({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Foto: Henrik Theodorsson

Välkommen till Platåbergens Unesco Globala Geopark

Upptäck det värlsdsunika platåbergslandskapet och Sveriges första Unesco globala geopark! På och kring platåbergen i Västergötland kan du förundras över de vågräta berghällarna som reser sig ur slättlandskapet, se istidsavsättningar genom ett böljande landskap med artrik flora och fauna, uppleva spännande kultur- och industrihistoria och njuta av ett aktivt friluftsliv.

Geoparksrundor

Rundorna i platåbergens geopark kan upplevas året om i din egen takt. Här kan du fördjupa dig i det tema som du är mest intresserad av. Är det hur bergen använts som levebröd under tidernas gång? Eller vill du njuta av hänförande utsikter? Håll koll på den här sidan - fler turer är på gång!

Ett vattenfall som rinner i ett grönskande landskap

Vattenfallsrunda

Följ med på en runda till fem fantastiska platser med fascinerande vattenfall i Platåbergens geopark. Bergens forsar och fall skapar en alldeles speciell miljö – och inte minst vyer för spek...

En stig som leder ner till en liten sjö i en skog

Istidsrunda

Följ med på en tur i det spännande och vackra landskapet mellan Skövde, Skara och Hornborgasjön som skapades under den senaste istiden för 15 000 år sedan.

En person tittar ut från ett berg

Utsikter med insikter

På platåbergen kan du som besökare få storslagna skönhetsupplevelser. Här hittar du en variationsrik natur, men också de mest betagande utsiktsplatserna. 

En grotta med inslag av orange på väggarna

Bergen som levebröd

Följ med på en spännande rundresa där du lär dig mer om vilka ekonomiska och emotionella band som funnits mellan bergen och lokalbefolkningen.

Ett fruset vattenfall

Vinterrunda

Snötyngda granar i djupa skogar, frusna vattenfall som tagna ur en saga och snötäckta mossar som gjorda för härlig skidåkning.
Fötter som står på en liten bro i naturen

Smak- och upplevelsevandringar i Platåbergens geopark

Tillsammans med lokala guideföretag och Platåbergens Geopark arrangerar Visit Skaraborg en serie vandringar i platåbergslandskapet under sommarhalvåret. Vid varje tillfälle blir det en härlig vandring som bjuder på spännande kunskap om det unika platåbergslandskapet samt en matupplevelse med lokal anknytning.

Mer om Platåbergens geopark

Läs mer om den spännande geologin, den intressanta historien och de unika platserna på Platåbergens geoparks hemsida.