({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vandring Kroppefjäll

Har du ett par skor?

  • Tommy Löfgren

Bra! Då är du redo att följa med ut i skogen på vandring. Vi har pratatmed naturälskaren Linus som bytte Södermalm i Stockholm mot Kroppefjälls vildmark. Han hjälper alla att hitta sin väg ut i naturen – så välkomna till Dalsland såväl gröngölingar som veteraner.

Den som vandrar har alltid mer att upptäcka. Vandring har för allt fler blivit det bästa sättet att checka ut från vardagens alla måsten. Nybörjare eller erfaren. Vandring passar de allra flesta. Det handlar om att komma ut i naturen och anpassa vandringen efter sina egna förutsättningar. Att vandra i gympaskor eller vandringskängor kan fungera lika bra.

– Huvudsaken är att skor och kläder känns sköna att röra sig i, säger Linus Bergström, som driver vandringsdestinationen Ragnerud tillsammans med frun Marielle. Idag är han ett vandringsproffs. Men så har det inte alltid varit.

– Nej, verkligen inte, skrattar Linus. Jag kommer från Stockholm och levde ett annat liv innan jag upptäckte vad naturen kan ge nu när jag bor och jobbar i den.

Under hans storstadstid var stressen påtaglig och alltid närvarande. Men det var ett naturligt sätt att leva och Linus trivdes med det.

I dag är det inget han saknar. Han har funnit sin plats – vandringsdestinationen Ragnerud, granne med det mäktiga Kroppefjäll, ett av Västsveriges största vildmarksområden.

 

Tystnad eller fågelsång, lövprassel eller vilda vyer? På Kroppefjäll finns det många vandringsleder att välja mellan. Kortare och längre leder i varierande svårighetsgrad.

– Ett bra tips för den ovane vandraren är att en sträcka i skogen inte kan jämföras med samma sträcka på asfalt. Terrängen är alltid mer kuperad. Samtidigt kan det vara mysigt att göra en enklare vandring på en liten grusväg.

På Kroppefjäll finns det många möjligheter att vandra utifrån sina egna förutsättningar. Sedan tidigare fanns det leder utspritt i området. Nu har lederna länkats samman av Kroppefjällsleden med nya märkningar, spänger och vindskydd. Nya Kroppefjällsleden är 5,2 mil lång och kommer utökas med fler etapper för att knyta ihop hela Kroppefjäll.

Hos Ragnerud finns det många alternativ att välja mellan. Allt från enklare vandringar till 3-dagarsvandringar och färdiga vandringspaket med boende, middag, bastu och matpaket till turen.

– Vi vill göra det enkelt för våra gäster och vi hjälper gärna den ovane vandraren. Hos oss kan man även hyra vandringskängor och annan utrustning. Linus vill skicka med det goda rådet att välja en markerad led. Det känns tryggt. Det är också bra att ha koll på kartan så att man vet var man går.

– Och glöm inte att ta en paus då och då. Gör ett stopp, sätt dig på en stubbe eller en sten och ta en fika samtidigt som du ser dig omkring. Du kommer säkert att uppleva naturen på ett nytt sätt, säger Linus.

Fotograf: Lykke Andersen

Själv går han ut i naturen då och då för att få en stund för sig själv. Letar upp en plats fri från ljud framkallade av människor. Det skapar en balans i kropp och sinne när han är i harmoni med omgivningen och får en skön återhämtning.

– Det är som att jag kommer till en punkt då naturen inte ser mig. Jag blir en del av den. Det är en mäktig upplevelse.

Det är lätt att hitta fina vandringsleder runt om i Dalsland. Linus berättar om gäster som bor i någon av Ragneruds stugor och tar bilen till kortare leder i närområdet.

Ragneruds hemsida finns många vandringstips. Förutom kartor på leder i närheten av Ragnerud finns 68 leder från Natur i Dalsland med spännande teman som Skogsdal, Mitt i Dalsland, Dalformationens marker och Vänerkusten.

 

Fyra leder i Dalsland som passar för en dagsvandring

Baljåsen, Edsleskog
2,5 km – 10 km
Vandra upp till Dalslands högsta topp 302 m över havet. Här finns en liten stuga med britsar och kamin. En fin tur även för barn.

Läs mer

 

Brända Berget, Bengtsfors
9 km – 11 km
Gå längs Dalslands kanal genom skogar och gamla järnvägsspår. Du passerar vackra utsikter och charmiga slussmiljöer.

Läs mer

 

Yttre Bodane, Ånimskog
1 km – 12 km
Hoppa mellan klipporna i ett vackert, örikt skogsoch skärgårdslandskap med fina leder. Kika in i det
lilla naturrummet eller ta ett dopp längs vägen.

Läs mer

 

Baldersnäs, Dals Långed
Ca 5 km
På den vackra halvön Baldersnäs kan du promenera från Herrgården hela vägen ut till Världens ände genom park och naturreservat.

Läs mer

 

Du hittar fler tips på vandringsleder, naturreservat och vandringspaket på Dalslands vandringsportal.