Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Tommy Nerstrand, Dalsland Fishing

I de lugnaste vatten...

.... simmar de största fiskarna. Eller var det de fulaste? Vilket det än är, vi har faktiskt båda delarna här i Dalsland. De största gäddorna du kan tänka dig och den fulaste urtidsfisken du någonsin skådat: Vår landskapsfisk Hornsimpan.

Sportfiskarens dröm

Få landskap kan erbjuda ett så bra sportfiske som Dalsland. En orsak är förstås att du befinner dig i Sveriges sjörikaste landskap. Så oavsett om du gillar spinnfiske, flugfiske, actionfylld trollingfiske med guide efter lax och gädda eller mysigt mete vid en skogstjärn – Dalsland har det! Här finns strömmande vatten, forsfiske, stilla tjärn, mäktiga sprickdalssjöar och inte minst innanhavet Vänern.  Variationen och artrikedomen är stor. Bara i Vänern finns det omkring 38 arter. I norra och nordvästra Dalsland breder de vackra, djupa och kalla sprickdalssjöarna ut sig. Här finns de storvuxna gäddorna. Här finns också lax, öring, röding, abborre och en hel del vitfiskar.

 Trollingfiske. Foto: Jan Andersson, Åmåls kommun

Spinnfiske, trolling och mete

I de västra delarna av landskapet finns bland annat Kornsjöarna och Lilla Lee, som är en mycket fin rödingsjö. De lämpligaste sportfiskesätten här är spinnfiske, trolling och mete. Ett annat spännande sportfiskeområde är de nordöstra och östra delarna kring Åmål och Mellerud. Där öppnas enorma möjligheter med tillgång till Sveriges största insjö, Vänern. Längs hela Vänerkusten finns mycket bra sportfiske på nästan alla förekommande sötvattensarter.  Kronan på verket är förstås det förstklassiga trollingfisket på Vänerns storväxta laxar och öringar.

Paddla i Dalslands sjöar

 Foto: Henrik Trygg, vastsverige.com

Put and take

12 kilometer väster om Åmål ligger Ängebytjärnet  som är ett fint och välskött ädelfiskevatten. Här kan man fiska röding, öring och regnbågsforell året runt. Tre till fyra gånger per år sätts det i ny fisk i vattnet. Runt den lilla tjärnen finns det bryggor, vindskydd och lägerplatser.  

Sjöarna i Dalslands södra delar är oftast mer näringsrika och där hittar man därför bland annat flera bra gössjöar som Ellenösjön, Viksjön och Långhalmen. Här finns också bra vatten för brax, sutare, färna, id, sarv med flera arter. Inte nog med detta. Genom stora delar av landskapet flyter dessutom Dalslands Kanal, ett 250 km långt sjösystem, hoplänkat av korta kanalbitar, där många av de här nämnda och andra fina sportfiskevatten ingår.

Ängebytjärn. Foto: Emma Augustsson, Dalslands Turist AB

Fiskeland

Fiskeland.se är en hemsida för fiskeentusiaster! Här redovisas fiskeregler, fiskevårdsområden, fiskekortsförsäljare och mycket mer!