Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Visit Hornborgasjön

Upplevelseområdet Hornborgasjön

Runt Hornborgasjön, en av Europas viktigaste fågelsjöar, kan du uppleva vacker natur, känna historiens vingslag, njuta av lokalproducerade måltider, se trandansen på nära håll.

Trandansen

Trandansens Informationscentral har öppet 10-16 under påskhelgen. Välkomna!

Tranor

Tranorna är starkt förknippade med våren i vårt område då de kommer i tusental, från mitten av mars till slutet av april till Hornborgasjön.

10 saker du inte visste om tranan

Här hittar du korta fakta om tranan. Till exempel att den äldsta ringmärkta tranan är 27 år och att tranorna matas vid Hornborgasjön med 150 ton korn varje år.

Ta bussen till Trandansen!

Buss 203 går förbi Trandansen. Du kan åka från både Falköping och Skara med denna linje. Åker du tåg till vårt område så finns station i Falköping.

Naturum Hornborgasjön

Vid Fågeludden på Hornborgasjöns östra sida, där platåberget Billingen reser sig som fond, står Naturum Hornborgasjön på pelare i vattnet.

Café Doppingen

Strax intill naturum Hornborgasjön ligger ett vackert nybyggt hus där du finner Café Doppingen. Med utsikt över Hornborgasjön kan du njuta av hembakat.

Se och Göra

Området runt Hornborgasjön bjuder på mycket mer än bara tranor. Här finns vacker natur, medeltida kyrkor, museer, Science center, gallerier och mycket mer.

Boende runt Hornborgasjön

Bo i genuin 1800-talsmiljö, i en älg, kurort, konstnärsvilla eller ett trädhushotell - runt Hornborgasjön finns fantastiska boenden oavsett smak.

Ät gott

Här hittar du mysiga restauranger, krogar och caféer i området. Välkommen till bords vid Hornborgasjön!

Valleområdet

På den västra sidan av Billingen breder ett böljande landskap ut sig. De åtta naturreservaten bjuder på varierande flora och fauna men gemensamt har de att de...

Kata Gård i Varnhem

Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna funnit ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor. Den byggdes på vikingatiden.

Kulturväg Skaraborg

Känn historiens vingslag och njut av storslagen natur när du åker utmed Kulturväg Skaraborg. Turistvägen sträcker sig från Karleby till Tidan.

Roadtrip utmed Kulturväg Skaraborg

För många är Hornborgasjön ett givet utflyktsmål under mars och april månad. Men visste du att det finns så mycket mer än bara de ståtliga fåglarna vid sjöns...

Gömsle 2019

För att studera eller fotografera fåglarna på närmare håll finns det fyra gömslen för uthyrning vid Trandansen under mars-april.