({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Kent-Åke Gustavsson - Trana

20. Knä sjö - Fåglar vid vägkanten

  • Källa: Dalslands Miljö & Energiförbund

Knä sjö är kanske inte värd någon större omväg ens för den inbitne ornitologen, men det behövs inte heller. Väg 166 mellan Bäckefors och Ed skär rakt över sjön. Om årstiden är den rätta behöver man inte ens stanna bilen för att se tranor kliva omkring ute på gungflyet.

I slutet av april hörs då och då dvärgbeckasinen spela vid Knä sjö. Vill man njuta av den naturupplevelsen räcker det inte att kliva ur bilen, man måste dessutom göra det vid rätt tillfälle och man måste ha tålamod. Dvärgbeckasinen spelar först efter mörkrets inbrott, och den ger ifrån sig sitt märkliga, dämpade läte medan den flyger. Spelet har beskrivits som ljudet av klapprande hästhovar på en träbro. I övrigt gör inte dvärgbeckasinen mycket väsen av sig. Den lever ett undangömt liv och ses sällan.
Dvärgbeckasinen passerar Knä sjö på sin flyttningsresa till nordligare trakter. Rödbena, brushane och storspov är andra vadarfåglar som regelbundet rastar. Sjöns häckfågelfauna bjuder inte på några rariteter.
Knä sjö har inget formellt naturskydd. Ett fågeltorn finns vid norra delen av sjön. Den södra delen kan spanas av från vägkanten, men se upp för trafiken!Hitta hit:
Knä sjö ligger utefter väg 166 mellan Bäckefors och Ed. För att komma till fågeltornet, ta av vid skylten ”Pausplats” omkring 2 km från järnvägsövergången norr om Bäckefors (N58.841618 O12.110923).

Karta över området

 

Tillbaka till www.naturidalsland.se