({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Lars-Gunnar Hallsten

Promenadstråk, parker och vackra naturreservat

En promenad och en nypa luft är energirikt för de flesta. Här i Uddevalla har vi många vackra promenadstråk, parker och naturreservat att besöka. Vi vill ¬¬göra steget från soffan, ut i det gröna och sköna lättare för dig och har därför sammanfattat värdefull information om de platser vi rekommenderar dig att söka din energi på!

Uddevalla

Regementsparken
Regementsparken ligger i ett kuperat och dramatiskt landskap. Parken domineras av böljande gräsytor under mäktiga hängbjörkar och väldig blodbok. Mitt i parken är en minnessten över Kungliga Bohusläns Regemente 1661-1961 och du kan här idag besöka Bohusläns Försvarsmuseum.  

Hasselbacken
Hasselbacken är sannolikt stadens äldsta offentliga park. Hasselbackshuset uppfördes 1814 och blev torgets nya "söderfasad". Här, intill Kungstorget mitt i centrum, hittar ni Uddevallas egen Spansk trappa, en idyllisk plats som är perfekt att avnjuta sitt kaffe på, eller bara sitta och filosofera.

Margretegärdeparken
Stadens kanske ståtligaste park är uppkallad efter rådman Jöns Kochs hustru Margareta. Här finns en fin lekplats för de små och en fontän i mitten av parken med otroliga blomsterdekorationer runt om.

Museiparken
Museiparken breder ut sig genom en gigantisk gräsmatta inom ramen av bohusgranit och framför entrén till Bohusläns museum. I ena kortändan finns en minnesplats för under krigen oskyldigt stupade sjömän, platsen markeras av två gigantiska ankare av äldre modell.

Teaterplantaget
1862 uppfördes här Uddevalla teater, på öppna ängar ner mot Bäveån. Parken, som anlades på teaterns framsida kallades Teaterplantaget och blev snabbt ett uppskattat promenadstråk. Idag bjuder det in till bus och lek för barn i alla åldrar, här finns nämligen en av Uddevallas roligaste lekplatser. Intill huserar även Uddevalla Turistcenter som har öppet året om.

Skansberget
I Skansplans övre del skymtar Skansberget. Namnet antyder mycket riktigt läget för en skans, som byggdes under 1600-talet. Berget har haft sin betydelse inte bara i blodiga bataljer, utan också i fredliga sammanhang. Från Skansberget bjuds en majestätisk utsikt över Uddevalla centrum och Byfjorden som slingrar sig in genom staden.

Emaus och Korpberget
Naturreservaten Emaus och Korpberget bildar en sammanhängande yta som ansluter direkt till Uddevalla stadsbebyggelse.Området är genomväxt av lättgångna stigar. Från den högsta punkten erbjuds besökaren en hänförande utsikt över Byfjorden och det närliggande Gustafsbergsområdet. Vid Emaus naturreservatet finns även Emaus lantgård där man tar emot besökare året om. Här får man lära känna djuren, och de vidsträckta grönytorna inbjuder till mycket bus och lek för hela familjen.

Gustafsberg
Gustafsberg är Sveriges äldsta bad-och kurort med anor från 1700-talet. Vackert beläget vid Byfjorden ligger detta naturreservat med mycket spännande historia och vacker arkitektur. Idag kan man promenera i den lummiga badortsparken där bebyggelsen är välbevarad med hus från sent 1700-tal och fram till 1800-talets slut. Besöker du Gustafsberg rekommenderar vi starkt en guidad vandring!

Den gamla badrestaurangen är idag en omtyckt sommarrestaurang och nere vid vattnet huserat kanske ett av Uddevallas populäraste café -  Konditori Snäckan. På Lindesnäs, alldeles intill, kan man njuta av en härlig middag på Restaurang Villa Lindesnäs med en vidunderlig utsikt över Byfjorden och Uddevalla.

Herrestadsfjället
Herrestadsfjället är ett skogsområde med stort inslag av hällmarker, myrar och sjöar. Den äldre skogen av reservatet har en ålder av 100 till 130 år. Genom området går många vandringsleder och fjället är ett populärt besöksmål för såväl vandring och klättring som längdskidåkning, men också många fiskare åker hit – det har nämligen planterats ädelfisk i vissa sjöar. Pass på – fiskekort behövs!

Ljungskile

Bredfjället
Bredfjället är ett platåområde öster om Ljungskile, karakteriserat av skogs- och myrmarker samt ett stort antal sjöar. Flera småvägar leder in i området som är genomkorsat av stigar. Bland annat passerar Bohusleden genom reservatets östra del. Bredfjället var under 1700- och 1800-talet nästan trädlöst. Det var i hög grad präglat av jordbruk – något vi idag kan ta del av genom de många kulturhistoriska lämningar som finns kvar och berättar om ett hårt liv och fattigdom. 

Tjöstelsröd
Naturvårdsområdet ligger i en övergångszon mellan Bredfjället i öster och kustlandet i väster. Bäcken med sina raviner utgör en central del av området och ett flertal stigar i området gör det lättillgängligt för fotvandring. Det finns flera vackra forsar och fall som är spektakulära inslag i landskapsbilden. Silverfallet med en fallhöjd på 25 meter finns i öster vid Lilla Skarsjön. Ekhagen i områdets nordvästra del inrymmer sju naturminnesfridlysta jätteekar.

Bokenäset

Bassholmen
Bassholmen är Uddevallas vackra ö som skiljer Bokenäset från Skaftö, Nordströmmarna och Vägeröds ränna. Bassholmen karaktäriseras av ett säreget och vackert kulturlandskap med smala lövträdskantade dalstråk i och vidsträckta, öppna betade ängsmarker. I nordväst finns ett område med sammanhängande barrskog som genom bete är öppen och tilltalande.

Gullmarsberg 
Området utgörs av en vacker bokskog. Skogen består av höga rakstammiga bokar med sparsamma inslag av björk, ek och hassel. I området finns också ett flertal mindre bäckraviner vilket också gör området otroligt vackert för vandring och utflykter. Genom Gullmarsberg leder även Kuststigen som är en av Västsveriges absolut populäraste och vackrast vandringsleder.

Svartedalen
Reservatet Svartedalen omfattar en imponerande bäckravin. Ravinsluttningen utgörs till stor del av betesmark och ovanför denna ansluter ett brett bälte med bokskog. Flera bokträd är av imponerande storlek. Lövskogsmiljön i ravinen hyser ett rikt fågelliv med bland annat kattuggla, gröngöling, spillkråka, skogsduva, strömstare, härmsångare och stjärtmes. Ett paradis för fågelskådning.