({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Henrik Trygg

Europas bästa paddelvatten

Med sina vilda och vackra natur är Dalsland och Nordmarken som gjort för paddling. Vattnet ofta drickbart och människorna få till antalet. Här kan du läsa om vad du kan förvänta dig när du ger dig ut och paddlar i Dalsland samt vad du kan behöva innan du ger dig ut.

Sjösystemet i Dalsland har länge varit ett av de populäraste kanotområdena i Europa. Här kan du glida fram på 100 meter djupa sjöar, paddla genom Dalslands kanal eller slussa dig hela vägen ut i innanhavet Vänern. Här kan du glida fram på 100 meter djupa sjöar, paddla genom Dalslands kanal eller slussa dig hela vägen ut i innanhavet Vänern.

Storslagen natur

Sjösystemet kännetecknas av ett starkt kuperat landskap med många djupt nedskurna och långsmala klarvattensjöar. Detta betyder att du kommer att paddla med vackra vyer och de smalare sjöarna kommer att skydda dig från sjögång. När du blir fikasugen är det bara att doppa ner kaffepannan i sjön. Vattnet är kristallklart.

Norra delen av sjösystemet (norr om Bengtsfors) passar dig som vill uppleva natur och vildmark. Känn dig som en äventyrare, hitta lugnet och upplev avskildheten. Bo på någon av de över 100 DANO-lägerplatser som ligger utspridda i hela området och hämta vatten till kaffepannan direkt från sjön.

Väljer du att paddla söder ut längs Dalslands kanal kommer du hitta många stopp för sevärdheter, fika och trevliga boenden. Däremellan paddlar du genom landsbygd och skog. Kommer du till Håverud kan du uppleva den kittlande känslan av att paddla över den berömda akvedukten.

Slussa och lyfta

I Dalslands finns över tusen sjöar. Du kan enkelt ta dig från sjö till sjö genom att slussa. När Dalslands kanal är öppen för säsongen finns det en slussvakt i varje sluss som guidar dig igenom slussen. Du kan betala dina slussbiljetter online i förväg så att du har dem redo när det är dags.

Mellan andra sjöar kan du lyfta din kanot från en sjö till en annan via en kort promenad. Behöver du en kanotkärra finns det att hyra hos din kanotuthyrare.

Övernatta mitt i naturen

Sjösystemet Dalsland Nordmarken har många och höga naturvärden. För att skydda dessa och göra sjösystemet mer tillgängligt erbjuder den ideella föreningen DANO organiserade lägerplatser längs vattenvägen i området. Lägerplatserna är utrustade med eldstad, ved, vindskydd, miljövänliga toaletter. Glöm inte att ta med en såg för veden.

Fotograf: HENRIK TRYGG

Kanotuthyrarna hjälper dig

När du hyr en kanot hos någon av våra uthyrare får du inte bara bra utrustning du får också tips på turer och vackra områden att paddla i. De känner till vart det brukar vara mycket folk och kan vädret. De går också igenom säkerhet och lite paddelteknik så att du känner dig redo när det är dags att ge sig ut.   

Naturvårdskort

Naturvårdskortet är en unik service som ger dig rätt till att nyttja lägerplatserna i naturen. Lägerplatserna möjliggörs genom att du köper Naturvårdskort. Då bidrar du till en hållbar naturturism tar ett medvetet ansvar för våra gemensamma resurser.

Läs mer & köp naturvårdskort här

Kartan ”Kanotland”

Kanotland är en kombinerad kanotkarta och handbok för kanoting i sjösystemet Dalsland Nordmarken. Med sina 40 sidor, rikt illustrerade i färg, får du information om naturvård, lägerplatser, djur och växter, kanotteknik, planering och säkerhet.

Du kan köpa Kanotland här

 

Vill du veta mer om paddling i Dalsland?

Vi har samlat all information du behöver för en lyckad paddeltur i Dalsland på ett ställe. Läs mer om våra paddlingspaket, kanotuthyrare och turförslag.

 

Andra har också läst...