({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Kent-Åke Gustavsson

10. Värnshögen - Lövskog med historia

  • Källa: Dalslands Miljö & Energiförbund

Värnshögen berättar en historia redan med sitt namn. Egentligen borde det skrivas Wærnshögen. Herrgården som låg på kullen hette ursprungligen Högen, men döptes om när familjen Wærn klev in i bygdens historia på 1800-talet. I dag är Värnshögen en lummig liten lövskogsoas vid Laxsjöns strand.

Herrgården revs på 1980-talet, och sedan dess har ingen bott Värnshögen. Än vittnar dock den högvuxna lövskogen om att kullen en gång var en lummig trädgård. Nu pågår ett arbete för att återerövra området från buskar och kirskål och återskapa den rika flora som sannolikt funnits här. Massor av lövsly har röjts bort. På kullens topp, där huset låg, anläggs en torrängsflora med arter som ska locka till sig fjärilar och andra insekter. 
Det lär dröja några år innan Värnshögen slår ut i full blom igen, men den mäktiga linden vid kullens topp är i sig värd en avstickare. Dessutom är fågelsången intensiv fina vår- och försommardagar. Här finns de flesta av våra vanliga sångare. Stjärtmes och stare hör till häckfåglarna, liksom – åtminstone de flesta år – kattuggla. 

Området är ca 5 ha stort. Marken ägs av Billingsfors Bruk/Munksjö Paper och är inte formellt naturskyddad.Hitta hit:
Värnshögen ligger i anslutning till Billingsfors tätort. Sväng av från väg 164/172 vid skylt ”Reningsverket”. Kör ca 400 m, håll vänster och parkera vid båthamnen. En stig leder upp på kullen (N58.977696 O12.250622).

 

Karta över området

 

Tillbaka till www.naturidalsland.se