({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kulturrunda nr 4: Från helgon till kvarnhjul

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka. Kulturunda nr. 4 går genom Åmål, Fengersfors och Edsleskog.

 

Från helgon till kvarnhjul

Staden Åmåls historia är lång och händelserik. I Dalslands enda stad finns gott om kultur och kulturarv. Tongivande festivaler kring blues och böcker samsas med industri- och järnvägshistoria. Europas arkeologer riktar blickarna mot Edsleskog och fynden efter den enorma tegelkyrkan från 1200-talet. Vackra utställningslokaler och spännande kulturmöten utlovas på Fengersfors bruk och en av Dalslands fina barockkyrkor ligger i Fröskog.

I vår digitala karta hittar du kartpositioner och vägbeskrivning till rundans alla besöksmål. 

Besöksmål längs rundan

Åmåls konsthall

Åmål
Konsthallen i Åmål ligger i Kulturhuset mitt i stan och visar temporära utställningar i fina lokaler.

Nordiska litteraturhuset

Åmål
Nordiska litteraturhuset är ett nav i Dalslands litteraturliv. Här huserar Dalslands litteraturförening och Bokdagar i Dalsland med antikvariat och många litterära arrangemang.

Åmåls Hembygdsmuseum

Åmål
I det fina 1700-talsmagasinet vid Vänerns strand finns välgjorda miljöer från början av 1900-talet. Bland annat skrädderi, skomakeri, läkare, tandläkare och lanthandel.

Åmåls Järnvägsmuseum

Åmål
Åmåls Järnvägsmuseum ligger nära stationen och visar ånglok och andra järnvägsfordon. En förstaklassvagn från 1940 och en restaurangvagn från 1938 hör till klenoderna.

Åmåls industrimuseum

Åmål
Åmåls industrimuseum i ingengör C W Thorstensons Mekansika Verkstad har maskiner som fungerar med remdrift så som på 1920-talet.

Tollebols kvarn

Åmål
Tollebols kvarn är en intakt vattenkvarn med damm, vattenränna och hjul, 2 km väster om Åmål. På sommaren har kaféet öppet och i museet visas hur livet var förr. Husdjur för barnen och många aktiviteter.

Forsbacka gård

Åmål
Forsbacka gårds historia sträcker sig tillbaka till första järnbrukseran på 1600-talet och har fortsatt in i 2020-talet som golfklubb, hotell och restaurang.

Tegelkyrkan i Edsleskog

Edsleskog
Under en utgrävning i Edsleskog fann man Sveriges största byggnadsverk från början av 1200-talet, eller ännu tidigare. En kolossal tegelkyrka. Här verkade Sant Nils av Edsleskog.

Fengersfors bruk

Fengersfors
De vackra bruksbyggnaderna i rött tegel på Fengersfors bruk är ett av Dalslands populäraste utflyktsmål. Föreningen Not Quite arrangerar utställningar och event. Det finns också kafé, bageri och välbevarade maskiner från brukstiden.

Fröskog kyrka

Fengersfors, Fröskog
Fröskog kyrka byggdes 1730 och är klädd med träspån, många fortfarande i originalskick. Detta är, både ut- och invändigt, en välbevarad barockkyrka att beundra.

Fröbackens snittblomsodling

 Fengersfors, Fröskog
Fröbackens snittblomsodling ligger i den gamla prästgården intill Fröskogs kyrka. Sommartid kan du strosa runt i odlingarna och plocka en egen bukett.

Hitta fler rundor i kulturens tecken

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka.

Andra har också läst...