({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Tallrikar med lagad mat på restaurangen SK Mat & Människor i Göteborg

Fotograf: TINA STAFREN

Smaker från sjö, äng och skog

Genuin mat i genuina miljöer. Det dalsländska köket har mycket att erbjuda. Och konstigt vore väl annat med tanke på den enorma tillgång på lokala råvaror från sjö, äng och skog som våra kökschefer har att välja bland i Dalsland.

Öjentorps kök på Baldersnäs Herrgård

Öjentorps kök på Baldersnäs Herrgård har ett aningen rustikt men finurligt matkoncept. Här bygger maten på rätter och ingredienser som gästen känner igen. Basen är svensk husmanskost, men mycket förfinad sådan. Oftast med en spännande, ibland internationell twist.

baldersnas.com

 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Håfveruds Brasseri

På Håfveruds Brasserivid Dalslands kanal, bara ett stenkast från den berömda akvedukten och slussarna, kretsar menyn kring fisk och skaldjur. Lars Lundberg och personal serverar bl a spännande laxrätter från det egna rökeriet, där fisken förädlas genom gravning, kallrökning och varmrökning på klassiskt vis med rök från äkta alspån. Fisken kommer från Vänern men också från odlingar i Norges djupa fjordar. Brasseriets fisksoppa är smått legendarisk men självklart finns det även goda kötträtter på menyn för den som föredrar det. Känner du för något lättare har man även café och glassbar på bryggorna i slussområdet. Så varför inte ta en laxburgare eller en glass när du sitter på första parkett och ser på skådespelet: slussning bjuder ofta både på drama och på komik. PS. Köp gärna med dig något gott från laxbutiken!

hafveruds.se

 

Ragnerud kök

Här lagar de mat från grunden och ger den tid och kärlek med närproducerade råvaror från Dalsland och Västsverige. Sitt i den fina matsalen med utsikt över Ragnerudssjön. Ett populärt utflyktsmål både när du vill fira någon du tycker om eller bara vill unna dig något gott. Belägen på Ragnerudssjöns Camping och Stugby omgiven av naturreservat vid randen av kroppefjäll. Du kan även välja att få närproducerat i ditt glas då de har en hel del dryck ifrån Dalsland. Drycker som öl, cider, läsk, gin och calvados som alla kommer från Dalsland. Här har de öven ett fint café med hembakade godsaker och kaffe. En perfekt avslutning på en lång vandring på denna vandringsdestination av rang. 

ragnerud.com

 

Fotograf: Clas G. Carlsson

StenebyGrytan på Dalslands Aktiviteter

Det är befriande med krogar som ligger så där självklart ute på landet och inte skäms för det. När man huserar mitt ute i skogen så finns det inget bättre skafferi än det som ligger nästgårds. Köket på StenebyGrytan erbjuder genuin dalslandsmat till rimliga priser och de högklassiga råvarorna från sjö, skog och mark tas mycket väl om hand. Menyn förändras i takt med säsongen men oavsett årstid så finns det alltid rätter på älg med på menyn. Två viktiga kryddor i varje maträtt är kärleken till mathantverket och omtanken om gästen. Det goda brödet bakar man själv. Både mat och inredning har en lantlig rustik karaktär. I samma hus som restaurangen finns ett stort sötvattenakvarium och strax utanför betar älgar och hjortar i Älgparken. Testa gärna Kjells älggryta eller kökets goda älgfärsbiffar. 

stenebygrytan.se

 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Rosellmagasinet vid Lelång

Direkt vid sjökanten har Rosellmagasinet helt klart bästa restaurangläget i Bengtsfors. Här skämmer Marenko och hans personal bort sina gäster med god mat i en trivsam miljö. Inne i restaurangen är det de rustika träväggarna och den nertonade belysningen som höjer mysfaktorn men på fina sommardagar är det självklart den stora och delvis inglasade uteserveringen som är favoritplatsen. Här kan du titta ut över sjön Lelång och följa båtarna på väg in i och ut ur småbåtshamnen samtidigt som du njuter av allt som Rosellmagasinets internationella kök har att erbjuda. Missa inte de populära pubkvällarna med musikunderhållning.

rosellmagasinet.com

 

Fotograf: Katrin Bååth

Not Quite & Brukets Godaste 

God ekologisk mat, lagad med omsorg, finess och fantasi det utmärker både Not Quite Bistro  (White Guide 2014, 2015) och Brukets Godaste, det vedeldade stenugnsbageriet på gamla bruket i Fengersfors.

 

Andra har också läst...