Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Visit Hornborgasjön

    Tranor vid Hornborgasjön

Transäsongen och Coronaviruset

Tranorna vid Hornborgasjön är ett kärt vårtecken och en självklar besöksplats för många. För att begränsa spridningen av Coronaviruset kommer dock årets transäsong att bli annorlunda.

Liv, glädje och framtidstro

Trandansen som äger rum mars/april är ett makalöst skådespel och ett unikt sätt för oss alla att omfamna livet och naturen. Den har pågått sedan urminnes tider och står för ljus och hopp. 

Erbjudanden i trantider

Var med och stötta det lokala näringslivet runt Hornborgasjön. Njut av en fika på en uteservering, köp med dig mat till din picknick eller ta med en lokal anrättning hem. 

Film - Hornborgasjön

Hornborgasjön ligger i ett fantastiskt natur- och kulturlandskap som förenar Skövde, Skara och Falköping. Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar.

Tranor

Tranorna är starkt förknippade med våren i vårt område då de kommer i tusental, men även under hösten finns tranor vid Hornborgasjön.

10 saker du inte visste om tranan

Här hittar du korta fakta om tranan. Till exempel att den äldsta ringmärkta tranan är 27 år och att tranorna matas vid Hornborgasjön med 150 ton korn varje år.

Naturum Hornborgasjön

Vid Fågeludden på Hornborgasjöns östra sida, där platåberget Billingen reser sig som fond, står Naturum Hornborgasjön på pelare i vattnet.

Se och Göra

Området runt Hornborgasjön bjuder på mycket mer än bara tranor. Här finns vacker natur, medeltida kyrkor, museer, Science center, gallerier och mycket mer.

Valleområdet

På den västra sidan av Billingen breder ett böljande landskap ut sig. De åtta naturreservaten bjuder på varierande flora och fauna.

Kata Gård i Varnhem

Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna funnit ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor. Den byggdes på vikingatiden.

Ät gott

Här hittar du mysiga restauranger, krogar och caféer i området. Välkommen till bords vid Hornborgasjön!

Boende runt Hornborgasjön

Bo i genuin 1800-talsmiljö, i en älg, kurort, konstnärsvilla eller ett trädhushotell - runt Hornborgasjön finns fantastiska boenden oavsett smak.