({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Mikael Almse

Välkommen till Kosterhavets nationalpark

Kosterhavets nationalpark är Sveriges första marina nationalpark och området sträcker sig från norska gränsen i norr till Grebbestad i söder. Den artrika parken innefattar djur och växter, vissa helt unika för området, både i havet och på land.

Livet under ytan

Kosterhavets nationalpark innehåller havsmiljöer och arter som är unika för vårt land. I det salta vattnet lever tusentals olika sorters havsdjur och alger – från västkustens alla typiska arter, plus ett stort antal arter som har sin största eller enda kända förekomst just här. Under ytan möter du skogar av tång och ängar med vajande ålgräs. Här kravlar krabbor och hummer på bottnarna och stim av makrill plöjer pilsnabbt genom det salta vattnet. I de mörka djupen gömmer sig ögonkorall, armfotingar och piprensare.

Är du likt sälarna mer nyfiken på livet under ytan ska du prova att snorkla någon av Kosterhavets snorkelleder. På dessa naturstigar på 1-1,5 meters djup följer du en lina på botten som leder dig runt till informationsskyltar under vattnet. Glöm inte våtdräkten om vattnet är kallt och simma alltid med en kompis.

Nationalparkens möjligheter

I Kosterhavsområdet lever människor sida vid sida med djur och växter. Området nyttjas varsamt för att bevara den unika miljön som Kosterhavet och skärgården är. Nationalparken är ett värdefullt rekreationsområde för friluftsliv och den går att besöka året om. Sätten att uppleva parken är många och varierande. En möjlighet att njuta av naturen och djurlivet är från sittbrunnen på en kajak. Följ med på en guidad tur eller utforska skärgården på egen hand. Gör strandhugg på någon vindpinad kobbe eller skär och gå på upptäcktsfärd i strandkanten och bland klipporna. Med lite tur kan du kanske stöta på en säl eller två, här finns nämligen Västerhavets största bestånd av knubbsäl.

Fotograf: Roger Borgelid

Andra saltstänkta aktiviteter att uppleva den fascinerande nationalparken på är att följa med ut på båttur eller sälsafari. Parken är även attraktiv för vandring, cykling, fågelskådning, fiske, bad och andra djur- och naturupplevelser - både på och vid öarna längs fastlandet och i det yttersta havsbandet.
I anslutning till nationalparken finns även naturreservat, exempelvis Kosteröarna, Saltö, Västra Rossö – Kockholmen och Nord Långö.

Solig sommardag på Sydkoster med en mamma och barn med cykel

Fotograf: Åsa Dahlgren

Naturum och entréer till nationalparken

Det finns totalt fem entréer till Kosterhavets nationalpark med syfte att informera och inspirera, så att du som besökare får ut mer av ditt besök. Vid entréerna Saltö, Rossö, Resö och Strömstad finns informationstavlor med karta och besöksinformation.

En bra förstakontakt med allt nationalparken har att erbjuda är ett besök på Naturum Kosterhavet vid Ekenäs på Sydkoster. Här kan du ta del av mängder av spännande information genom utställningar och föreläsningar samt få kartor till områdets olika vandringsleder. På naturum kan du även få närkontakt med några av Kosterhavets djur i anläggningens klappakvarium. Sommartid arrangeras guidade turer både på land och till havs med utgångspunkt från naturum.

Naturums skylt

Fotograf: Åsa Dahlgren

Oavsett om syftet med din vistelse i Kosterhavets nationalpark är rekreation och njutning eller aktivitet och äventyr så finns det såväl boende som upplevelser som passar. Allt med den ständiga närheten till den storslagna naturen, den saltstänkta vinden och bruset från vågorna.

Visste du att…

... här finns ett av av Sveriges två kända korallrev?
... nationalparken är 400 kvadratkilometer stort?
... Kosterfjordens ränna är 100-250 meter djup?
... drygt 200 av de djur- och växtarter som finns här har inte påträffats på något annat ställe i Sverige?

Fotograf: Mikael Almse

FAKTA KOSTERHAVET

AREAL: Cirka 38 900 hektar (98% är vatten och undervattensmiljöer).
INVIGNINGSÅR: 2009.
Naturum Kosterhavet: Huvudentré på Sydkoster, Ekenäs. Utställning, interaktiva stationer, filmvisningar och olika aktiviteter. Fri entré. Res hit med Kosterbåten från norra hamnen, Strömstad.
Unikt: Sveriges första marina nationalpark, korallrev, unikt växt- och djurliv ovan och under vattnet.
SEVÄRT: Naturum Kosterhavet, snorkelleder, Tjärnö akvarium, Ursholmens fyrplats, sälsafari, kajakpaddling.
STÖRSTA DJUP: 247 m.
MARKÄGARE: Svenska staten.
FÖRVALTARE: Länsstyrelsen i Västra Götaland genom Kosterhavsdelegationen
ATT TÄNKA PÅ: Naturen i Kosterhavets nationalpark ligger öppen för dig - var rädd om den. Du värnar den genom att följa de regler som finns för besök i nationalparken.

HITTA HIT: Strömstad och Tanum kommuner i Bohuslän.