett harmoniskt samband mellan de vackra utställningsrummen och naturen utanför.

Mellan mars och november visas en rad utställningar med samtidskonst parallellt med Sten Torstenssons permanenta samling med målningar, konst- och bruksföremål från Dalslands kulturarv.

I det gamla brukshotellet från 1830 ligger Museicafé Bonaparte. Kaféet har fått sitt namn efter prinsessan Christine Alexandrine Egypta Bonaparte. Hon var brorsdotter till Napoleon och bodde i Upperud i början av 1800-talet. Från kaféets terrass är utsikten över sjön anslående.

Läs mer

 

Dalslands rika kulturliv

Dalsland har ett stort kulturutbud med massor av skaparglädje och fantasi att följa som brödsmulor genom hela landskapet. Allt från utställningar, konserter, litteraturevent och hantverksbutiker.

 

Andra har också läst...