({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

11 vårupplevelser

Kom och upplev Hornborgasjön och Falköping, Skara och Skövde under våren då fåglarnas kvitter hörs över sjön och naturen så sakta börjar vakna till liv efter vintern. Upptäck en mängd spännande besöksmål, mysiga caféer, natur- och kulturupplevelser. Här kommer 11 tips på upplevelser i landskapet!

1. Historiska ruiner vid Varnhems Klosterkyrka

Det vilar en särskild stämning över Varnhem som det tagit tusentals år att uppnå. Varnhem och dess klosterruiner, beläget vid foten av Billingen var under lång tid ett betydande centrum såväl andligt som politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Klosterkyrkans välbevarade miljö har fått ge ett sista vilorum för fyra svenska medeltidskungar samt Stockholms grundare Birger Jarl.

Tips!

 • Klostersjön i Varnhem har återställts och vi kan nu blicka ut över en sjö precis som munkarna gjorde på sin tid. Den korta vandringsleden runt sjön bjuder på fina vyer mot klosterområdet.
 • Avrunda besöket med en gofika eller något varmt i magen hos Varnhems Klosterkafé precis intill kyrkan.
 • Kika i Klostergårdens Vandrarhems gårdsbutik.
 • Ta en tur på Kulturväg Skaraborg som passerar Varnhem. En brun/vit skyltad turistväg från Karleby till Tidan med många sevärda platser. Ladda ner appen och ge dig ut på en spännande road trip!

2. Platåberg med aktiviteter och vacker utsikt

Mösseberg i Falköping kan du uppleva många härliga friluftsaktiviteter, naturupplevelser och vacker utsikt över Falbygden. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning, MTB-cykling. Här finns också en discgolfbana, lekplatser och en liten djurpark.  

Tips!

 • Lunch eller varför inte en SPA-dag på Kurorten Mössberg. Vill du stanna lite längre? Här kan du också bo över i härlig kurortsmiljö.
 • Småstadshopping i Falköpings centrum med trevligt utbud, mysiga caféer och hög service.
 • Stor ost- och delikatessbutik, fika och ostbuffé hittar du på Falbygdens Osteria.

Visst du att?

 • Mösseberg är 327 m över havet och ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 

3. Medeltida klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Idag kan du uppleva klosterruinerna och Gudhems församlingskyrka. Även en liten klosterträdgård och museum. 

Tips!

Visste du att!

 • Det var i Gudhems kloster som Arns föstmö Cecilia avlade sina 20 år av bot, medan Arn var och stred som tempelriddare i Jan Guillous bok. 

 

4. Blomstrande picknick i ett böljande landskap

Valleområdet, som ligger väster om Billingen, är ett område med rullande kullar, blanka skogssjöar och naturreservat. Köp med en picknick från något av alla de mysiga caféer i området och njut av storslagen utsikt vid Jättadalen eller blomstrande träd i Höjentorp-Drottningkullen. Under några veckor i maj månad blommar tusentals körsbärsträd och bjuder på underbar blomsterprakt, som är som allra vackrast under gryning och skymning. 

Tips!

 • Hos Sjöbacken gård bor du på ett personligt B&B som dessutom erbjuder fina vandringspaket i området. 
 • På Bergs bygdegård öppnar det populära Kafé Körsbäret upp under våren. Alla röda dagar mellan 14 april-9 juni kan du njuta av deras goda körsbärspaj.
 • Cecilias Trädgårdscafé med ekologiskt och hembakt.

5. Inredningsbutiker på landet

Vårens senaste trender, klassisk inredning eller gammaldags och retro. I området runt Hornborgasjön finns många mysiga butiker på landet med vackra saker till ditt hem. 

Tips!

 • Gör shoppingrundan till en road trip och passa på att ta en gofika i någon av butikerna, på flera ställen finns nämligen också café. För fler cafétips i området runt Hornborgasjön kika här!

6. Skara - historisk småstad nära Hornborgasjön

De historiska kvarteren i Skaras pittoreska stadskärna bjuder på flera pärlor. Ett besök i den pampiga domkyrkan är ett måste när du besöker staden, och på en promenad i området därikring är historiens vingslag i allra högsta grad närvarande. 

Tips!

 • Välj en av nio temapromenader som hjälper dig att utforska staden. 
 • Inne på Gamla biblioteket hittar du inte bara Bokäventyret, utan också det vackra 1800-talsbiblioteket med originalgolv och originalhyllor med böcker från golv till tak.
 • Få en unik konstupplevelse på Skara Konsthotell eller Skara Stadshotell. På Konsthotellet finns en stor unik konstskatt med verk av bland annat Zorn, och på Stadshotellet finns flertalet verk av Lars Lerin.
 • Shoppa vintage, loppis eller second hand

7. Vandringsled genom varierad natur

På platåberget Billingen slingrar sig vandringsleden Trollstigen genom skogar, förbi rasbranter och vidsträckta utsikter. Leden finns i tre distanser så att du kan välja den längd som passar för just din vandring. Det är en vandringsled som inte bara låter dig uppleva Billingens unika natur utan också utforska dess historiska platser.

Tips!

 • Leden går genom den dolda pärlan Rhododendrondalen. Missa inte att stanna till i denna parkliknande oas och förundras över det annorlunda växtliv som finns här. Sent på våren blommar dessutom de stora rhododendronbuskarna och området förvandlas till en sagolik plats.
 • Välj någon av de två längre sträckorna och stanna till vid de mäktiga diabaspelarna vid Ryds grottor. Därifrån kan du njuta av en härlig utsikt över Skövde och det Skaraborgska landskapet. Passar perfekt för ett picknickstopp.
 • Önskar du vandra en längre sträcka startar även Billingeleden från fritidsområdet på Billingen.
 • Stanna lite längre? Bo över på Hotell Billingehus med närhet till friluftslivet. Ät en god middag i restaurangen och koppla av efter en aktivitetsdag berget.

8. Sveriges största samling av backstugor

Upplevelsemuseet Åsle Tå har ett tiotal bevarade backstugor. Vandra längs den mysiga tågatan, kliv in i husen och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. Café & Restaurang Åsle tå serverar hembakt fika och mat med lokalproducerade råvaror. 

Tips!

 • Någon mil från Åsle Tå ligger Wrågården, här kan du kika på älgar och bison eller spela fotbollsgolf. Vill du stanna lite längre så kan du bo över i en stuga utformad som en älg eller bison.

9. Vandra genom strandängar och kulturlandskap

Upplev lugnet på strandängarna och njut av utsikten över Hornborgasjön. Vid sjön finns flera vandringsleder i olika längd och karaktär. På Hångerleden passerar du hagar, vackra stenmurar och gamla ekar. Vid Utloppet är det en kort led där du kan spana efter svarthalsade doppingar. På Ytterbergsleden kan du gå runt en udde med vacker utsikt över sjön. Obs! På vissa leder finns översvämmade delar eftersom vattnet är ovanligt högt i Hornborgasjön just nu.

Tips!

 • Besök naturum Hornborgasjön som ligger på pelare ute i vattnet. Här finns en utställning om sjön och dess rika fågelliv. Bredvid naturum kan du fika med vacker utsikt över sjön på Café Doppingen.
 • Upplev vacker konst både inne- och utomhus på Löfwings Ateljé & Krog. Här finns också hembakt fika och lunch. Vill du stanna lite längre i området så kan du bo på gårdens mysiga B&B.
 • Fler ställen att övernatta på i området är Nästegården där du bor i vacker 1800-talsmiljö med kulturhistoriskt återställda byggnader eller i Bosgårdens mysiga stugor.
 • Herrtorps Qvarn kan du kan du paddla kanot.

10. Karlsfors

Vid Karlsfors gård som ligger mellan Lerdala och Timmersdala hittar du en inredningsbutik, café, konst och Karlsforsrundan. Vandringsleden som är 4 km tar dig genom Billingens lövskog förbi vattenfall och naturreservat. Här kan du uppleva det vackra platåbergslandskapet. 

Tips!

 • Butiken på Karlsfors med stilfull inredning, här finns även ett galleri med olika konstutställningar.
 • Café på klostret - Karlsfors som serverar fika i mysig miljö.
 • Utställningen "Lager av historia" som berättar om det världsunika platåbergslandskapet och dess historia, som Billingen är en del av. Utställningen hittar du vid parkeringen på Karlsfors.

 

11. Amundtorps skeppssättning

På en frodig kulle ligger Amundtorps skeppssättning omgiven av flera järnåldersgravar. Från platsen kan man njuta av en vidsträckt utsikt mot Hornborgasjön och slätten, och om kvällarna när solen sänker sig över nejden badar platsen i ett magiskt sken.

Tips!

 

OBS! För öppettider och eventuella förbokningar besök företagens hemsidor.

Vill du ha fler tips?

Runt Hornborgasjön finns massor att uppleva, för fler tips på utflykter, boende, restauranger och caféer besök sidan - Vår vid Hornborgasjön!