({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kulturrunda nr 5: Norra Kulturkanalen

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka. Kulturunda nr. 5 går genom Dalslands kanals norra delar.

 

Norra Kulturkanalen

Dalslands kanal är ett kulturhistoriskt besöksmål i sig, som kantas av upplevelser som vittnar om livet i Dalsland såväl före som efter 1868, då Dalslands vatten bands samman till 25 mil sammanhängande vattenled. Utflyktsmålen ligger längs kanalen eller på promenadavstånd från den och vi börjar i den
gamla bruksorten Gustavsfors och det fi na bruksmuseet. Vi tar en avstickare till de vackra och avskilda sjöarna Östra och Västra Silen som är en biled till kanalen och fortsätter söderut till det kulturtäta Bengtsfors.

I vår digitala karta hittar du kartpositioner och vägbeskrivning till rundans alla besöksmål. 

Besöksmål längs rundan

Gustavsfors bruksmuseum

Gustavsfors
I kvarnen på det gamla bruksområdet med anor från brukets grundande 1747. Järnbruk som så många andra bruk i Dalsland omvandlats till pappersbruk i slutet av 1800-talet.

Roynes sjömagasin

Gustavsfors
Roynes magasin ligger i en magasinsbyggnad från 1860-talet och rymmer idag hotell och restaurang med uteservering på bryggan.  

Vårviks kyrka

Gustavsfors
Kyrkan ligger på en ö i Västra Silen. På medeltiden var det enklare att färdas med båt än landvägen hit. Den nuvarande kyrkan är från 1846. I lykthuset tänds en lykta i huven varje kväll för att vägleda de som färdades på sjön.

Krokfors slusstation

Krokfors
Krokfors slusstation är en dubbelsluss mellan Västra och Östra Silen. En av Dalslands kanals bileder som tar båtfarare en bra bit in i Värmland.

Dals Västra Värmlands Järnväg

Bengtsfors - Årjäng
Dressinbanan mellan Bengtsfors och Årjäng som passerar Silverlake Camp i Kråkviken, där det finns kanotuthyrning, övernattning och kiosk. Dressinbanan sköts av DVVJ. 

Torrskogs kyrka

Bengtsfors
Ligger vackert vid Lelång och byggdes på 1760-talet. Altaruppsatsen är från 1700-talet, liksom predikstolen i barockstil gjord av bildhuggaren Hugo Svan berg från Svanskog, elev till Isac Schullström.

Torrskogs källarbryggeri

Bengtsfors
Ett av flera lokala bryggerier i Dalsland som producerar hantverksmässigt öl i små upplagor. Går att boka visning för grupper på minst fem personer.

EKA Miljörum

Bengtsfors
Här kan du springa i stenlabyrinten, följa vattenleken och ha picknick. Välgjorda utställningar i miljörummet berättar om industrihistorien och det saneringsprojekt som har förvandlat det förorenade
området till en spännande park.

Halmens Hus

Bengtsfors
Museum på Majberget med en fantastisk utsikt över skogar och sjöar. Året runt visas en utställning om halmens betydelse i Dalsland. Tillfälliga utställningar, kurser, föreläsningar och konserter.

Bengtsfors Bokhandel

Bengtsfors
Ligger på gågatan i centrala Bengtsfors och bland de välfyllda och välsorterade bokhyllorna hittar små och stora semesterfirare läsvärt från när och fjärran.

Hitta fler rundor i kulturens tecken

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka.

 

Andra har också läst...