({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

9 höstupplevelser vid Hornborgasjön

Sugen på att göra en utflykt, upptäcka något nytt eller bara ta en gofika på ett mysigt café? Här kommer några tips när du vill komma ut och njuta av den krispiga höstluften, de vackra färgerna i landskapet och trevliga utflyktsmål. Vill du dessutom att boendet ska bli en spännande upplevelse då kan ta del av våra 9 tips nedan.

1. Skördetid, konst och kultur

Sensommar och höst är skördetid av goda grönsaker, solmogna frukter, pumpor, blommor och tillverkning av smakrika förädlade produkter som sylt och inläggningar. Passa på att handla i de lokala gårdsbutikerna! Hösten vid Hornborgasjön bjuder också på konst och kultur.

2. Inredningsbutiker på landet

Höstens senaste trender, klassisk inredning eller gammaldags och retro. I området runt Hornborgasjön finns många mysiga butiker på landet med vackra saker till ditt hem. Gör shoppingrundan till en road trip och passa på att ta en gofika i någon av butikerna, på flera ställen finns nämligen också café.

Tips!

 • Tänk på att öppettiderna kan variera hos butikerna. Kolla upp tider innan du ger dig ut! 
 • Fler höstöppna caféer i området hittar du här!

3. Fartfyllda höstupplevelser på Billingen

 

Njut av höstens härliga färger från cykelsadeln i mtb-spåren på Billingen. Rulla genom Billingens skogar, över stock och sten, längs uppmärkta mtb-spår av olika karaktär och svårighetsgrader. Utmana dig själv på ett tufft träningspass eller ta med hela familjen i det lätta kortare spåret.

Tips!

 • Upptäck även Billingen Mountainbike Arena - ett område som inbjuder till teknikträning med spår, kurvor, hopp och dropp. Här finns även två pumptrackbanor i olika svårighetsgrad. 
 • Inte långt från pumptrackbanorna hittar du ett helt annat äventyr på högre höjder. Ta med familj och vänner och swinga er fram mellan träden i höghöjdsbanan Upzone.
 • Ingen egen cykel? Inga problem. I Billingecenter, mitt i hjärtat av området, kan du hyra mtb till hela familjen. Här ligger också caféet och restaurangen Toppen.
 • Stanna lite längre? Bo över på Hotell Billingehus med närhet till friluftslivet. Ät en god middag i restaurangen och koppla av efter en aktivitetsdag berget.

4. Historiska ruiner vid Varnhems Klosterkyrka

Det vilar en särskild stämning över Varnhem som det tagit tusentals år att uppnå. Här kan du bland annat besöka Kata Gård – ruinerna efter en tusenårig gårdskyrka från 900-talet. På Kata Gård finns också en utställning där du kan läsa om de kristna vikingarna som levde i här.

Tips!

 • Klostersjön i Varnhem har återställts och vi kan nu blicka ut över en sjö precis som munkarna gjorde på sin tid. Den korta vandringsleden runt sjön bjuder på fina vyer mot ett klosterområde i höstskrud. Missa inte den mäktiga Dahliarabatten vid starten på leden.
 • Avrunda besöket med en gofika eller något varmt i magen hos Varnhems Klosterkafé eller Mellomgårdens Café & Gårdsbutik utanför Varnhem.
 • Ta en tur på Kulturväg Skaraborg som passerar Varnhem. En brun/vit skyltad turistväg från Karleby till Tidan med många sevärda platser. Ladda ner appen och ge dig ut på en spännande road trip!

5. Vandra genom strandängar och skåda flyttfåglar

Upplev lugnet på strandängarna och njut av utsikten över Hornborgasjön. Vid sjön finns flera vandringsleder i olika längd och karaktär. Hornborgasjön är en av landets viktigaste lokaler för rastande fåglar. Under vissa höstdagar kan upp till 50 000 gäss och änder rasta samtidigt i sjön. Det är en magnifik upplevelse. 

Tips!

 • Skåda tranor när de åter igen passerar Hornborgasjön i slutet av augusti till början av oktober. Nu är de dock lite mer skygga än under våren. Du ser dem bäst i skymning vid Trandansen, Bjurum när de flyger ut i sjön för att sova.
 • Besök naturum Hornborgasjön som ligger på pelare ute i vattnet på östra sidan av sjön. Där finns en utställning om sjön och dess rika fågelliv. Bredvid naturum kan du fika med vacker utsikt över sjön på Café Doppingen.
 • Upplev vacker konst både inne- och utomhus på Löfwings Ateljé & Krog. Här finns också hembakt fika och lunch. Vill du stanna lite längre i området så kan du bo på gårdens trevliga B&B.

6. Platåberg med aktiviteter och vacker utsikt

Mösseberg i Falköping kan du uppleva många härliga naturupplevelser, friluftsaktiviteter och vacker utsikt över Falbygden. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning, MTB-cykling. Här finns också en discgolfbana, utsiktstorn, lekplatser och en liten djurpark. Mösseberg ligger 327 m över havet och ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 

Tips!

 • Lunch eller varför inte en SPA-dag på Kurorten Mössberg. Vill du stanna lite längre? Här kan du också bo över i härlig kurortsmiljö.
 • Småstadshopping i Falköpings centrum med trevligt utbud, mysiga caféer och hög service.
 • Stor ost- och delikatessbutik, fika och ostbuffé hittar du på Falbygdens Osteria. 10/10 kl 10 startar den årliga julmarknaden.

7. Upplev Vallebygden till fots

Gör en utflykt till vackra Vallebygden. Ett sjörikt och mjukt böljande landskap som taget ur en saga. Här kan du njuta av höstens gula och röda lövskogar, mängder av små glittrande sjöar och vackra naturreservat som avlöser varandra. Packa ryggsäcken och ta en vandring på någon av de många vandringsleder som finns här, leder att välja på för flera dagar.

Tips!

 • Utsikten från Jättadalen om hösten är magnifik. De röda löven och de små sjöarna är underbara att se från ovan!
 • Gör en utflykt till området en vardag och avsluta vandringen med en god lunch hos Flämslätt kurs- och Stiftsgård. Här serveras lokal mat under lunchtid alla vardagar.
 • På Karlsfors gård kan du njuta av vacker konst i konsthallen skapad av lokala konstnärer. Granne med konsthallen ligger Butiken på Karlsfors där du hittar fina detaljer till hemmet och kan slå dig ned med en gofika i den mysiga miljön. Missa inte att besöka det vackra naturreservatet Silverfallet.

8. Skara - historisk småstad nära Hornborgasjön

De historiska kvarteren i Skaras pittoreska stadskärna bjuder på flera pärlor. Ett besök i den pampiga domkyrkan är ett måste när du besöker staden, och på en promenad i området därikring är historiens vingslag i allra högsta grad närvarande.

Tips!

 • Välj en av nio temapromenader som hjälper dig att utforska staden.
 • Inne på Gamla biblioteket hittar du inte bara Bokäventyret, utan också det vackra 1800-talsbiblioteket med originalgolv och originalhyllor med böcker från golv till tak.
 • Få en unik konstupplevelse på Skara Konsthotell eller Skara Stadshotell. På Konsthotellet finns en stor unik konstskatt med verk av bland annat Zorn, och på Stadshotellet finns flertalet verk av Lars Lerin.
 • Västergötlands museum kan du ta del av de spännande berättelserna om bronsålderssköldarna från Fröslunda och Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet. 

9. Medeltida klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Idag kan du uppleva klosterruinerna och Gudhems församlingskyrka. Även en liten klosterträdgård och museum.

Tips!

 • Shoppa inredning, blommor och krukor eller ta en fikapaus på Kdesign i Östra Tunhem.
 • Vandra på Pilgrimsleden Falköping till Varnhem som går förbi klostret. 
 • Historien om guldhalskragen från Ålleberg, Sveriges äldsta hund och hallonflickan som offrades i en mosse är bara några av de spännande historier du ta del av på Falbygdens Museum.

OBS! För öppettider och eventuella förbokningar besök företagens hemsidor.

Höstens boendepaket och erbjudanden

Kombinera ett mysigt boende med en härlig vandring, konst, historiska besöksmål eller god mat.