({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • 11 sommarutflykter

Kom och upplev Hornborgasjön och Falköping, Skara och Skövde under sommaren när naturen är som grönast, när solen glittrar i sjöarna och fåglarna sjunger högt i skyn. Upptäck en mängd spännande besöksmål, mysiga caféer, natur- och kulturupplevelser. Här kommer 11 tips på utflykter i landskapet!

1. Historiska ruiner vid Varnhems Klosterkyrka

Det vilar en särskild stämning över Varnhem som det tagit tusentals år att uppnå. Här kan du bland annat besöka Kata Gård – ruinerna efter en tusenårig gårdskyrka från 900-talet. På Kata Gård finns också en utställning där du kan läsa om de kristna vikingarna som levde i här.

Tips!

 • Klostersjön i Varnhem har återställts och vi kan åter blicka ut över en blank sjö precis som munkarna kunde på sin tid. En kortare vandringsled går runt sjön och bjuder på fina vyer mot klosterområdet och dess vackra Klosterkyrka.
 • Avrunda besöket med en riktig gofika eller något varmt i magen hos Klosterkafét.
 • Ta en tur på Kulturväg Skaraborg som passerar Varnhem. En brun/vit skyltad turistväg från Karleby till Tidan med många sevärda platser. Ladda ner appen och ge dig ut på en spännande road trip!

2. Medeltida klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Idag kan du uppleva klosterruinerna och Gudhems församlingskyrka. Även en liten klosterträdgård och museum. 

Tips!

Visste du att!

 • Det var i Gudhems kloster som Arns föstmö Cecilia avlade sina 20 år av bot, medan Arn var och stred som tempelriddare i Jan Guillous bok. 

 

3. Platåberg med aktiviteter och vacker utsikt

Mösseberg i Falköping kan du uppleva många härliga naturupplevelser, friluftsaktiviteter och vacker utsikt över Falbygden. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning, MTB-cykling. Här finns också en discgolfbana, badsjö, utsiktstorn, lekplatser och en liten djurpark.  

Tips!

 • Lunch eller varför inte en SPA-dag på Kurorten Mössberg. Vill du stanna lite längre? Här kan du också bo över i härlig kurortsmiljö.
 • Småstadshopping i Falköpings centrum med trevligt utbud, mysiga caféer och hög service.
 • Stor ost- och delikatessbutik, fika och ostbuffé hittar du på Falbygdens Osteria.

Visst du att?

 • Mösseberg är 327 m över havet och ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 

4. Upplev Vallebygden om kvällen

Gör en utflykt till vackra Vallebygden. Ett sjörikt och mjukt böljande landskap som taget ur en saga. Här njuter du av prunkande blomsterängar, lummig lövskog, mängder av små glittrande sjöar och vackra naturreservat som avlöser varandra. Packa picknickkorgen och ta en kvällstur till naturreservatet Lycke lilla höjen. Här äter du kvällsmaten med en milsvid utsikt till grannberget Kinnekulle.

Tips!

 • Ett stenkast från Lycke lilla höjen ligger Lycke Lamm. Förutom att hälsa på söta små lamm och deras mammor kan du även besöka gårdsbutiken där de bland annat säljer lammskinn, egen honung och inredning.
 • Känn historiens vingslag vid Höjentorp - Drottningkullen. I det vackra naturreservatet kan du både läsa om kungligheter som bott på platsen och utforska ruinerna av det en gång så pampiga Höjentorp slott.
 • Gör en utflykt till området en vardag och avsluta besöket med en god lunch hos Flämslätt kurs- och Stiftsgård. Här serveras lokal mat under lunchtid alla vardagar.

5. Vandra runt en stilla sjö

Vandra runt den lilla sjön Flämsjön, som ligger mitt i det vackra Valleområdet. Vandringsleden Flämsjön bjuder på en naturskön och omväxlande vandring genom beteshagar med ek och ädellövskog. Den går bitvis nära Flämsjön, och du passerar även genom naturreservatet Eahagen. 

Tips!

 • Avsluta din vandring med ett dopp i den klara Flämsjön. Vid Flämslätt finns en badbrygga, och på flera platser utmed leden finns det möjlighet att ta ett topp från strandkanten.
 • Ta det lugnt efter vandringen med en god lunch hos Flämslätt kurs- och Stiftsgård. Här serveras lokal mat under lunchtid alla vardagar.
 • Missa inte Remningstorps arboretum – en spännande och väl skyltad samling unika träd. Leden passerar genom arboretet.

6. Skara - historisk småstad nära Hornborgasjön

De historiska kvarteren i Skaras pittoreska stadskärna bjuder på flera pärlor. Ett besök i den pampiga domkyrkan är ett måste när du besöker staden, och på en promenad i området därikring är historiens vingslag i allra högsta grad närvarande.

Tips!

7. Vandringsled genom varierad natur

På platåberget Billingen slingrar sig vandringsleden Trollstigen genom skogar, förbi rasbranter och vidsträckta utsikter. Leden finns i tre distanser så att du kan välja den längd som passar för just din vandring. Det är en vandringsled som inte bara låter dig uppleva Billingens unika natur utan också utforska dess historiska platser.

Tips!

 • Köp med lunch eller fika från Restaurang Berget och njut av en härlig lyxpicknick längs din vandring.
 • Leden går genom den dolda pärlan Rhododendrondalen. En parkliknande oas som skapades under tidigt 1900-tal. Här kan du förundras över en rad annorlunda växter och träd.
 • Ta med barnen längs den gula Trollstigen och lös uppgifter som finns utplacerade längs vägen. Slingan avslutas i Skogsmulleriket där barnen kan utforska de små husen och lära sig mer om naturen.
 • Önskar du vandra en längre sträcka startar även Billingeleden från fritidsområdet på Billingen.

8. Sveriges största samling av backstugor

Upplevelsemuseet Åsle Tå har ett tiotal bevarade backstugor. Vandra längs den mysiga tågatan, kliv in i husen och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. Café & Restaurang Åsle tå serverar hembakt fika och mat med lokalproducerade råvaror. 

Tips!

 • Någon mil från Åsle Tå ligger Wrågården, här kan du kika på älgar och bison, handla i gårdsbutiken, fika, spela fotbollsgolf eller beställa in gårdens pizza. Vill du stanna lite längre så kan du bo över i en stuga utformad som en älg eller bison.

9. Vandra genom strandängar och kulturlandskap

Upplev lugnet på strandängarna och njut av utsikten över Hornborgasjön. Vid sjön finns flera vandringsleder i olika längd och karaktär. På Hångerleden passerar du hagar, vackra stenmurar och gamla ekar. Vid Utloppet är det en kort led där du kan spana efter svarthalsade doppingar. På Ytterbergsleden kan du gå runt en udde med vacker utsikt över sjön.

Tips!

 • Besök naturum Hornborgasjön som ligger på pelare ute i vattnet. Här finns en utställning om sjön och dess rika fågelliv. Bredvid naturum kan du fika med vacker utsikt över sjön på Café Doppingen.
 • Upplev vacker konst både inne- och utomhus på Löfwings Ateljé & Krog. Här finns också hembakt fika och lunch. Vill du stanna lite längre i området så kan du bo på gårdens mysiga B&B.
 • Fler ställen att övernatta på i området är Nästegården där du bor i vacker 1800-talsmiljö med kulturhistoriskt återställda byggnader eller i Bosgårdens mysiga stugor.

10. Vacker natur och spännande historia vid Silverfallet

På platåberget Billingens västra sluttning kastar sig vackra vattenfall över bergskanten i det populära naturreservatet Silverfallet. Här rinner vattnet ned över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten och gör det till en vacker plats att besöka året om. Förutom den vackra naturen och de majestätiska fallen bjuder platsen även på spännande historiska lämningar. 

Tips!

 • Bara ett stenkast från Silverfallet ligger Karlsfors gård som erbjuder både ställplatser, stor parkering och toaletter. Här finns dessutom en mysig inredningsbutik med café och en konsthall.
 • Har du med dig barnen? Perfekt! På Karlsfors gård kan ni nämligen låna en aktivitetsryggsäck innehållandes naturbingo, förstoringsglas, kikare, fakta om naturen och en massa annat skoj för hela familjen.
 • Bara några kilometer från Silverfallet ligger sjön Lången där du hittar Melldala badplats. Perfekt för varma dagar när man behöver ett svalkande dopp.

11. Bäversafari på Flian

Att glida fram i kanot genom Flians dalgångar är en magisk upplevelse. Om sommarkvällar kan du uppleva en guidad bäversafari, där du har stor chans att se bäver nära. Djurlivet utmed ån är även rikt på andra djur och fåglar, så oavsett vad blir det en oförglömlig naturupplevelse tillsammans. Utgångspunkten är Herrtorps Qvarn.    

Tips!

 • Missa inte Restaurang Öringen som serverar god lokalproducerad mat och smarrigt fika.
 • Cykla till upplevelsen! I appen Läck-Kinnekulle finns en cykelrutt som tar dig ut på landsbygden utanför Skara, och bland annat förbi Herrtorps Qvarn och många andra spännande sevärdheter. 

OBS! För öppettider och eventuella förbokningar besök företagens hemsidor.

Vill du ha fler tips?

Runt Hornborgasjön finns massor att uppleva, för fler tips på utflykter, boende, restauranger och caféer besök sidan - Sommar vid Hornborgasjön!