({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • Vandring vid Hornborgasjön

  12 höstupplevelser vid Hornborgasjön

Sugen på att göra en utflykt, upptäcka något nytt eller bara ta en gofika på ett mysigt café? Här kommer några tips när du vill komma ut och njuta av den krispiga höstluften, de vackra färgerna i landskapet och trevliga utflyktsmål. Vill du dessutom att boendet ska bli en spännande upplevelse då kan ta del av våra 12 tips nedan.

1. Boendepaket och erbjudanden

I området runt Hornborgasjön kan du hitta många mysiga boende som sticker ut lite extra och ger en upplevelse utöver det vanliga. Kombinera ett mysigt boende med en vacker vandring eller upptäck historiska platser, utsiktsvänliga platåberg, konst, hösttranor och mysiga caféer. Här hittar du tips på trevliga boendepaket och erbjudanden i Skara, Falköping och Skövde.

 

2. Skördetid, konst och kultur

Sensommar och höst är skördetid av goda grönsaker, solmogna frukter, pumpor, blommor och tillverkning av smakrika förädlade produkter som sylt och inläggningar. 

Tips!

 • Passa på att handla lokala grönsaker, blommor, pumpor och frukt i någon av de mysiga gårdsbutikerna runt Hornborgasjön.

3. Vandra genom strandängar och skåda flyttfåglar

Upplev lugnet på strandängarna och njut av utsikten över Hornborgasjön. Vid sjön finns flera vandringsleder i olika längd och karaktär. Hornborgasjön är en av landets viktigaste lokaler för rastande fåglar. Under vissa höstdagar kan upp till 50 000 gäss och änder rasta samtidigt i sjön. Det är en magnifik upplevelse. 

Tips!

 • Besök naturum Hornborgasjön som ligger på pelare ute i vattnet på östra sidan av sjön. Där finns en utställning om sjön och dess rika fågelliv. Bredvid naturum kan du fika med vacker utsikt över sjön på Café Doppingen.
 • Upplev vacker konst både inne- och utomhus på Löfwings Ateljé & Krog. Här finns också hembakt fika och lunch. Vill du stanna lite längre i området så kan du bo på gårdens mysiga B&B.
 • Ett till ställe att övernatta på i området är Bosgårdens mysiga stugor.

4. Second hand, antikt, vintage och loppis

Att handla second hand, antikt, retro och loppis, att återbruka och ge gamla saker nytt liv är bra både för plånboken och miljön. I vår artikel hittar du ett urval av butiker i Skövde, Skara och Falköping om du vill ge dig ut på en loppisrunda.

Tips!

 • Tänk på att öppettiderna kan variera hos butikerna. Kolla upp tider innan du ger dig ut! 
 • Kombinera din loppisrunda med en gofika på någon av caféerna runt Hornborgasjön.

5. Fartfyllda höstupplevelser på Billingen

 

Njut av höstens härliga färger från cykelsadeln i mtb-spåren på Billingen. Rulla genom Billingens skogar, över stock och sten, längs uppmärkta mtb-spår av olika karaktär och svårighetsgrader. Utmana dig själv på ett tufft träningspass eller ta med hela familjen i det lätta kortare spåret Slangbellan. 

Tips!

 • På berget kan du även träna balans och teknik i Billingen Bikepark. Här hittar du Nybörjaren och Utmaningen - två pumptrackbanor i olika svårighetsnivåer. 
 • Inte långt från pumptrackbanorna hittar du ett helt annat äventyr på högre höjder. Ta med familj och vänner och swinga er fram mellan träden i höghöjdsbanan Upzone.
 • Ingen egen cykel? Inga problem. I Billingecenter, mitt i hjärtat av området, kan du hyra mtb till hela familjen.
 • Bo över på berget i Billingens Stugby & Camping med närhet till friluftslivet.

.

6. Gömda rum

En mörk källare med ruskig medeltidshistoria, en klosterruin under ett hus och en krypta från 1100-talet, låter det spännande? I Skara finns flera gömda rum som väntar på att upptäckas – har du varit i något av dem än?

Tips!

 • I källaren på Västergötlands museum hittar du utställningen ”Skara i medeltid”. Här kan du gå runt i de uppbyggda miljöerna och kastas tillbaka i tiden. 
 • Under Veterinärmuseet, som ligger mitt inne i centrala Skara, finns rester från Sankta Katarina klosterruin. Ruinen kommer från ett Fransiscanerkloster från 1200-talet, och här kan du promenera runt och lära dig om klostrets historia.
 • Inne i den pampiga domkyrkan i Skara finns inte bara höga mäktiga valv, utan också en välbevarad krypta från 1100-talet. Under renoveringen 1999 hittade man dessutom stenrester som är ännu äldre än så. Ta trappan ner och upplev lugnet i kryptan. 

Visste du att?

Sveriges äldsta bok finns i Skara och heter Skaramissalet. Den har ett eget rum inne på Bokäventyret – här kan du lyssna på den lugnande tidsenliga musiken och se den vackra boken som är daterad till 1150. 

7. Upplev Vallebygden till fots

Gör en utflykt till vackra Vallebygden. Ett sjörikt och mjukt böljande landskap som taget ur en saga. Här kan du njuta av höstens gula och röda lövskogar, mängder av små glittrande sjöar och vackra naturreservat som avlöser varandra. Packa ryggsäcken och ta en vandring på någon av de många vandringsleder som finns här.

Tips!

 • Utsikten från Jättadalen om hösten är magnifik. De röda löven och de små sjöarna är underbara att se från ovan!
 • Det finns vandringsleder nog för flera dagar. Passa på att stanna över natt på mysiga Fredriksons Vilt Vin och Pensionat, eller spendera en natt hos Sjöbacken gård och utforska området ordentligt!
 • Gör en utflykt till området en vardag och avsluta vandringen med en god lunch hos Flämslätt kurs- och Stiftsgård. Här serveras lokal mat under lunchtid alla vardagar.

8. Konst, fika och färgsprakande natur vid Karlsfors

På platåberget Billingens västra sluttning, med Silverfallet som närmsta granne, ligger gården Karlsfors. Här kan du njuta av vacker konst i konsthallen skapad av lokala konstnärer som visar och säljer sina alster. Vägg i vägg med konsthallen ligger Butiken på Karlsfors där du hittar fina detaljer till hemmet och kan slå dig ned med en gofika i den mysiga miljön.

Tips!

 • Bara ett stenkast från Karlsfors gård ligger naturreservatet Silverfallet. Här rinner vattnet ned genom den färgsprakande lövskogen över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten och gör det till en vacker plats att besöka året om.
 • Har du med dig barnen? Perfekt! På Karlsfors gård kan ni nämligen låna en aktivitetsryggsäck innehållandes naturbingo, förstoringsglas, kikare, fakta om naturen och en massa annat skoj för hela familjen.

9. Medeltida klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Idag kan du uppleva klosterruinerna och Gudhems församlingskyrka. 

Tips!

Visste du att!

 • Det var i Gudhems kloster som Arns föstmö Cecilia avlade sina 20 år av bot, medan Arn var och stred som tempelriddare i Jan Guillous bok. 

 

10. Platåberg med aktiviteter och vacker utsikt

Mösseberg i Falköping kan du uppleva många härliga naturupplevelser, friluftsaktiviteter och vacker utsikt över Falbygden. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning, MTB-cykling. Här finns också en discgolfbana, utsiktstorn, lekplatser och en liten djurpark.  

Tips!

 • Lunch eller varför inte en SPA-dag på Kurorten Mössberg. Vill du stanna lite längre? Här kan du också bo över i härlig kurortsmiljö.
 • Småstadshopping i Falköpings centrum med trevligt utbud, mysiga caféer och hög service.
 • Stor ost- och delikatessbutik, fika och ostbuffé hittar du på Falbygdens Osteria. 10/10 kl 10 startar den årliga julmarknaden.

Visst du att?

 • Mösseberg är 327 m över havet och ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 

11. Skara - historisk småstad nära Hornborgasjön

De historiska kvarteren i Skaras pittoreska stadskärna bjuder på flera pärlor. Ett besök i den pampiga domkyrkan är ett måste när du besöker staden, och på en promenad i området därikring är historiens vingslag i allra högsta grad närvarande.

Tips!

12. Historiska ruiner vid Varnhems Klosterkyrka

Det vilar en särskild stämning över Varnhem som det tagit tusentals år att uppnå. Här kan du bland annat besöka Kata Gård – ruinerna efter en tusenårig gårdskyrka från 900-talet. På Kata Gård finns också en utställning där du kan läsa om de kristna vikingarna som levde i här.

Tips!

 • Klostersjön i Varnhem har återställts och vi kan nu blicka ut över en sjö precis som munkarna gjorde på sin tid. Den korta vandringsleden runt sjön bjuder på fina vyer mot ett klosterområde i höstskrud.
 • Avrunda besöket med en gofika eller något varmt i magen hos Mellomgården Café & Gårdsbutik utanför Varnhem.
 • Ta en tur på Kulturväg Skaraborg som passerar Varnhem. En brun/vit skyltad turistväg från Karleby till Tidan med många sevärda platser. Ladda ner appen och ge dig ut på en spännande road trip!

Visste du att!

 • I Varnhem föddes Andreas Dahl som var en i kretsen kring Linné. Blomman dahlia är uppkallad efter honom efter hans insatser inom botaniken. I Varnhem finns Svenska Dahliasällskapets dahliaplantering som visar drygt 170 plantor av 60 sorters dahlior? Öppet fram till 9 oktober om vädret tillåter.

Vill du ha fler tips?

Runt Hornborgasjön finns många härliga upplevelser, för fler tips på utflykter, boende, restauranger och caféer besök sidan - Höst vid Hornborgasjön!

Höst vid Hornborgasjön

OBS! För öppettider och eventuella förbokningar besök företagens hemsidor.