({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Dalslands Kanal

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Får det vara en kanaltur?

Att besöka Dalsland utan att göra en kanaltur är som att vara i Paris utan att se Eiffeltornet. Och man behöver inte vara båtägare, det finns gott om möjligheter att uppleva kanalen med någon av de vackra passagerarbåtar som under sommarmånaderna trafikerar Dalslands kanal.

Under färden på Dalslands kanal kommer inte mindre än 16 slussar att passeras och dessa kommer att lyfta båtarna 46 meter över Vänerns yta. Det enda du behöver göra är att slå dig ner och njuta av vackra naturvyer, slussar och en bit mat. Dalslands kanal är i själva verket väldigt lite kanal. Det är ett sjösytem sammanlänkar av korta passager grävd kanal. 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Dalslands kanaltrafik

Dalslands kanaltrafik har två båtar som trafikerar kanalen om somrarna M/S Storholmen och M/S Dalslandia. Du kan börja turen antingen i Bengtsfors eller i Håverud, båtarna går växelvis från de båda orterna. M/S Storholmen och M/S Dalslandia går hela sommaren enligt turlista.

Alla kanalbåtar har restaurang med fullständiga rättigheter ombord. Glöm inte att boka till en god hemlagad lunch när du beställer din resa. 

Genom samarbete med DVVJ (Dal Västra Värmlands Järnväg) finns även möjlighet till olika typer av rundturer, genom att du tar båten åt ena hållet och åker rälsbuss tillbaka. På så sätt kommer du alltid tillbaka dit du började. 

Fotograf: Torbjörn Tobbe Olsson

M/S Storholmen

M/S Storholmen har Bengtsfors som hemmahamn. Hon är över 120 år gammal och har trafikerat kanalen i över 80 år. Fartyget är 22,50 meter långt och 3,99 meter brett med två däck. 

Fotograf: Lena Lindberg Wong, Dalslands Turist AB

M/S Dalslandia

M/S Dalslandia är specialbyggd för Dalslands kanal och måtten är exakta för att hon ska passa i Dalslands kanals slussar. Hon byggdes av Träslövsläge varv för familjen Karlsson från Källö Knippla. 2018 då hon övergick i Dalslands Kanaltrafiks AB:s ägo.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Sevärdheter längs vägen

Längs vägen passerar du den berömda akvedukten i Håverud, hällristningsområdet i Högsbyn, Dals Långed, Baldersnäs Herrgård och några av de mest pitoreska slussområden du kan föreställa dig. Samtidigt som du bekvämt tillbakalutad njuter av utsikterna och god mat. 

Det är ingen slump att båtturerna börjar och slutar i Håverud och Bengtsfors. Båda platserna är väl värda att besöka i samband med din båttur. Kombinera görna din kanaltur med ett besök på Dalslands center eller Halmens hus i Bengtsfors. 

First hotel i Bengtsfors

Bara en kort promenad från hamnen hittar du First hotel med en magisk utsikt över sjön Lelång. Kombinera din kanaltur med en skön hotellsäng och god middag. 

firsthotels.se

Håveruds Hotell

Hotellet ligger granne med Håverud och Dalslands center. Trevliga rum och en storslagen veranda där du kan äta och dricka gott med vacker utsikt över Dalslands kanal. 

haverudshotell.com

Andra har också läst...