({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Uddevalla /
  • Någar av Uddevallas bästa vandringsleder
Vinterbild över Bredfjället i Ljungskile.

Fotograf: Anna Storm

Några av Uddevallas bästa vandringsleder

För den naturälskande bjuder Uddevalla på otroligt många vandringleder. Promenera längs havet eller i djupaste granskog bland sjöar och myrar. I den här guiden tipsar vi dig om några av Uddevallas bästa vandringsleder och platser.

 

Oavsett om du vill ta en vacker eftermiddagspromenad eller ge dig ut på en två dagar lång vandring och sova i vindskydd så erbjuder Uddevallas natur oändliga möjligheter. Från promenadslingor längs ett kornblått hav till höga fjäll och djupa skogar. I bildspelet ovan ser du också bilder från de olika vandringslederna. 

Vandra i djupa skogar - Bredfjället (Ljungskile)
Bredfjället reser sig majestätiskt över Ljungskile - hundra meter över havet breder ett kuperat blåbärsklätt skogslandskap ut sig. Här finns fantastiska vandringsleder på mellan 2,5 – 13km och de vackra lederna slingrar sig genom djupa skogar, bad- och fiskevänliga sjöar och längs turen får du, utöver naturen, uppleva fantastisk kultur. Här finns det lämningar efter torp, fägator, jordkällare och liknande som vittnar om den folkrika tiden på 1700- och 1800-talet. På Bredfjället vandrar du oavsett säsong och vandringslederna är lätt till måttligt kuperade.

 

Vacker promenad vid havet - Strandpromenaden (Uddevalla)
Strandpromenaden i Uddevalla är kanske den mest populära vandringsleden vi har och då framför allt sträckan utmed havet. Från Svenskholmen längs träbron till Bodele, vidare förbi Gustafsberg till Lindesnäs vandrar du precis bredvid kornblått hav. Önskar du gå hela Strandpromenaden (9km) startar du på Skalbankarna i norr och vandrar söderut hela vägen till Lindesnäs. Strandpromenaden lämpar sig att vandra oavsett årstid, här finns charmen året runt!

Magnifik utsikt - Hafstens Resort (Bokenäset)
I närheten av Hafstens Resort finner du några vandringsleder som bjuder på magnifik utsikt! Vandringslederna går utmed och uppför den majestätiska Havstensklippan och när du når toppen bjuds du på en enastående utsikt. Passa på att ta med picknick-korgen upp och avnjut lite fika med storslagna vyer. Vandringslederna passar för alla åldrar, men är väldigt kuperade. Mer information om vandringslederna finns på plats på Hafstens Resort eller här.

Populära vandringsleder - Herrestadsfjället (Uddevalla)
Ett annat mycket uppskattat naturområde för vandring är Herrestadsfjället. Här finns det miltals med stigar och leder för vandring och skidåkning. Utmed dessa finns också raststugor och vindskydd, som i de flesta fall anlagts och sköts av föreningar. Herrestadsfjället är ett skogsområde med stort inslag av hällmarker, myrar och sjöar. Här kan du välja att vandra med olika utgångspunkter, exempelvis från Åleslån/Hällerstugan eller Klämman och vandringslederna varierar från 2,5 km och uppåt. Karta finns här.

Vandra med övernattning - Bohusleden
Bohusleden bjuder på totalt 37 mil av naturskön och omväxlande vandring. Den sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr och består av 27 etapper som möjliggör för en dagstur, helgvandring eller längre än så. Etapp 11–14 går genom Uddevalla och här följer du glesbevuxna myrar och hällmarker, delvis orörda skogar och passerar många torpruiner. Längs Bohusleden finns också ett flertal vindskydd som möjliggör övernattningar. Etapperna finner du här.

Allemansrätten 

Allemansrätten, emansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Läs vidare.