({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

10 vårupplevelser

Hornborgasjön så mycket mer än tranor

Kom och upplev Hornborgasjön och Falköping, Skara och Skövde under våren då tranornas rop hörs över sjön och naturen så sakta börjar vakna till liv efter vintern. Upptäck en mängd spännande besöksmål, mysiga caféer, natur- och kulturupplevelser. Här kommer 10 tips på upplevelser i landskapet!

1. Historiska ruiner vid Varnhems Klosterkyrka

Varnhem och dess klosterruiner, beläget vid foten av Billingen var under lång tid ett betydande centrum såväl andligt som politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Klosterkyrkans välbevarade miljö har fått ge ett sista vilorum för fyra svenska medeltidskungar samt Stockholms grundare Birger Jarl. Du hittar även Kata gård i Varnhem, där kan du upptäcka spår av de första kristna vikingarna och uppleva utställningen som är byggd över Sveriges kanske äldsta rum.


Tips!

 • Under tranvåren är det mycket som händer i Varnhem. Det bjuds bland annat på föreläsningar, guidade turer och tipspromenader med fågeltema.
 • En kort vandringsled runt Klostersjön bjuder på fina vyer mot klosterområdet.
 • Missa inte inredningsbutiken Klostergårdens Vandrarhem eller ta en fika hos Varnhems Klosterkafé precis intill kyrkan där du också kan få något varmt i magen.
 • Ta en tur på Kulturväg Skaraborg som passerar Varnhem. En brun/vit skyltad turistväg från Karleby till Tidan med många sevärda platser. Ladda ner appen och ge dig ut på en spännande road trip!

2. Aktiviteter på platåberget Mösseberg

Mösseberg i Falköping kan du uppleva många härliga friluftsaktiviteter. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning, MTB-cykling. Här finns också en discgolfbana, lekplatser och en liten djurpark.  

Tips!

 • Lunch eller varför inte en SPA-dag på Mössebergs Kurort. Vill du stanna lite längre? Här kan du också bo över i härlig kurortsmiljö.
 • Småstadshopping i Falköpings centrum med trevligt utbud, mysiga caféer och hög service.
 • Stor ost- och delikatessbutik, fika och ostbuffé hittar du på Falbygdens Osteria.
 • Har du sett SVT:s programserie Historien om Sverige? Några av fynden i serien kan du se på museerna runt om i Skaraborg. Till exempel den spännande utställningen "Forntid på Falbygden" på Falbygdens Museum med Sveriges äldsta tamhund, den unga Hallonflickan som offrades i en mosse och berättelsen om guldhalskragen från Ålleberg.

Visst du att?

 • Mösseberg är 327 m över havet och ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 

3. Inredningsbutiker på landet

Vårens senaste trender, klassisk inredning eller gammaldags och retro. I området runt Hornborgasjön finns många mysiga butiker på landet med vackra saker till ditt hem. 

Tips!

 • Gör shoppingrundan till en road trip och passa på att ta en gofika i någon av butikerna, på flera ställen finns nämligen också café.
 • Vill du shoppa second hand eller antikt se här!

4. Upplev Trandansens magi på morgonen

Området vid Trandansen är som vackrast på morgonen då tranorna flyger in i det ofta magiska gryningsljuset. Det brukar också vara färre mänskliga besökare på plats, vilket gör att man slipper trängas och kan njuta av skådespelet. Här kan du läsa allt om årets transäsong!

Tips!

 • Tranmorgon vid brasan - Lördag och söndagar från 23 mars till 14 april kan du kl 9.00 till ungefär kl 10.30 värma dig vid en brasa där en av områdets värdar finns redo för småprat och dina frågor. 
 • Kombinera ditt tidiga Trandansbesök med en närproducerad frukost på Löfwings Ateljé & Krog. Öppet dagligen 25 mars – 21 april kl 8.00 – 10.00. Boka gärna bord.
 • Övernatta på historiska Herrtorps Qvarn.
 • Gryningsguidning vid Trandansen och andra tranguidningar hittar du här!

5. Medeltida klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Idag kan du uppleva klosterruinerna och Gudhems församlingskyrka. Även en liten klosterträdgård och museum.

Tips!

 

6. Spännande utställning på naturum Hornborgasjön

Vandra genom strandängar och kulturlandskap, upplev lugnet och njut av utsikten över Hornborgasjön. Vid sjön finns flera vandringsleder i olika längd och karaktär. Obs! På vissa leder finns översvämmade delar eftersom vattnet är ovanligt högt i Hornborgasjön under våren.

Tips!

 • Besök naturum Hornborgasjön som ligger på pelare ute i vattnet. Här finns en utställning om sjön och dess rika fågelliv. Bredvid naturum kan du fika med vacker utsikt över sjön på Café Doppingen.
 • Upplev vacker konst både inne- och utomhus på Löfwings Ateljé & Krog. Här finns också hembakt fika och lunch. Vill du stanna lite längre i området så kan du bo på gårdens mysiga B&B.
 • Fler ställen att övernatta på i området är Nästegården där du bor i vacker 1800-talsmiljö med kulturhistoriskt återställda byggnader eller i Bosgårdens mysiga stugor.

7. Skara - historisk småstad nära Hornborgasjön

De historiska kvarteren i Skaras pittoreska stadskärna bjuder på flera pärlor. Ett besök i den pampiga domkyrkan är ett måste när du besöker staden, och på en promenad i området därikring är historiens vingslag i allra högsta grad närvarande. 

Tips!

 • Välj en av nio temapromenader som hjälper dig att utforska staden. 
 • Inne på Gamla biblioteket hittar du inte bara Bokäventyret, utan också det vackra 1800-talsbiblioteket.
 • Få en unik konstupplevelse på Skara Konsthotell eller Skara Stadshotell. På Konsthotellet finns en stor unik konstskatt med verk av bland annat Zorn, och på Stadshotellet finns flertalet verk av Lars Lerin.
 • Besök Västergötlands museum och upplev medeltidens Skara, spana in de välbehållna bronsålderssköldarna, se den spännande utställningen om hur den kraftfulla inlandsisen har påverkat människan och möt Kata; kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet.

8. Vandringsled genom varierad natur på Billingen

På platåberget Billingen slingrar sig vandringsleden Trollstigen genom skogar, förbi rasbranter och vidsträckta utsikter. Leden finns i tre distanser så att du kan välja den längd som passar för just din vandring. 

Tips!

 • Missa inte att stanna till vid Rhododendrondalen, en parkliknande oas och förundras över det annorlunda växtliv som finns här. Sent på våren blommar dessutom de stora rhododendronbuskarna och området förvandlas till en sagolik plats.
 • Välj någon av de två längre sträckorna och stanna till vid de mäktiga diabaspelarna vid Ryds grottor. Passar perfekt för ett picknickstopp!
 • Önskar du vandra en längre sträcka så startar även Billingeleden från fritidsområdet på Billingen.
 • Stanna lite längre? Bo över på Hotell Billingehus med närhet till friluftslivet. Ät en god middag i restaurangen och koppla av efter en aktivitetsdag berget.
 • Bo naturnära i Billingens Stugby med motionsspår och leder precis i närheten.

9. Sveriges största samling av backstugor

Upplevelsemuseet Åsle Tå har ett tiotal bevarade backstugor. Vandra längs den mysiga tågatan, kliv in i husen och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. Café & Restaurang Åsle tå serverar hembakt fika och mat med lokalproducerade råvaror. 

Tips!

 • Någon mil från Åsle Tå ligger Wrågården, här kan du kika på älgar och bison, handla i gårdsbutiken, fika eller beställa in gårdens pizza. Vill du stanna lite längre så kan du bo över i en stuga utformad som en älg eller bison.

10. Amundtorps skeppssättning

På en frodig kulle ligger Amundtorps skeppssättning omgiven av flera järnåldersgravar. Från platsen kan man njuta av en vidsträckt utsikt mot Hornborgasjön och slätten, och om kvällarna när solen sänker sig över nejden badar platsen i ett magiskt sken.

Tips!

OBS! För öppettider och eventuella förbokningar besök företagens hemsidor.