({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Roger Borglid

Magiska singletracks för MTB

Intensiv. Vacker. Gränslös. Vildmarken i norra Dalsland vittnar om en tid då inlandsisen styrde. Och mitt i denna vildmark sprider ett rikt stignät ut sig, perfekt för alla som uppskattar ett riktigt äventyr på Mountain bike.

Balanserandes på två hjul, susandes fram längs stigar och dalgångar, känns tryggheten en bit bort. Fokuset pendlar, från marken några meter framför cykeln, till de vackra omgivningarna. 

Dalsland erbjuder ett helt smörgåsbord av stigar att cykla på, och även om långt ifrån alla är markerade i terrängen så finns stignätet där för den som vågar utforska det. Dalsland är med andra ord som en oslipad diamant. En plats för den äventyrlige som inte vill ha det så tillrättalagt.

Fotograf: Roger Borgelid

Leder för MTB i norra Dalsland

Det är i Bengtsfors och Åmål som du hittar våra mest populära leder för MTB-cykling. Där naturen är kuperad och turerna varierade. I Åmål utgår alla leder från friluftsområdet Hanebol där det finns gott om parkering och även möjlighet för ombyte och bastu. I Bengtsfors utgår turerna från Turistinformationen som ligger mitt i centrum, där det också finns gott om parkering och möjlighet för extra tips inför turen. 

Fotograf: Jonas Nyman

8 tips för cykelturen 

  1. Ta med rejält med vatten, på vissa av stigarna kan det vara mil till närmsta vattenkran.
  2. Tänk på att du tar dig fram snabbt på cykelsadeln och att det tar lång tid att gå tillbaka samma väg. Ta därför med ett litet reparationskit för att kunna hantera en punktering.
  3. Använd glasögon. Kvistar och mygg gör ont att få i ögonen.
  4. Använd hjälm. En självklarhet.
  5. För en behaglig resa - köp ett par cykelbyxor med vaddering i rumpan!
  6. Beakta, respektera och ta hänsyn. Stanna, kliv av, hälsa och gå till sidan när du möter vandrare, ryttare och djur (betesdjur och vilt)
  7. Cykla inte om vädret och/eller årstiden gör att stigarna är känsliga och kan förstöras. Respektera markägaren!
  8. Sist men inte minst. Är du osäker på var man kan och får cykla mountainbike - tag kontakt med den lokala turistinformationen.

Sandvikenturen - 22 km

Start Hanebol, Åmål. En lättcyklad mountainbiketur som mestadels går på grusvägar i omväxlande miljöer. Ett dopp vid Sandvikens badplats rekommenderas!

Info & karta

Skogsslingan - 6,8 km

Start vid Hanebol, Åmål. Går uteslutande på stigar i en varierad skogsterräng. Den relativt korta leden klassas som svår med en del mycket svåra tekniska partier.

Info & karta

Torrskogturen - 75 km

Start i Bengtsfors. Går på vackra grusvägar med utmanade höjdmeter och fina naturupplevelser. Xc-, gravel- eller crosscykel rekommenderas.

Info & karta

Fler leder för MTB

Det finns totalt 11 leder för MTB med fina ledbeskrivningar och kartmaterial. Här hittar du dem allihop.

Dalsland X-Country

Dalsland X-Country är ett motionslopp på mountainbike med start och målgång i Bengtsfors. De senaste åren har tävlingen varit en riktig folkfest, med över 800 anmälda deltagare.

Andra har också läst...