({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Kent-Åke Gustavsson - Tallticka

59. Öjersbyns gammelskog – Storskog i fickformat

  • Källa: Dalslands Miljö & Energiförbund

Välkommen till ett stycke hemtrevlig storskog i det lilla formatet, lätt genomströvad på en timme. Öjersbyns gammelskog ger en bild av hur Dalslands skogar såg ut innan kalhyggesbruket tog över.

Skogar som föryngrats spontant – utan människans hjälp – och som får växa sig gamla i sin egen takt blir allt mer sällsynta. Men Öjersbyns gammelskog är ett stycke sådan skog. Här finns riktigt grova och resliga furor och granar draperade i hänglavar. Låga träd samsas med höga, unga med gamla och små gläntor släpper här och var ner ljus till vandrare och markens växtlighet.
Så här såg stora delar av södra Sveriges skogslandskap ut ännu för en mansålder sedan. Att kreatur gick på bete i skogen och att man högg ved och virke till husbehov förändrade inte den bilden – tvärtom. Det var så skogarna i det gamla Bondesverige fick sin karaktär.
Sådan skog är omväxlande och trevlig att vandra i, och Öjersbyn är inget undantag. Visst är det kul om man får syn på talltickans fruktkroppar på någon skrovlig stam eller den lilla orkidén knärot i mossan, men annars står skogen själv för naturupplevelsen.
På Öjersbyn bodde riksdagsmannen och häradsdomaren P-A Larsson (född 1872), stor naturvän och botanist med mossor som specialintresse. Han blev utnämnd till hedersdoktor i botanik vid Göteborgs universitet. ”Mosskungen” kallades han i bygden, och han tillbringade mycket tid i markerna med bröderna Bergström i Bäckefors (se Norra Båsane, 23). 1957 donerade Larsson det skogsområde som nu är skyddat till kyrkan. Detta gör att man ännu kan ströva under gammeltallarna i Öjersbyn.

Öjersbyns gammelskog är naturreservat, 8 ha. En markerad led, ca 1,5 km, leder genom reservatet.

 

Hitta hit:
Reservatet ligger ca 3 km nordväst om Åmål. Från E45 tar av mot Svaneholm strax norr om Åmål, och därefter höger vid skylt ”Naturreservat” efter ca 2 km. Vägen går över gården Öjersbyns gårdsplan och sedan till vänster till reservatets P-plats (N59.090301 O12.663487).

 

Karta över området

 

Tillbaka till www.naturidalsland.se