({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Dalslands hjärta klappar för Litteraturen

Det är ingen hemlighet att litteraturen lever ett starkt liv i Dalsland. Detta tack vare Dalslands Litteraturförening som i 20 år har pumpat ut litterära evenemang under namnet Bokdagar i Dalsland. De har på egen hand satt Dalsland på den litterära kartan. Med över 300 författarbesök är det få svenska författare som inte besökt Dalsland vid något tillfälle.

 

Författardagar, poesidagar, författarkvällar, författarutbyten, bokskåp, bokcirklar, integrationsprojekt och litterära samarbeten. Det är ett nästan maniskt engagemang som väller ut från det Nordiska Litteraturhuset i Åmål och sprider sig över Dalsland. 

Bokdagar i Dalsland - Författadagarna

Jan Guillou, Camilla Läckberg, Jonas Jonasson, David Lagercrantz, listan bara fortsätter och fortsätter och fortsätter - Under 20 år har över 300 svenska författare besökt Författardagarna som är Bokdagar i Dalslands flaggskepp. Sen år 2000 har de varje juli arrangerat framträdanden och författarsamtal tillsammans med några av Sveriges mest aktuella och folkkäraste författare. En stor litteraturfest i en liten gammal kyrka.

Anita K Alexandersson skriver:
"Vi vill behålla vårt lilla format som det är och alla nysatsningar handlar om kvalitet och nytänkande och inte om kvantitet och stagnation. Det är det som får folk att längta efter Bokdagarnas sommarprogram år efter år."

Inget liv utan böcker

Bokdagar i Dalsland har sett till att ingen i norra Dalsland är ofrivilligt boklös. Det började som ett bokskåp, nu finns det tio. Första året lånades 680 böcker ut till läshungriga dalslänningar och besökare i landskapet. Hur många blir det i år?

-Det är helt fantastiskt att vi tillsammans kan sprida litteraturen på det här viset, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Och det är mycket uppskattat. Vi har fått enormt många positiva reaktioner och har tagit emot en stor mängd bokkassar. Tolv stycken ända från Stockholm.

Bokskåp finns under säsongen 1 maj till 1 oktober på följande platser:

 • Kungsberget i Åmål
 • Åmåls stadshotell
 • Ida Bäckmanns plats – Kyrkogatan 14 i Åmål
 • På Not Quite i Fengersfors,
 • Sunnanå Hamn i Mellerud
 • Coop i Bäckefors
 • Gamla banvaktsstugan i Billingsfors
 • Gamla affären i Skåpafors
 • Kafé Schuckert i Dals Långed
 • Optimistens lanthandel i Gustavsfors
 • Slusscaféet i Köpmannebro
 • Slusscaféet i Långbron, Dals Långed

Fotograf: Malin Robertson Harén

Författarkvällar

Författakvällarna har blivit ett stående inslag bland litteraturvänner i Dalsland. Minst en gång i månaden under höst, vinter och vår arrangeras en författarkväll runt om i Dalsland där alla bjuds in till en gemensam måltid för att sen lyssna till inbjuden författare i samtal med moderator. Författarkvällarna är kända för att vara både intressanta och intima med både välkända och okonventionella skribenter.  

Du hittar datum för författarkvällarna på deras hemsida och på Facebook

Gör en litteratur-tur till Dalsland

Kombinera författarkvällen med ett mysigt boende och fly verkligheten en stund. 

Boka boende 

Bokdagar i Dalsland
Kyrkogatan 14
662 31 Åmål
Tel: 070-3476174

Följ Bokdagar i Dalsland på www.bokdagaridalsland.se för att hitta kommande evenemang och för att köpa biljetter till Bokdagar i Dalsland, Poesidagar i Dalsland, Nordiska novelldagen och mycket mer.