({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Robert Dahlberg

Hummerpremiären får Bohuslän att koka!

Första måndagen efter 20 september är en mycket speciell dag längs den bohuslänska kusten. Det är hummerpremiär, och redan i gryningen glider båtarna ut för att lägga i sina hummertinor. Nu börjar en hummerfest som märks längs hela Västkusten - och på restauranger landet runt.

"När klockan är 07.00 vimlar havet av båtar och bojar - hummerpremiär har äntligen startat"

Hummerpremiären är en högtid helt i klass med julen om man befinner sig i Bohuslän. I stort sett alla som har båt går ut för att försöka få sin del av den eftertraktade fångsten. Men även den som är på tillfälligt besök kan få uppleva hummerfiske i verkligheten. Det är en unik upplevelse att få följa med duktiga yrkesfiskare ut och delta i jakten på havets svarta guld (hummern är blåsvart när den tas upp men blir röd vid kokning).  

Hummern är ett tiofotat kräftdjur som lever på cirka 2-40 meters djup. Den uppträdde som art för 300 miljoner år sedan, och kommer alltså från samma tid som dinosaurierna. Under dagtid gömmer den sig under stenar och bland klippor men på natten ger den sig ut för att leta föda. Varje hummer har en egen håla som den återvänder till och försvarar mot inkräktare. Humrar kan bli upp till 75 cm långa och väga upp emot 4 kg, men de vanligaste är ca 30 cm och väger runt 1 kg. 

I Bohuslän finns fiskare och lokala företag som erbjuder hummerpaket med fisketur, hummermiddag och övernattning. Och helt säkert får du några riktigt goda fiskehistorier med på köpet. Under hummersäsongen kan du naturligtvis också äta hummer på många restauranger längs kusten. 

Hummerpaket med fiske, mat och boende

Följ med en hummerfiskare på en spännande fisketur till havs, i kombination med skönt boende och god mat. Här hittar du massor av hummerpaket runt om på Västkusten. Boka en upplevelse att minnas!

 

Älskar du också skaldjur?

Skaldjuren i Bohuslän anses av många vara de bästa i hela världen. Boka härliga paket eller följ med på skaldjurssafari och fiska de bästa skaldjuren; räkor, musslor, ostron eller hummer.