({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman

Hur bor man på en camping? – Lista över boendeformer

Osäker på hur det moderna campinglivet ser ut? Spana in listan och upptäck nya former av campingboenden, alltifrån spektakulära hotellstugor till exotiska safaritält!

Förtält och våningssäng i all sin ära, men att bo på camping kan vara så mycket mer. Spana in listan över olika former av campingboenden, alltifrån klassiska husvagnar till lyxiga safaritält.

Husvagn

Den mest klassiska formen av campingboende är såklart husvagnen. Se det som ett andra hem, en plats där du har allt du behöver, men som du samtidigt enkelt kan lämna om du vill göra dagsutflykter med bilen. Visst, det är inte det mest rymliga boendet, men utvecklingen går fort framåt. Idag har moderna husvagnar nästan mer finesser och smarta lösningar än vad James Bond är van vid.

De flesta campingar har även en del platser reserverade för säsongsgäster, alltså folk som ställer upp sin husvagn under hela eller delar av säsongen. Det är inte ovanligt att säsongsplatserna går i arv i flera generationer inom familjen.

Stuga

Om du känner att steget till en husvagn är lite väl stort, då kanske stugboendet är något för dig. Campingstugor finns i flera olika storlekar och passar såväl ensamresenären som familjer eller sällskap med flera vuxna. De är smart inredda och innehåller allt man behöver. Det är som ett hus helt enkelt, fast i miniatyr. Gratis parkeringsplats, sköna sängar, dusch och toalett, kylskåp, kaffebryggare och diskmaskin är några av bekvämligheterna. Och till skillnad från ett hotellrum finns alltid någonstans att sitta, antingen inne i stugan eller ute på den egna altanen. Klockrent för er som vill umgås tillsammans. I Bohuslän ligger många av dessa stugor dessutom med riktigt häftiga vyer över hav och klippor.

Nu kanske du tänker: ”Fast vänta lite nu, senast jag bodde i en stugby kunde jag känna träribborna genom våningssängens tunna madrass, och på sin höjd hade vi en kokplatta!” Hmm, var det möjligtvis så att detta sammanföll med att hem-modemet krånglade, att barnens Tamagotchi höll på att svälta ihjäl och att du låg vaken om nätterna och undrade om Skilda Världar någonsin skulle få ett slut...?

Ja, du fattar poängen. Utvecklingen har gått framåt och campingstugor idag är inte vad de var för några decennier sedan.

Hotellstuga

En hotellstuga har alla moderna bekvämligheter du är van vid hemifrån, såsom tv, diskmaskin, tvättmaskin och wifi. Skillnaden mellan en vanlig stuga och hotellstuga är att den sistnämnda står bäddad och klar när du anländer och att slutstädning ingår. Så istället för att bo på sjunde våningen i en betongklump där du öppnar dörren till en instängd korridor, så har du gångavstånd till havet och naturen bokstavligt talat runt stugknuten. Nästa gång du letar övernattning, varför inte boka en stuga med hotellstandard på en mysig camping?

Klassiskt tält

Friheten! Det är nog svaret många skulle ge på frågan varför man väljer att övernatta i tält. Färre skulle nog svara att de väljer tältet för att få möjlighet att gräva vallgravar i spöregnet, även om det också är verkligheten ibland. Men allt som oftast är tältande en riktigt härlig upplevelse och en av de bästa boendeformerna för dig som verkligen vill bli ett med naturen. Eller som ordspråket säger: ”man ångrar aldrig en tältnatt”.

Lyxtält

Visste du att man på vissa campingplatser kan bo i tipitält eller lyxiga safaritält? Man kan säga att det är för dig som vill tälta, men ändå inte. I dessa tält kan det nämligen finnas både kök, riktiga sängar, dusch och toalett. Denna boendeform kallas även för glamping, vilket är en sammanslagning av glamour och camping. Har du testat på glamping?

Husbil

Allt i ett, det är det som husbilslivet går ut på. Specifika husbilsplatser blir allt vanligare på campingarna och anpassas efter husbilsägarnas behov. Privat uteplats, tillgång till vatten, avlopp, el och så vidare, det är vardagen för dig som väljer husbilen.

Åsikterna går isär mellan de som föredrar husvagn och de som hellre kör husbil. Förespråkarna av husbil trycker på smidigheten med att allt är samlat. Medan det är just smidigheten med att kunna lämna vagnen och bara ta bilen en sväng som husvagnsförespråkarna framhäver.

Vandrarhem

Det är inte ovanligt att campingar även har ett vandrarhemsboende. Utmärkande för vandrarhem är att det ofta är något enklare (och därmed billigare) standard, med gemensam dusch, toalett och kök.

Som du kanske märker ligger det ganska mycket i begreppet ”campingboende”. Hur skulle du helst vilja bo?

Till Camping i Bohuslän  

 

Andra har också läst: