({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lasse Forsberg

Dalsland - ett Sverige i miniatyr

Tycker du om ett riktigt vildmarksäventyr eller föredrar du att ligga vid en kobbe på Västkusten? Du kanske gillar att cykelsemestra i Skånes platta landskap eller att puttra fram längs Göta Kanal? Besök Dalsland! Här har vi det mesta som Sverige har att erbjuda. Vi är ju trots allt - Ett Sverige i miniatyr!

Det var när målarprinsen Prins Eugene besökte Dalsland i slutet av 1800-talet han entusiastiskt beskrev Dalsland som ett Sverige i miniatyr. Och han slog huvudet på spiken; Dalsland är slättmarker, kust, fjäll, sagoskogar, berg och hav - allt inom en radie av bara några mil.

 

Skogsdal och Slättdal
Dalsland delas gärna upp i två delar; Skogsdal och Slättdal. I de norra och östra delarna av Dalsland breder vildmark och en dramatisk kuperad terräng ut sig. Sprickdalarna är ofta vattenfyllda vilket ger vackra sprickdalssjöar. Men Skogsdal slår även om till kulliga landskap med tät skog med avbrott för mysiga skogssjöar och fjäll. Våra fjäll är bara 300 meter höga, men de lockar likväl till naturupplevelser utöver det vanliga.
Längs Vänerns sydvästra kust och en bit in i det dalsländska landskapet breder Dalboslätten ut sig i ett område som i folkmun benämns som Slättdal. Här hittar du stora åkermarker och sädesfält och slätten kallas ibland för Dalslands spannmålsbod.
Så tycker du att uppförsbackar är överskattade packar du picknickkorgen och tar dig genom södra Dalslands platta landskap med stopp för bad vid Vänerns gömda stränder.

 

Sjörikt
Med över 1.000 sjöar är Dalsland Sveriges sjörikaste område vilket bidrar till landskapets skönhet och till att du ofta möter bilar med kanoter på taket. Vattnet och våra stora skogar lade grunden för järnbruk och industrier fram till mitten av 1800-talet. Med Dalslands kanal bands sjöarna ihop för att effektivisera handeln. 

Idag är Dalslands kanal och akvedukten i Håverud Dalslands största besöksmål. Så, varför trängas på Göta Kanal när du kan glida fram på Dalslands eget blå band? Här finns fler sjöar och mer plats. Vårt eget innanhav Vänern med skärgård och stränder ger oss vår egen västkust där du med lätthet hittar din egen lilla kobbe utan en människa i sikte. Vänern med sitt öppna vatten ger också dramatik i form av vind och en obruten horisont.

 

Kultur
De många bruken är till stor del borta nu men de små brukssamhällena lever vidare, alla med en egen personlighet och besöksvärde. Små butiker, ofta med närproducerade produkter, vackra miljöer och små utflyktsmål. Dalslands variationsrika kultur präglas både av en stark hembygdskultur och innovativa konstfästen. Dalsland blommar av utställningar, muséer, musik och massor av kulturevenemang. Dalsland har även glasblåsare, gränshandel, en stad, älgar, hällristningar, trav, festivaler och det mesta av det som hör Sverige till. Vi har dock inga rulltrappor, trafikljus eller parkeringsavgifter men det är inget vi hänger läpp över. 

 

Så vill du uppleva allt du tycker om med Sverige i ett landskap tycker vi att du ska åka till oss i Dalsland. Vi är inte störst, bäst eller flest. Men vi har det mesta som Sverige har att erbjuda.

 

Välkommen!