({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Tobias Andersson

Karlsforsrundan
Skövde

4 km, medel

Sugen på en dagstur? Låt vandringsleden Karlsforsrundan ta dig med genom Billingens lövskog och upplev ett vackert platåbergslandskap, vattenfall och många lager av historia.

Snabbfakta

Längd: 4 km

Tidsåtgång: cirka 1h 30 min

Svårighetsgrad: Medel

Terräng: Kuperad. Skogsstigar, beteshagar, grusväg

 


Storslagen natur med historiska lämningar

Med sina 4 kilometer är Karlsforsrundan det perfekta alternativet för dig som söker en lagom lång vandringsled för dagsutflykten. Leden startar vid besöksmålet Karlsfors gård mellan Lerdala och Timmersdala och sträcker sig sedan in i skogen genom naturreservatet Silverfallet-Karlsfors mot det imponerande Silverfallet vars vatten rinner utmed bergskanten. Här kan du utforska spår från det alunbruk som låg här under 1800-talet och som efter nedläggning lämnade plats åt kalkbränning. Hela området har spår efter brytning av alunskiffer och kalksten, och du kan se lämningar som till exempel rödfyrhögar och kalkugnar. 


Karlsforsrundan slingrar sig vidare och fortsätter en bit på Billingeleden mot Melldala naturreservat genom vacker och frodig ädellövskog. Om vår och sommar bildar här trädens lövverk nästan ett tak över leden som senare under hösten skiftar till en gyllene gul färg. Om våren blommar här också rikt av vitsippor, smånunneört, blåsippor, lungört och ramslök. Leden fortsätter sedan utmed branter där du bland annat passerar ett gammalt brott där historien återigen gör sig påmind.

Var uppmärksam på att det INTE är tillåtet att plocka ramslök då du befinner dig i ett naturreservat!

Fotograf: Tobias Andersson

 

Beteshagar och vindskydd

Efter att ha vandrat en bit på Billingeleden viker Karlsforsrundan av och fortsätter på egen hand ned för bergssluttningen. Här passerar du bland annat en vacker björkskog och en gammal kalkugn som du fortfarande ser resterna av om du tittar mot bergskanten. Väl nedanför sluttningen passerar vandringsleden genom hagmarker där det vissa tider på året går betande djur. Sista delen av leden (eller första om du går den åt andra hållet) sträcker sig längs en åkerkant. Här hittar du det mysiga vindskyddet som fått namnet Fäboden. Vid Fäboden kan du stanna för en medhavd fika vid grillplatsen och njuta av utsikten över sjön Lången i bakgrunden. Här finns också ved att elda med. (Finns vid väggen bakom utedasset).

Tips! Köp med gofika från bageriet på Karlsfors gård som ligger bara ett stenkast därifrån. 

Fotograf: Tobias Andersson

 

Platser i närheten av leden

Karlsforsrundan startar och slutar vid besöksmålet Karlsfors gård. Här kan du köpa med fika till vandringen från bageriet, inspireras av stilfull inredning i den välsorterade inredningsbutiken eller titta på konst från lokala konstnärer i konsthallen. På gården finns även en utställning "Lager av historia" som berättar om det världsunika platåbergslandskapet och dess historia, som Billingen är en del av. 

Fotograf: Tobias Andersson

 

Fakta om leden:

Längd:

4 kilometer

Ungefärlig tid:

Cirka 1 h 30 min

Tänk på:

Då Karlsforsrundan går genom naturreservat är det inte tillåtet att plocka växter som exempelvis ramslök och blåsippa. 

Markering:

Vinröd skyltning med en körsbärsblomma på. På skylten står det Valle i överkant och Karlsforsrundan i underkant.

Fotograf: Aron Sandling

Svårighetsgrad: 

Medel

Passar för:

Dig som klarar av att vandra i kuperad terräng. Lämpar sig inte för barnvagn eller rullstol. 

Start och mål:

Vid Karlsfors gård

Fotograf: Tobias Andersson

 

Hitta hit:

Ta dig med buss eller bil till Karlsfors gård mellan Timmersdala och Lerdala utanför Skövde.

Med kollektivtrafiken reser du lättast med buss 613 mot Lerdala och hoppar av vid hållplats "Karlsfors". För aktuell tidtabell besök www.vasttrafik.se

Kontaktinformation

Next Skövde

Stationsgatan 3 B

54130 Skövde


Telefon: +46 500-446688


E-post: info@upplevskovde.se

Hemsida: upplevskovde.se