Vandra med barnen – 5 tips!
Att gå på vandringstur med barn kan låta som en stor bedrift. Men faktum är att det inte behöver vara så komplicerat som många tror.
Att vandra med sina barn är något många drömmer om. Så strunta i farhågorna, så länge du lägger turen på barnens villkor och är väl förberedd kommer ni att få en underbar vandring tillsammans. Här kommer 5 tips som kommer att göra din vandring med ungarna till succé.
1. Skaffa bra förutsättningar
- Förbered barnen redan hemma för vad som väntar.
- Beskriv vilken tur ni ska gå, hur långt det är och hur lång tid det tar.
- Betona förstås allt ni kommer att få se under vägen och vad för gott det bjuds på under pauserna.
Låt gärna barnet själv bära delar av sin packning! En liten ryggsäck med t.ex. dagens matsäck och en vattenflaska är perfekt för barnet att själv få bära. Det ger en känsla av delaktighet och ansvar att själv få bära sina egna saker.
Fotograf: Pexels
2. Att alla i gruppen har rätt kläder och utrustning är också viktigt
Ett grundtips är att inte göra någon skillnad på liten och stor. Även barn behöver ett skönt underställ i merinoull eller fukttransporterande syntet närmast kroppen när det är kallt. Något vind- och vattentätt när det regnar, solkräm och hatt när det är sol. Det är också viktigt med skor och ryggsäck som sitter skönt.
3. Hur långt och hur fort?
När du vandrar med barn är längst sannerligen inte bäst, men upplevelsen kan bli minst lika stor ändå.
- Välj fasta utgångspunkter som ni kan hänvisa till under vandringen. Vi äter lunch när vi kommer hit, vi sover här. Visa gärna på karta.
- Strunta i kilometrar och höjdmetrar, det är inte där upplevelsen gömmer sig.
- Gå i maklig takt, ta många pauser och låt barnen få tid att utforska naturen. Låt dem ha så roligt att tiden springer förbi.
Andas ut, njut och strunta i att ni inte kommer så mycket framåt.
Fotograf: Linn Bergbrant
4. Motivation
Gör vandringen till en lek!
- Hoppa på stenar
- Kolla in myror och skalbaggar
- Plaska i bäckarna
- Spring ikapp upp för backen
Sträva efter att ge barnen glädjen i att vara ute och att vara i skogen snarare än att göra det till en prestation och tävling i avklarade distansmeter. Leta skatter under stenar, spana efter sjörövare på sjön eller smyg och göm er för fåglarna som flyger högt ovanför.
Fotograf: Hanna Söderlund
5. Fyll på med energi!
Är det någon gång ett jämnt och högt sockerintag är okej så är det på en vandring. Russin, choklad, torkad frukt, nötter eller rent av godis. Fyll på med snacks minst en gång i timmen, oftare som aktiviteten är tuff, för att förebygga de värsta dipparna.
Alla barnens favoriträtter går utmärkt att laga över öppen eld eller på trangiakök. Korv med bröd, varma mackor och pannkakor behöver inte ens tallrikar och bestik.
Och glöm inte vattnet. Att ha en egen kåsa eller vattenflaska dinglande på ryggsäcken kan vara ett bra sätt att göra det roligt att dricka.
Fotograf: Francois Stuzik
Med rätt förberedelse, påhittighet och mycket godsaker, får ni en härlig vandring tillsammans. Kom ihåg att även den kortaste turen kan bli stor i minnet, och denna kanske blir den första av många.
Vi hittade många tips för små vandrare här!
Leder som passar barnfamiljer
Yttre Bodane
Vacker led mellan Åmål och Mellerud. Platt så att du kommer fram även med barnvagn. Skog, skärgård, rikt djurliv och ett litet naturrum.
Stenebyleden
Vandringsleden är ca 1,2 km lång och består av en landgång, helt i trä, som är 150 cm bred. Leden lämpar sig för både barnvagn och rullstol.
Lysetjärn
Lysetjärns vandringsled är en 5.2 kilometer lång rundled som utgår från Gammelgården i Bengtsfors. Längs vandringsleden finns det också kluriga frågor för barn som handlar om lärande, pyssel och knåp.
Sörknatten
Det var här Ronja Rövardotter gjorde sitt berömda vårskrik. Det är brant på sina ställen men trappor finns. Passar bäst för barn över 7 år, på grund av höga höjder men utsikten är fenomenal.
Fler leder i Dalsland
Det finns leder av alla olika längder, höjder och svårighetsgrader i Dalsland. Du kan i princip vandra från Vänersborg i söder till Värmländska gränsen i norr.