({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kulturrunda nr 3: Från motstånd till våfflor

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka. Kulturunda nr. 3 går genom Dals-Ed och Nössemark.

 

Från motstånd till våfflor

Blanka stänkskärmar skimrar i rader på museet i Ed, en trakt som präglats av sitt läge nära gränsen till Norge. Som Parsetjärns skans från andra världskriget, och stigarna genom Tresticklan nationalpark där unga människor vandrade mot Norge för att söka jobb under nödåren på 1800-talet. Det gjorde Marta-Stina Godtman, som tog med kunskapen om att göra halmhattar hem till Ärtemark och startade en exportsuccé med 60 000 hattar per år till hela världen. Har du tur är det temaservering hos Vita Huset vid Stora Le, och efter färjetur tvärs över sjön väntar Dalslands äldsta gårdsmiljö i Gäserud.

I vår digitala karta hittar du kartpositioner och vägbeskrivning till rundans alla besöksmål. 

Besöksmål längs rundan

Parsetjärns skans

Dals-Ed
Parsetjärns skans byggdes under andra världskriget för att hindra angrepp från Norge. Vid vissa tillfällen öppnas skyddsrum och värn. Besöksmålet ingår i Ekomuseum Gränsland.

Eds Mc- och motormuseum

Ed
Eds Mc- och motormuseum Motorcykel visar på 1000 m2 veteranmotorcyklar, mopeder, motorsågar, båtmotorer, radioapparater och inte minst ett dussin sköna gamla symaskiner.

Café Smör & Socker

Ed
Café Smör & Socker vid torget i Ed bjuder hembakad fika och smörgåsar.

Tresticklan nationalpark

  Dals-Ed
Tresticklan nationalparks vackra leder tar dig ända in i Norge. Här väntar 30 kvadratkilometer väglös och obebyggd natur med gamla stigar och färdvägar genom orörd vildmark.

Rävlyckan

Dals-Ed, Rävmarken
Rävlyckan ingår i Ekomuseum Gränsland och var en av 14 norska hemliga militära baser på svensk mark under januari – maj 1945. 

Vita Huset vid Stora Le

  Dals-Ed, Nössemark
Vita Huset vid Stora Le i Nössemark är senaste tillskottet i området och erbjuder boende, temaserveringar och hjälper till att ordna aktiviteter i området.

Nössemarksfärjan

  Dals-Ed, Nössemark
Nössemarksfärjan mellan Sund och Jaren över Stora Le firar 50 år 2022. Överfarten tar cirka tio minuter och sträckan 900 meter. Dagtid går det två färjor i timmen åt vardera hållet.

Grethes café mitt på Lee

  Dals-Ed, Nössemark
Grethes café mitt på Lee ligger cirka en mil norr om Nössemarks Camping med terrass, våfflor och räksmörgåsar.

Gäserudsstugan

Dals-Ed
Gäserudsstugan är en av de äldst byggnader som finns bevarade i Dalsland. Boningshuset var på 1600-talet huvudbyggnad på en storbondegård. Tillsammans med de väl bevarade uthusen ger gården en inblick i hur lyckligt lottade människor levde på den tiden

Tips på avstickare runt Dals-Ed!

 

Hjärtebo gård

Steneby

Gör en avstickare till Hjärtebo gård med gårdsbutik. Konsthantverk i trä och linne som förgyller köket. Handgjorda ekologiska salvor, oljor och cerat. På sommaren kan du även avnjuta hantverksmässigt framställd Krav-glass från Artisan i Steneby och ekologisk dricka i den rofyllda trädgården. Under säsong finns även ekologiska grönsaker och ägg till försäljning i mån av tillgång.

hjartebogard.se

 

Dalsland Moose Ranch

Steneby

Träffa skogens konung på nära håll. Följ med på matning, gå en guidad tur och njut av en kopp kaffe i älgcaféet. Lär dig mer om älgarna med aktiviteter för både vuxna och barn.

dalslandsmooseranch.se

Hitta fler rundor i kulturens tecken

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka.

 

Andra har också läst...