({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kvinna kommer cyklandes på en grusväg med gröna åkrar runt om

Fotograf: jan Töve

Nutleys 30-åriga Änglagårdsromans

En förälskelse tog Colin Nutley till den lilla byn Liared i Ulricehamn. Även om kärleken så småningom tog slut, bestod romansen till Liared och Ulricehamn som har resulterat i bland annat den svenska klassikern Änglagård. ”Mina allra bästa sommarminnen är de som jag bär med mig från Liared… min kärleksaffär med Liared kommer aldrig att ta slut.” – Colin Nutley.

 

Nutleys kärlek till Liared

Colin Nutleys kärleksaffär med Liared började när han spenderade tid här tillsammans med sin förra fru vars släkt kom från Liared. Här levde liaredsborna helt omedvetna om att de skulle vara med i kulissen till en hel Änglagårdstrilogi. Bylivet i Liared och mystiken kring Gerda Stomberg blev inspirationskälla till samhället Yxared och dess invånare som spelades in här i Ulricehamn. För Colin framstod Liared som själva sinnebilden för ett litet svenskt samhälle, som också påminde honom om den engelska landsbygd han själv vuxit upp i. Colin själv menar att om han inte kommit till Liared så hade han aldrig gjort Änglagård.

Fotograf: Ulricehamns Turistbyrå

Änglagård - succé

2022 är det 30 år sedan första Änglagårdsfilmen hade premiär år 1992. Filmen sågs av över 1 miljon biobesökare och har blivit en av de mest sedda svenska filmerna genom tiderna. Samma år belönades den med två Guldbaggar för Bästa Film och Bästa Regi. Succén uppföljdes av två filmer till i Änglagårdsserien. Änglagård – Andra sommaren, som hade sin premiär julen 1994. Filmen blev en lika stor publikframgång som sin föregångare och sågs av en miljon svenska biobesökare. 15 år senare återvände filmteamet för att filma in Änglagård – Tredje gången gillt. Filmen hade världspremiär i Ulricehamn den 16 december 2010 och blev en riktig folkfest. Filmen gick upp på 1:a plats på biotoppen och fick Publikens pris på Guldbaggegalan samma år.

Fotograf: Jan Töve

De tre filmerna har inneburit intensiva filmtimmar som kräver ett svetsat team. Colin erkänner själv att det var en familjär stämning bland skådespelarna under inspelningarna. Skådespelare som medverkat i samtliga Änglagårdsfilmerna är stora namn som bland annat Helena Bergström. Prisbelönta Helena agerade huvudroll som Fanny och har medverkat i flera andra svenska klassiker som Sprängaren och En underbar jävla jul. Fannys närmsta vapendragare Zac spelades av veteranen Rikard Wolff som bland annat spelat på Dramaten och år 2013 utsågs till riddare av franska hederslegionen av Frankrikes dåvarande president. Ing-Marie Carlsson är en annan stjärna som agerad i  rollen som otursfågeln Eva. Ing-Marie har också hon medverkat i flera svenska klassiker som Wallander och flera Martin Beck-filmer. Jakob Eklund har en framträdande roll som vilsne Mårten. Jakob går även under alias Johan Falk och har dessutom varit med i TV-serien Tusenbröder.

Fotograf: Tony Nutley, Sweetwater Production AB

"Nutley själv menar att om han inte kommit till Liared så hade han aldrig gjort Änglagård."

Så visst är det Sveriges absoluta skådespelarelit som kommit hit till Ulricehamn och medverkat i samtliga Änglagårdsfilmer. Filmteamet med Colin Nutley och Helena Bergström i spetsen har återkommit flera gånger till Ulricehamn efter inspelningen av Änglagård. Bland annat återvände teamet förra året för att spela in kriminalserien Saknad som hade premiär i år. Även Helena Bergströms långfilm Vilken Jävla Cirkus spelades våren 2017 in i trakterna och hade premiär oktober 2017.

Sedan första Änglagårdsfilmen spelades in här i Ulricehamn för 30 år sedan har det alltså hänt mycket. Tack vare Colins fortgående kärleksaffär med Liared så har Ulricehamn blivit en filmstad. Vi vågar nästan säga att Liared och Ulricehamn har inspirerat till en rad svenska klassiker.

2017 uppmärksammades detta med två spektakulära Änglagårdsveckor i augusti och september. Då det var 25-års jubileum för första Änglagårdsfilmen. Det var aktiviteter med filmtema och på Stora Torget i Ulricehamn visades filmen på storbildsskärm. Även Colin Nutley dök upp och gästade staden.

Så grattis Liared/Ulricehamn och Änglagård! För alla svenska filmklassiker och för att ha fått självaste Colin på fall.