({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Dalsland vid Vänerns strand

EN INSJÖ VACKER OCH STOR SOM ETT HAV

Vänern är inte bara Europas tredje största sjö utan även ett mäktigt innanhav med många ansikten och vidsträckta vyer som slutar i horisonten där himmel möter hav.

Vänern är en fantastisk upplevelseskatt för alla som älskar sjöliv, skärgård och vatten. Vackra Tösse skärgård är en upplevelse för sig. Paddlar du havskajak är skärgården ett självklart val med sina fantastiska stränder och spännande strandhugg. För fiskaren erbjuder Vänern en stor mångfald med många sötvattenfiskearter som är en naturlig del av livet i sjön.

Vänerns fantastiska miljöer går även utmärkt att uppleva från land. Åmål, Mellerud och Vänersborg har alla vattnet in på knutarna. Här finns fina badstränder och naturreservat där du kan vandra på stigar och spänger bland kobbar och skär.

Dalsland Outdoors

I det gamla magasinet vid udden i Åmål finns Dalsland Outdoors . Här kan du hyra båt med utombordare, SUP-brädor, Hobie-kajaker, vanliga kajaker, kanoter,...

Fakta om Vänern

 

Yta: 5 650 km2

Maxdjup: 106 meter

Volym: 153 km3 vatten

Dricksvatten: 800 000 personer

Antal öar och skär: 22 000 stycken

Vattnets omsättningstid: 8 till 9 år

 

Fåglar: närmare 50 arter av sjö- och våtmarksfåglar häckar i sjön. Däribland ett antal hotade eller speciellt hänsynskrävande rovfåglar. Det gör Vänern till ett nationellt och internationellt viktigt område för många fågelarter.

Fiskar:38 fiskarter finns ständigt i sjön. Vanligast är nors och siklöja.

Växter: Vänerns havsliknande karaktär gör strandvegetationen unik.