({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Leder /
  • Hjo-Kungslena Pilgrimsled

Pilgrimsleden Hjo-Kungslena
Hjo-Tidaholm

Lätt vandring, 44 kilometer, 11-15 timmar

Pilgrimsleden Hjo – Kungslena är 44 kilometer lång. Leden bjuder på en vandring genom ett varierat kulturlandskap. Den leder dig från den idylliska lilla staden Hjo vid Vätterns strand, över karga Hökensås och vidare genom skog och öppna landskap upp till den lilla medeltida byn Kungslena vid Varvsbergets fot.

 

Snabbfakta

Längd: 44 km
Tidsåtgång: 10-14 timmar
Rekommenderat antal dagar: 2-3 dagar
Svårighetsgrad: lätt
Terräng: asfalt, grusvägar, beteshagar och skogsstigar
Start/slut: Kungslena/Tidaholm-Hjo

Karta att printa ut:

PRINTA

Digital karta:

ONLINE

 

Fakta om leden

Längd:

44 KILOMETER

 

ALTERNATIVA RUTTER
Pilgrimsleden Hjo-Kungslena kan bli upp till 50 kilometer beroende på vilken väg du väljer att gå.

RUNDSLINGOR - gå en bit av leden

Det finns flera ställen utmed leden som bildar en rundslinga - något som är populärt eftersom du slipper gå samma sträcka två gånger - och du kommer tillbaka där du startade.

RUNDSLINGA - Hökensås Golfklubb
År 2019 invigdes den nya leddragningen som är ett 5 kilometer sidospår från den ursprungliga Pilgrimsleden. Du kan välja att parkera vid Hållsdammarna och gå mot Hökensås Golfklubb >>. Golfklubben finns halvvägs - här kan du stanna och vila och köpa fika/lunch/middag april till oktober. Väljer du istället att parkera vid Hökensås Golfklubbs parkering har du 2,5 kilometer till Hållsdammarna - ett mysigt fikaställe med mycket fåglar periodvis. 

RUNDSLINGA - Almnäs Bruk "Göransnäset"
Almnäs Bruk >> är en gård som har anor från medeltiden. Det finns fina, väl omhändertagna, kulturmiljöer med riksintresse samt ett ysteri med tillhörande gårdsbutik. Här kan man gå den cirka 4 kilometer långa rundslingan, längs Göransnäset och Vättern som utsikt merparten av tiden. Under din tur kan du även ta ett svalkande dopp i Vättern. Vill du gå lite längre, rekommenderas att parkera vid Norra Fågelås Kyrka >>.

 

Fotograf: Per Olsson

 

Ungefärlig tid:

CIRKA 11-15 TIMMAR
REKOMENDERAT ANTAL DAGAR: 2-3

Tiden på din vandring varierar beroende på hur snabbt du går, hur mycket packning du bär, hur många och långa raster du tar, hur erfaren du är samt spelar vädret in. Du kan räkna med att du kommer cirka 3 kilometer i timmen men beroende på terräng och ovan nämnda faktorer kan du gå längre eller kortare sträckor per timme.

 

Markering:

MARKERAD MED SANKT OLOFSKORSET
Pilgrimsleden är skyltad och du kommer längs vägen se stolpar med Sankt Olofskorset, även pilar är markerade om vägen svänger.

 

Svårighetsgrad:

LÄTT
Leden är enkel vandring. Du går en del på asfalt men mestadels grusvägar och stigar.

 

Fotograf: Visit Hjo

 

Start och mål:

STARTA I KUNGSLENA
För att ta dig till Kungslena, går det buss från Skövde (Västtrafik Linje 303 >>). Bussen stannar vid väg 26. Busshållplatsen heter "Kungslena Mad", 2 kilometer från Kungslena Kyrka - där du startar din Pilgrimsvandring. Bussresan tar cirka 20 minuter (Skövde Resecentrum-Kungslena Mad).

STARTA I CENTRALA HJO
För att ta dig till Hjo, går det buss från Skövde (Västtrafik Linje 402 >>). Gå av vid Hjo Busstation, ett par hundra meter från Hjo Hamn, där Pilgrimsleden startar. Bussresan tar cirka 40 minuter (Skövde Resecentrum-Hjo Busstation).

PARKERA BILEN OCH HÄMTA MED KOLLEKTIVTRAFIK
Om du väljer att ta bil och parkera i Hjo eller Kungslena, så måste du ta buss till Skövde för att byta till linje 303 eller 402. Det finns buss som trafikerar mellan Hjo-Tidaholm (Västtrafik Linje 405 >>). Du måste då byta buss vid Tidaholms Busstation. Busslinjen 405 körs sällan, måndag till fredag.

TIPS - STARTA I KUNGSLENA
En rekommendation är att starta i Kungslena eftersom färre antal avgångar med buss går dit. Ifrån centrala Hjo går det fler avgångar och du blir inte lika tidspressad om du skulle missa en avgång.

Hitta hit:

För att gå sträckan Hjo-Kungslena, eller omvänt, så är kollektivtrafik att föredra. Genom att ta dig till Skövde, så går buss både till Hjo och Kungslena (Tidaholm). Tågförbindelser från både Göteborg och Stockholm finns till Skövde (snabbtåg trafikerar sträckan). Tåg- och bussterminalen i Skövde ligger i samma byggnad.

 

Fotograf: Visit Hjo

 

Karta:

KARTA ATT PRINTA UT
Utskriftsvänlig karta finns att ladda ner som PDF. Du kan också köpa den på Visit Hjo - Turistinformation.

PRINTAD

DIGITAL KARTA
Du hittar vår karta online via Google kartor.

ONLINE

 

 

 

Om Pilgrimsleden Hjo-Kungslena

Pilgrimsleden mellan Hjo och Kungslena är en del av Pilgrimsleden i Västra Götaland med anknytning till det medeltida pilgrimsmålet Nidaros, nuvarande Trondheim. Leden är också utsedd av Europarådet som en av de Europeiska Kulturvägarna. Här har du en unik möjlighet att färdas till fots i ett kulturellt, historiskt och naturmässigt mycket varierande och vackert landskap med medeltiden som utgångspunkt och med möjligheter till en inre resa.

Vandringsleden är totalt 44 kilometer, med möjlighet att utöka sträckan till 50 kilometer. Den leder dig från den idylliska lilla staden Hjo vid Vätterns strand till den lilla medeltida byn Kungslena med kyrka. Här har du en unik möjlighet att färdas till fots eller med cykel i ett kulturellt, historiskt och naturmässigt mycket varierande och vackert landskap med medeltiden som utgångspunkt och med stora möjligheter till en inre resa.

Informationsskyltar och övernattningsmöjligheter
Utmed leden finns ett 20-tal informationstavlor där du kan läsa om historiska miljöer, vacker natur och om bygden du vandrar genom. Bänkar och bänkbord finns placerade på vackra ställen utmed leden. Där kan du slå dig ner för en stunds vila. Här finner du också små tänkvärda verser. Det finns gott om övernattningsställen utmed leden. Du kan där få ett kvällsmål, frukost och lunchlåda med dig för nästa dags vandring. Informationsbroschyr med karta finns att hämta på turistinformationerna i Hjo och Tidaholm. Du kan även få den skickad till dig, eller själv ladda ner kartan här >>.

Vill du fortsätta din resa från Hjo eller Kungslena?
Från Hjo hamn kan du ta båt över till Vadstena. Du boka en båtplats med Arne Björklund. Förbindelsen fungerar även omvänt - från Vadstena till Hjo. Läs mer här >>. Du kan också fortsätta din vandring till Gudhem från Kungslena. Läs mer om Pilgrimsleden Kungslena-Gudhem här >>

 

Fotograf: Visit Hjo

 

Kan du cykla utmed Pilgrimsleden?
Ja, du kan cykla längs med leden. Stora delar av leden går på asfalt och grusvägar. Om du har en vanlig cykel kan du behöva ta en omväg då och då eftersom vissa skogspartier är mer kuperade. Om du vill kunna cykla hela leden rekommenderas en mountainbike.

 

 

 

Vad är en pilgrimsled?

Historiskt användes Pilgrimsleder för att ta sig till heliga platser, olika Pilgrimsleder knöts samman och i Sverige går de flesta till Trondheim (tidigare Nidaros). Vikingakungen Olav II Haraldsson helgonförklarades år 1031 och ligger begraven i Trondheim. Andra kända leder i Europa går till "Santiago de compostela" (Spanien), "Cammino di Francesco" (Italien) med flera.

Pilgrimsleder i Västra Götaland
Det finns många vackra vyer längs vandringslederna i Skaraborg och medeltiden gör sig ständigt påmind. Klosterruinerna i Gudhem och Varnhem, visar att det funnits härbärgen och vandrarhem för pilgrimer. Reliefer i Forshem och på Skara Domkyrka vittnar om att pilgrimer var en del av vardagen. I Skaraborg finns något för alla; en kulturbygd med slättlandskap, vattendrag, en underbar flora och fauna. Låt dig hänföras av vidunderlig utsikt från bergen, möt det rika fågellivet vid Hornborgasjön och inspireras av den vackra naturen längs vägarna i Skaraborg.

Din anledning till att vandra
På din vandring finner du enkelhet och andlighet, omgiven av vacker natur, bland kyrkor, pilgrimskapell och klosterställen. Här finns miljöer med minnen från tidigare generationer. Du delar bekymmerslösheten och friheten med andra vandrare. Tystnad och långsamhet i harmoni med vad bygden erbjuder. Du kan också uppleva lämningar av människans kultur sedan istiden omgivna av modernt jordbruk, företagande och ett aktivt föreningsliv.

 

 

 

Interaktiv karta - använd din mobil

På Pilgrimsleden Hjo-Kungslenas hemsida finns en interaktiv karta >> med information längs leden. Du hittar Pilgrimsboende, busshållplatser, vart du kan fylla på vatten längs med leden, matställen, utkiksplatser - allting som du kan tänkas vilja ha reda på innan och under din vistelse utmed leden.

Hur är mobilteckningen längs leden?
De mobiloperatörer som har testats utmed sträckan har teckning hela sträckan. Om du ändå vill vara förberedd, gå in på din operatörs hemsida för att se teckningen i området.

 

Pilgrimsleden Hjo-Kungslena

Fotograf: Visit Hjo

 

Spring, gå eller cykla leden med andra

Trailhelg.se, som drivs av Anna och Malin, arrangerar vandrings- och cykelresor med främst trail-löpningsresor i Skaraborg. Följ med på en resa och upptäck naturen tillsammans med andra. Mer om Trailhelg.se här >>.

 

Fotograf: Roger Borgelid

 

Information och åtgärder på leden Kungslena-Hjo

Anmäl fel utmed leden
Har det trillat ett träd utmed leden, en skylt som är trasig eller en spång som gått sönder? Upplys föreningen så de kan återgälda fel utmed leden. Maila dem på info@pilgrimslederskaraborg.se. Föreningen Pilgrimsled mellan Hjo och Kungslena är ideell och sköter tillsyn av leden. Pilgrimsleden Hjo-Kungslena på Facebook >>

 

Vill du veta vad du kan se och göra?
Vill du ha hjälp med boende, matställen eller undrar du om vad som finns att se och göra i Hjo? Hjo turistinformation hjälper dig gärna med dina frågor och skickar gärna en fysisk karta till dig om du så önskar. Kontakta Visit Hjo Turistinformation på mail visithjo@hjo.se eller telefon 0503-352 55.

 

Kontaktinformation

Pilgrimsled Hjo-Kunglena ideell förening

Hjo-Tidaholm


Telefon: +46 503 352 55


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida