({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Ekstrand Media

Sjön Åsunden

Åsunden är en sjö i Ulricehamns kommun, men delar av den ligger även i Borås och Tranemo kommuner i Västergötland. Sjön spelar en central roll i Ulricehamns tätort och drar till sig både invånare och turister som vill bada, fiska, simma, paddla, åka båt och njuta av dess vackra vy. Historisk har sjön spelat en stor roll i landets utveckling. Riksföreståndare Sten Sture den yngre sårades dödligt i Slaget på Åsundens is 1520 vilket sedermera resulterade i Stockholms blodbad och att Gustav Vasa kröntes till konung. Även de storslagna herrgårdarna runt sjön har spelat en stor historisk roll i gränstrakten mellan Sverige och Danmark. Än idag är begreppet Gårdarna runt sjön bekant för många och besöks årligen av tusentals gäster.

Snabbfakta

Djup: 39,5 meter. Strandlinje: 79,9 km. Höjd: 164 meter över havet. Längd: 22 kilometer. Yta: 32,7 km². Avstånd till havet: 146 kilometer.

 

Ulricehamn

Egentligen är det fusk. Ulricehamn har det så lätt. Staden ligger på en sluttning ner mot sjön Åsunden och allt är sådär självklart vackert. Hela tiden, så att säga. För att ytterligare förstärka banden med Åsunden har ulricehamnarna sedan några år också ett kallbadhus en bit ut i sjön. Att svettas en stund i bastun, ta ett dopp i sjön och sedan avsluta med en god bit mat mitt i badhus-restaurangen är livet de lux.
Så skriver ett resemagasin om Ulricehamn och Åsunden i slutet av 2020 när de i en artikel listat 7 schyssta i Sjuhärad. 

Ulricehamn ligger vackert vid sjön och kallbadhuset har blivit en symbol för staden. Det är troligen den mest fotade byggnaden i staden under 2000-talet och det är inte svårt att förstå när man ser den vackra skapelsen i solnedgången, i vackra dimridåer eller i ett fruset vinterlandskap. I Ulricehamns kallbadhus kan du få kroppen masserad av proffsen på Mitt i sjön för att sedan ta en bastu med kallbad i själva Kallbadhuset. 

Ulricehamns Kallbadhus

Livet strax intill vattnet är ofta lustfyllt och trevligt. Längs strandpromenaden inne i Ulricehamn står parkbänkarna tätt, både på land och på träpiren som löper längs med sjökanten. Ofta ses folk äta sin medhavda mat på de iordningställda borden, sola på de fasta solstolarna, meta vid bryggorna och bada på badplatserna. Vattnet har en otrolig dragningskraft. Med gratis parkeringar, ställplatser för husbilar, en enorm lekpark, serveringar sommartid och utegym, asfalterad banvall och stora grönytor är det en naturlig samlingsplats. 

Hamnorådet i Ulricehamn med solstolar på piren och sjön i bakgrunden

Fotograf: Klas, ulricehamnsturistbyrå.se

En del minnen från tiden då ångloken och rälsbussarna trafikerade platsen finns ännu kvar att beskåda och använda. Bland annat har lokens gamla vändplatta bevarats och i gropen kan man numera grilla på de iordningställda grillarna och sitta ned på de fina bänkarna. En perfekt plats att mötas på när vädret är bra. 

Hamnorådet i Ulricehamn med sjön i bakgrunden och stolar och grillplatser i förgrund

Fotograf: Klas, ulricehamnsturistbyrå.se