({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vandring vid Hornborgasjön

Fotograf: Jonas Ingman

Tips på höstutflykter

I Falköping finns mycket att uppleva under hösten med vacker natur, kultur och barnaktiviteter. Kombinera aktiviteterna med en läcker fika eller god mat. Här nedan finner du 9 förslag till en härlig höstutflykt!


1. Hornborgasjön - Fågelsjö med vacker natur

Hornborgasjön är vacker att besöka året om. Det är en av Europas viktigaste fågelsjöar och vid Fågeludden på sjöns östra sida, står naturum på pelare i vattnet. Det finns flera fina vandringsleder och grillplatser i naturreservatet runt sjön. 

Tips!

 • Under hösten besöker tranorna åter igen Hornborgasjön. De är dock skyggare nu än under våren eftersom de har med sig sina ungar. Du ser dem bäst i solnedgång vid Trandansen, Bjurum.
 • Pilgrimsleden Falköping till Varnhem passerar Hornborgasjön. Upptäck det böljande kulturlandskapet, två medeltida klosterruiner, skog, hagar och det rika fågellivet när du vandrar leden.
 • Alldeles i närheten av naturum ligger Café Doppingen som erbjuder vacker utsikt över Hornborgasjön, fika och luncher.


2. Platåbergen Mösseberg och Ålleberg

Mösseberg finns ett stort friluftsområde med vacker utsikt över Falköping och Falbygden. Här kan du vandra, leka, springa, spela discgolf, besöka djurparken eller cykla mountainbike. Ålleberg är Västra Götalands högsta platåberg där största delen är naturreservat. Här hittar du tre vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad och vacker utsikt förstås. 

Tips!

 • Ålleberg och Mösseberg ingår i Platåbergens Geopark som är Sveriges första Unesco globala geopark. 


3. Osttradition på Falbygdens Osteria

Idag drivs Falbygdens Osteria i femte generationen och är känt för sina ostar och andra delikatesser. Här finns en 25 meter lång ostdisk med osterians egna ostar, importerade delikatessostar och ost från små lokala producenter. Du kan också njuta av restaurangens ostbuffé eller handla i butiken. 

Tips!

 • 10/10 kl 10 startar julmarknaden varje år med massor av juldekorationer, julostar och andra godsaker. Den pågår sedan fram till jul.

 

4. Spännande experiment på Dalénium Science Center

Upplev spännande experiment, kluriga problem och magiska shower på Dalénium Science Center. I experimenthallen får du prova på massor av aktiviteter. Varför inte utmana ditt minne i ljudmemory eller ta dig genom laserbanan utan att nudda strålarna?

Tips!

 • I Stenstorp finns också Dalénmuseet med Gustaf Daléns uppfinningar. (Öppet fram till 18 sept).
 •  Gunvor Johdets Bonadssamling är ett litet museum med 800 bonader med tänkvärda texter som ligger i närheten av Dalénium.

 

5. Konst och mat på Löfwings Ateljé & Krog

Här kan du titta på Göran Löfwings naturinspirerade verk både ute och inomhus. Bredvid galleriet finns en restaurang och café med vacker uteplats. Vill du bo över i Konstnärsvillan B & B så ligger den bara ett stenkast från galleriet. 

Tips!

 • Fler förslag på boende i området är Nästegården där du bor i vacker 1800-talsmiljö med kulturhistoriskt återställda byggnader eller i Bosgårdens mysiga stugor.
 • Kulturväg Skaraborg passerar förbi Hornborgasjön och Löfwings. Det är en brun/vit-skyltad turistväg mellan Karleby och Tidan. Utmed vägen finns många spännande besöksmål och vacker natur. Ladda ner appen för guidning i landskapet!


6. Utställningen Bondens År på Cesarstugan

En spännande utställning för såväl stora som små. Här får du vandra genom en bondes liv under 1930- och 40-talets Sverige. Allt framställt med antika fordon, byggnader och redskap och minst femtio mycket verklighetstrogna vaxfigurer. Mat och fika serveras i restaurangen.

Tips!

 • I närheten ligger inredningsbutiken Kdesign med vackra krukor, trädgårdsdekorationer, blommor och lampor. Här finns också ett café som serverar fika, mackor och sallader.
 • I Gudhem hittar du ruinerna efter Cistercienserklostret som grundades här på 1160-talet. På platsen ligger också Gudhems församlingskyrka och en liten klosterträdgård.

 

7. Shoppa på Falbygden

På landsbygden i trakterna kring Falköping och Hornborgasjön finns flera mysiga gårdsbutiker där du kan botanisera bland vackra ting, spännande konst och lokala delikatesser.

Tips!


8. Älgar, bison och dovhjort på Wrågården

Wrågården har blivit känt för sitt spektakulära boende, där hela familjen sover mitt i älg- och dovhjortsparken i en stuga formad som en älg. Men här finns gott om aktiviteter även utan övernattning. Åk på en safari i bisonoxarnas land, kika på de mäktiga djuren i älgparken eller varför inte testa på padel, fotbollsgolf eller fem-kamp. 

 


9. Forntid på Falbygden, Falbygdens Museum

Falbygdens museum berättas en unik historia med början i förhistorisk tid. Kom in och upplev den spännande utställningen "Forntid på Falbygden" med isen som droppar, Nordens äldsta tamhund, den unga Hallonflickan som offrades i en mosse och berättelsen om guldhalskragen från Ålleberg.

Tips!

 • Utforska och lär dig mer om Falköpings och Falbygdens historia genom spännande ljudberättelser! Ladda ner appen Storyspot!
 • På Falbygden finns runt 260 gånggrifter vilket saknar motstycke i Sverige. På museet finns en karta med information och förslag på en runtur.


Fler utflyktstips och mer information

Kika gärna på anläggningarna egna webbsidor för information om öppettider innan ni ger er ut på utflykt, de kan variera under säsongen!

Till se och göra

Ett urval av höstens evenemang