Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

  • Fotograf: Stefan Vackenfeldt

  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

Får det vara en kanaltur?

Att besöka Dalsland utan att göra en kanaltur är som att vara i Paris utan att se Eiffeltornet. Och man behöver inte vara båtägare, det finns gott om möjligheter att uppleva kanalen med någon av de vackra passagerarbåtar som under sommarmånaderna trafikerar Dalslands kanal.

Under färden på Dalslands kanal kommer inte mindre än 16 slussar att passeras och dessa kommer att lyfta båtarna 46 meter över Vänerns yta.D

et enda du behöver göra är att slå dig ner och njuta av vackra naturvyer, slussar och en bit mat. Dalslands kanal är i själva verket väldigt lite kanal. Det är ett sjösytem sammanlänkar av korta passager grävd kanal. 

En kanaltur med turbåtarna M/S Storholmen eller M/S Dalslandia startar antingen i Bengtsfors eller i Håverud, båtarna går växelvis från de båda orterna. M/S Storholmen och M/S Dalslandia går hela sommaren enligt turlista.

Genom samarbete med DVVJ (Dal Västra Värmlands Järnväg) finns även möjlighet till olika typer av rundturer, genom att du tar båten åt ena hållet och åker rälsbuss tillbaka. På så sätt kommer du alltid tillbaka dit du började. 

 

M/S Storholmen

M/S Storholmen har Bengtsfors som hemmahamn. Hon är över 120 år gammal och har trafikerat kanalen i över 80 år.
Läs mer!

M/S Dalslandia

Även M/S Dalslandia är specialbyggd för Dalslands kanal, måtten är exakta för att hon ska passa i Dalslands kanals slussar.
Läs mer!

 

Alla kanalbåtar har restaurang med fullständiga rättigheter ombord. På rundturerna med M/S Storholmen och M/S Dalslandia kan du med fördel boka till en god hemlagad lunch när du beställer din resa. 

 

Kortare tur

M/S Nils Ericson af Håverud trafikerar kanalen med kortare turer som alla passerar akvedukten och utgår från Håverud. Du tar dig upp till sjön Åklång och vidare genom den handdrivna slussen i Buterud. Efter en tur på Råvarpen åter genom Akvedukten till Håverud.

 

Under vår färd på Dalslands kanal kommer inte mindre än 16 slussar att passeras och dessa kommer att lyfta båtarna 46 meter över Vänerns yta. Om turen börjar söderifrån så startar den i Håverud.

 Ta gärna en promenad i området innan båten lägger ut och passa på att besöka Kanalmuseet eller Dalsland Center. 

När så båten lagt ut passerar vi först sluss nummer 4 och därefter en av kanalens få dubbelslussar – det är en mäktig syn när vattnet forsar ut ur slussluckorna!

Akvedukt och hällristningar

Sedan kommer den berömda Akvedukten. Det finns ett rykte som säger att akvedukten är byggd av samma plåt som Eiffeltornet. Inte nog med att akvedukten är unik i sig – här är också den enda plats i hela Europa där landsväg, järnväg och vattenväg möts.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

Vi far över den mycket djupa sjön Åklång, följd av den ena utav kanalens två manuella slussar.  Sen vidare ut på sjön Råvarpen i Buterud. Öster om sjön ligger Högsbyn med Dalslands största hällristningsområde.

Steneby och Baldersnäs

Vi närmar de sex slussarna i Dals Långed. Vi passerar en del av Göteborgs Universitet; Steneby – Institutionen för Konsthantverk och Design, samt en av världens ledande tillverkare av hästskosöm; Mustadfors Bruk AB.

Efter land- och järnvägsbron efter Långbrons sluss befinner vi oss ute på Laxsjön. Till höger om kanalen ligger en av Dalslands vackraste platser; Baldersnäs, en anrik herrgård med en fantastisk park. Här kan man äta lunch eller middag, ta en fika och även övernatta i hotellrum eller i glashus.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

18:e slussen

Vi börjar nu närma oss slutet på vår resa men en riktig pärla återstår.  Efter de två slussarna i Billingsfors kommer vi till den artonde slussen. Här finns en liten rödmålad stuga omgiven av frodig växtlighet – sinne bilden för svensk sommaridyll och förmodligen kanalens mest fotograferade stuga.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

Nu återstår bara en trång passage längs med mäktiga Höljerudsforsen innan vi passerar de två sista slussarna. Efter dem kommer vi ut på Bengtsbrohöljen som är båtresans slutstation.

Rälsbuss tillbaka 

När vi lagt till är det bara en kort promenad till nästa äventyr; rälsbussen tillbaka till Håverud.

 

Andra har också läst...