({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lars Eric Fjellman

36. Kednäs – En tur till Slommetjärnet

  • Källa: Dalslands Miljö & Energiförbund

Sugen på en liten skogstur på en alldeles vanlig stig i en vanlig, hemtrevlig skog? Bara gå en sväng, krama en gammeltall och fika vid stranden av en liten tjärn? Här finns det du söker, i behändigt format dessutom.

Kednäs ligger på Dalformationens berg, och här finns såväl rikare lövskogsmarker som karg tallskog med ljung och blåbärsris. En vandring längs den markerade leden ger smakprov på områdets alla naturtyper. Leden bär först ganska brant uppför genom högvuxen skog, där många granar är långskäggiga av hänglavar. Det är ett säkert tecken på att skogen fått sköta sig själv under lång tid.
Uppe på höjden glittrar Slommetjärnets vatten mellan tallstammarna. Det finns många hundra småsjöar i Dalslands skogar, och det är inget särskilt med den här. Men den ligger längs stigen du vandrar, och det finns en fin liten klippa precis vid vattnet, som gjord för fikapaus och kanske ett dopp.
Stigen går vidare genom grov tallskog uppe på åsen. En del av träden är över 200 år gamla. Vandraren bjuds också på en fin vy över sjön Edslan och torpet Kednäs, som har anor från 1600-talet. När man tagit sig nedför branten för stigen vidare genom de gamla, delvis igenvuxna odlingsmarkerna, där liljekonvaljer blommar under de gamla ekarnas kronor.
Vägen tillbaka till parkeringen går längs Edslans strand, där det också finns en rastplats på en udde. Rundturen tar ett par timmar, högst. Och visst är den en upplevelse, om än i det lilla formatet. För vanliga stigar i vanliga skogar är ju ganska ovanliga numera.

Kednäs är naturreservat, 42 ha. Det är tillåtet att tälta i reservatet, men bara en natt. Markerad vandringsled ca 2,5 km. Leden är bitvis brant.

 

Hitta hit:
Kednäs ligger vid sjön Edslan. Från väg 164 Åmål - Bengtsfors tar man av åt höger (norr) ca 1,5 km väster om Edsleskogs samhälle, just där vägen lämnar Edslans strand. Ingen skyltning här. Följ sedan skyltning mot naturreservatet längs den lilla grusvägen. Efter ca 1 km finns P-plats och informationstavla (N59.060505 O12.431380).

 

Karta över området

 

Tillbaka till www.naturidalsland.se