({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Per Pixel Petersson

Uddevalla - hjärtat i Bohuslän

I Bohusläns vackra innerskärgård med dess lugna vatten ligger Uddevalla, omgivet av kala klippor, salt hav, fjäll med frodiga skogar och rik grönska. Här kan du uppleva båtturer året om, vandra till historiska utsiktsplatser eller bada från anrik mark.

 

Uddevallas historia är verkligen spännande. Staden har nämligen bytt nationalitet hela sju gånger. Här har vi varit både svenska, norska och danska i omgångar, men det var Norrmännen som döpte staden till Oddevall 1498 och gav även Byfjorden sitt namn, havet som slingrar sig in till stadens centrum längs kustlandskapet. På detta vatten seglade Carl von Linné in i staden 1746. ”Wi tykte oss kommit i sjelfwa Venedig, då wi kommo til Uddewalla”, uttryckte sig von Linné. Då som nu, kan man segla ända in till Uddevalla centrum.

Under 1700-talets andra hälft levde Uddevalla upp rejält när den rika sillfiskeperioden gav staden sin första ”guldålder”. Trots att Uddevalla har drabbats av flera svåra stadsbränder, senast 1806, har staden alltid rest sig igen. Under 1950-talet kom den andra guldåldern när Uddevallavarvet och varvsindustrin blomstrade. Idag är Uddevalla största staden i Bohuslän och en framgångsrik handelsstad med ett rikt näringsliv.

Unika platser och upplevelser

Strandpromenaden är Uddevallas stolthet med det spektakulära trädäcket som smyger sig runt de branta bergväggarna längs havslinjen. Strandpromenaden sträcker sig hela vägen från Skalbankarna i östra Uddevalla, genom centrum och vidare längs kusten till Lindesnäs. Många promenerar den här vägen till Gustafsberg som är Sveriges första bad- och kurort. Här kan du ta del av kunglig kurortshistoria, bo i det gamla varmbadhuset och badhotellet som idag är vandrarhem. Strosa runt bland de välbevarade husen från 1700-1800-talet, antingen på egen hand eller följ med på en Guidad tur,  ta ett dopp, njut av utsikten och koppla av med en fika i den lummiga badortsparken.

Att promenera runt på skalrester från djur som levde här för drygt 10 000 år sedan är en mäktig upplevelse. I Uddevalla finns nämligen världens största skalbankar. Även här var Carl von Linné när han besökte staden 1746 och då beskrev han platsen ”Skalbergen räknas till ett av Bohusläns under”. Titta in i det lilla Skalbanksmuséet och besök även Bohusläns museum med konsthall och utställningar om fiskeindustri och kurortshistoria. Nyfiken på mer? Åk då med en 100-årig Skärgårdsbåt ut på fjorden!

Goda nöjen

Njut av vällagat kaffe eller te i folkvimmelet på Lejas café vid Kungstorget. Här är varje bakverk ett konstverk, och så gott som allt är hembakat av ekologiska varor. Vill du hellre fika i en miljö där kungliga och välbeställda sommargäster roade sig på 1700- och 1800-talen är Konditori Snäckan på Gustafsberg det självklara valet. 
I den här fina kurortsmiljön bjuds kakor och läckra smörgåsar vid strandkanten. 

Vår vackra bro

Du kan inte missa den när du besöker eller passerar Uddevalla. Det pampiga landmärket Uddevallabron har pyloner med prismor likt diamanter som sträcker sig 149 meter upp i skyn. Bron invigdes år 2000 och har sedan dess varit fotografernas favorit, året om, från alla möjliga vinklar och i alla väder. Bron finns dessutom avbildad på ett frimärke.