({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Sandra Hansson

Bokenäset - en del av Uddevalla

Mörkgröna bokskogar och barrskogsdoft, kulturlandskap med fornminnen och blågråa klippor vid fjordens kant - Bokenäset är Bohuslän i ett nötskal.

Bokenäset är verkligen Bohuslän i ett nötskal. Halvön bjuder på både kontraster och harmoni. Här finns mörkgröna bok- och barrskogar med fina vandringsleder, och du har alltid nära till de blågrå klippor och stränder som ramas in av Havstensfjorden, Nordströmmarna och Gullmarsfjorden. Bokenäset har ett utpräglat kulturlandskap med fornminnen och andra spår från tidiga bosättare. För 800 år sedan var Dragsmarks kloster ett centrum för andlighet, bildning och kultur. Oavsett om du kommer till Bokenäset med båt, bil eller cykel, hittar du många fina platser att njuta av naturen i lugn och ro.

Havstensklippan som ligger 119 meter över havet bjuder på en spektakulär utsikt med Uddevalla i öst och ytterskärgården i väst. Visste du att Oden valde Havstensklippan som boplats till sina korpar Hugin och Munin för att samla in nyheter om världen? Klokt val kan tyckas, för det händer alltid något spännande här på Bokenäset.

Bassholmen - en förtrollande vacker ö

Det är något visst med öar utan bilar, så även med Bassholmen som ligger mitt i de vackra Nordströmmarna. Enligt vana kajakpaddlare är det här världens bästa paddelvatten och har man tur får man uppleva mareld i månsken. Men det som gör ön extra speciell är den fina blandningen av natur och kulturhistoria. Bassholmens natur är förtrollande vacker och historien fascinerar. Under 1700-talets rika sillperiod fanns här ett sillsalteri och man tillverkade tranolja som lyste upp Paris gator under franska revolutionen. Idag kan du besöka Bassholmenmuséet för att uppleva en liten del av Uddevallas guldålder.

Bo havsnära

Vill du bo vid havet med ett naturreservat som granne och ha nära till det mesta som händer på Bokenäset, kan femstjärniga Hafsten resort vara helt rätt. Bada och sola vid stranden eller poolen, äta något gott och vara med på någon aktivitet som ordnas för både barn och vuxna. Vågar du åka Nordens längsta zipline? I hjärtat av Bohuslän, med utsikt över Koljöfjorden ligger Bokenäset Hotell & Konferens. Här finns allt du behöver för att slappna av. Slå dig ner i restaurangen och njut av vällagad mat. Sjunk sedan ner i ett härligt bubbelbad på terrassen. När ögonlocken börjar kännas tunga väntar din nybäddade säng på rummet.

Utsikt till maten

Nog är det en svindlande känsla att sitta på restaurang Stallgården och se ut över viken vid Svälte kile och veta att Snorre Sturlasson, i sina sagoböcker om den nordiska mytologin, har skrivit om händelser som utspelat sig just här. Om sagan är sann eller inte spelar ingen roll; utsikten och maten blir på något vis ännu godare. Restaurangen bjuder på västsvenska smaker på lantgården med anor från 1600-talet. I samma lokaler finns den populära inredningsbutiken Två Fröknar som även säljer kläder.