({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Håverud - Dalslands center

Dalsland mesta besöksmål. 100 000-tals besökare kommer hit varje år för att uppleva den berömda akvedukten, åka turbåt, gå på museum, shoppa, äta god mat och njuta av Dalslands Kanal.

Beroende på markförhållandena kunde de inte bygga en vanlig slussanläggning i Håverud. Kanalbyggaren Nils Ericson kom då på den geniala idén att istället bygga en akvedukt. Akvedukten är en fritt hängande bro, där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför forsen. 

Dalslands populäraste besöksmål

Kring denna udda men häpnadsväckande byggnadskonstruktion har Dalslands största besöksmål växt fram. Med museum, butiker, restauranger och boenden. Du som vill lära dig mer om Håveruds och kanalens historia gör rätt i att göra ett besök i vårt fina Kanalmuseum eller varför inte följa med på en guidad tur till fots längs slussarna och akvedukten?

Fotograf: Roger Borgelid

Dalslands Center 

Inne i Dalslands Center hittar du turistbyrå, café, utställningar och hantverkare. De grandiösa lokalerna var tidigare massa- och pappersbruk men ger idag utrymme åt allt från glasblåsning till aktioner och konserter. 

Mer om Dalslands center

Ät gott

Är du hungrig föreslår vi ett besök på Brasseriet, där de röker sin egen vänerlax. Här serveras spännande laxrätter och deras fisksoppa är något som många rekomenderar. 

hafveruds.se

Fotograf: Tom Helgesen

Museum x 3

Den som gillar museum har fullt upp i Håverud. Tre museum med tre helt olika inriktiningar. 

Kanalmuseet
Med fantasifulla utställningar tas du med på en resa genom tiden från 1800-talet och fram till idag när Dalslands kanals histora berättas. 

Mer om Kanalmuseet

Nordiska tomtemuseet
En hängiven samlare av tomtar fick ont om plats och skapade ett nirvana för tomteälskare i form av ett tomtemuseum. I museet i Skållerud visas 70 års privatsamlande av unika tomtar från före andra världskriget. Flera hundra tomtar som du kan titta på och glädjas över.  

nordiskatomtemuseet.com

Dalslands konstmuseum
Dalslands konstmuseum i Upperud öppnades 1995 där Stens samling utgjorde basen. Idag är det ett epicentrum för det konstälskande Dalsland med ständigt pågående utställningar och en skupturpark.

dalslandskonstmuseum.se

Ta en båttur på Dalslands kanal

Det bästa sättet att uppleva Dalslands Kanal och akvedukten är med båt. Under sommaren går dagliga turer med våra populära kanalbåtar. De längsta turerna tar dig hela vägen till Bengtsfors där du sedan tar den trevliga rälsbussen tillbaka till Håverud. Självklart serveras både lunch och fika på båtarna. 

Mer om våra båtturer

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Stort aktivitetsutbud

Gillar du att aktivera dig på din semester? Glöm inte att packa ner vandringskängorna när du planerar ditt besök i Håverud. Dalslands 100 km långa Pilgrimsled  passerar bara ett stenkast från slussområdet!  Här finns även möjlighet att hyra kanot och köpa fiskekort så att du själv kan dra upp kvällens middag!

Håveruds Turistbyrå

Om du har några frågor eller behöver hjälp med att planera ditt besök till Håverud får du god hjälp på Turistbyrån. De bokar guidade vandringar längs akvedukten och vet allt som är värt att veta om området.

Boende i Håverud & Upperud