({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kulturrunda nr 2: Från väv till smide

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka. Kulturrunda nr 2. går genom Färgelanda och Bäckefors.

 

Från väv till smide

Den slingrande Valboån gör entré i södra Dalsland och fortsätter norrut ända till Vassbotten i Bohuslän. Bäckefors, Ödeborg och Stigen är en del av Dalslands framgångsrika brukshistoria, och vävningens legendariska Johanna Brunsson började sin bana på Stigens herrgård. Vackert formad Konsthall i Färgelanda visar nutid medan Järbo kyrka för tanken till Fänrik Ståls sägner – och Rännelanda kyrkas madonnaskåp är en klenod.

I vår digitala karta hittar du kartpositioner och vägbeskrivning till rundans alla besöksmål.

Besöksmål längs rundan

Fornsalen i Ödeborg

Färgelanda
Fornsalen i Ödeborg andas nationalromantik och i museet finns allt från den döda dalbohundens skinn till yxan från Dalslands sista avrättning 1830.

Konsthallen i Färgelanda

 Färgelanda
Konsthallen i Färgelanda ligger en trappa upp i centrumhuset, ovanför biblioteket. Här visas åtta till tio utställningar per år.

Blanketorpet

Färgelanda
Blanketorpet byggdes 1824 och har en trädgård omgärdad av en 300 meter lång stenmur. Hembygdsgården har regelbundna evenemang.

Stigens herrgård

Färgelanda
Stigens Herrgård utvecklades under 1800-talet ortens vävkunskap till en blomstrande textilindustri. Herrgården har rum för uthyrning, och det går att hyra hela herrgården.

Högsäter kyrka

Färgelanda
Högsäter kyrka, i folkmun Domkyrkan på Dal, byggdes i början av 1900-talet när den medeltida kyrkan inte räckte till. Arkitekt var Adrian Crispin Peterson, en av den tidens stora.

Ragneruds kök

 Färgelanda, Högsäter
Ragneruds kök bjuder in till goda måltider lagad av ekologiska och närodlade råvaror. Avsmakningsmeny, fika, vandringslunch eller familjemiddag – välj vad som passar dig och sammanhanget.

Järbo kyrka

Färgelanda
Järbo kyrka är från medeltiden. På dess kyrkogård vilar Georg Carl von Döbelns okända dotter Georgetta Carolina, som dog bara åtta månader gammal.

Dalslandsgården Vinnsäter

Färgelanda, Järbo
Dalslandsgården Vinnsäter från mitten av 1800-talet är en väl bevarad gårdsmiljö. Skolmuseum i ladan och regelbundna arrangemang sommartid.

Bäckefors bruk

Bäckefors, Bengtsfors
Bäckefors bruk som var ett av Sveriges största järnbruk på 1800-talet. En bit bortom de vackra ruinerna ligger badplatsen och på väg mot centrum ligger Brukskällans bryggeri, en stolt tradition sedan 1820-talet.

Rännelanda kyrka

Färgelanda
Madonnaskåpet i Rännelanda kyrka kommer från den äldre kyrkan som låg här från 1100-talet. Även dopfunten och krucifixet är från den medeltida kyrkan.

Hitta fler rundor i kulturens tecken

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka.

Andra har också läst...