({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kulturrunda nr 6: Södra Kulturkanalen

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka. Kulturunda nr. 6 går genom Dalslands kanals södra delar.

 

Södra Kulturkanalen

Ett gott råd är att ta det med ro på sin färd på kanalen. Betrakta landskapet och njuta av ingenjörskonsten i slussar och akvedukt med originaldelar från byggåren på 1860-talet. Inkomster från järnbruken i Billingsfors och Bäckefors byggde en romantisk park i världsklass på Baldersnäs. I Dals Långed är det läge att fylla på bokhyllan igen och se en utställning, på Kanalmuseet i Håverud berättas kanalens historia och i Upperud fi nns modern design och konst i anrik bruksmiljö.

I vår digitala karta hittar du kartpositioner och vägbeskrivning till rundans alla besöksmål. 

Besöksmål längs rundan

Sveriges äldsta friluftsteater

Billingsfors
Billingsfors är en av Dalslands klassiska bruksorter med järnbruk från 1700-talet. Granne med bruket, som än idag är i drift, ligger Sveriges äldsta friluftsteater från 1792.

Världens ände

Dals Långed
Vid Världens ände eller Sistimus, på Baldersnäs halvös norra spets, finns förutom stenen med inskription ett vindskydd och grillplats. En av fyrtiotalet installationer i Carl Fredrik Waerns romantiska park skapad mellan 1823 och 1858.

Långbron

Dals Långed, Bengtsfors
Från Laxjön fortsätter Dalslands kanal söderut genom slusstationen i Långbron med Kanalcafé. Här stannar DVVJ:s tåg och kanalbåtarna för av- och påstigning. Missa inte Bokskåpet för dig som behöver en ny bok att läsa – gratis.

Steneby konsthall

Dals Långed
Steneby konsthall är en del av Stenebyskolan med hantverksutbildningar på yrkes- och universitetsnivå.

Steneby antikvariat

Dals Långed
Steneby antikvariat ligger ett stenkast från den översta av Långeds tre slussar. Inte regelbundet öppet men hör av dig om du vill botanisera bland väl valda böcker. Tel. 070-6833889.

Hällristningarna i Högsbyn

Dals Långed
Dalslands största och mäktigaste fornminne. Ett givet stopp för bad och lunch under resan över Råvarpen. Ristningarna från bronsåldern ligger vackert i naturreservatet.

Slussen i Buterud

Buterud
Lite har förändrats vid slussen i Buterud sedan kanalen invigdes för 153 år sedan. Slussen i Buterud är fortfarande handdriven och inte elektrifierad som kanalens 30 andra slussar.

Akvedukten i Håverud

Håverud
Akvedukten i Håverud ritades av den tidens stora järnvägs- och kanalbyggare, Nils Ericson, för att lösa den svåra passagen genom Håverud. Idag lockar den besökare från hela världen.

Kanalmuseet

Håverud
Kanalmuseet berättar om människorna som levde på, av och vid Dalslands kanal. Välgjord utställning med uppbyggda miljöer och många spännande föremål.

Upperud 9:9

Upperud
Upperud 9:9 har specialdesignade rum i en före detta silo och på bryggan serveras fika och middag. Håll utkik efter de populära musikkvällarna.

Dalslands Konstmuseum

Upperud
Moderna utställningar avlöser varandra mars till november. Permanent utställning med vackra föremål från det historiska Dalsland och Café Bonaparte med bedårande utsikt över sjön.  

Hitta fler rundor i kulturens tecken

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka.

 

Andra har också läst...