({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Ett flygfoto över Kinnekulle

Fotograf: Jesper Anhede

Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle

En skärgård med tusentals öar, kobbar och skär. Ett bördigt kulturlandskap med fascinerande spår från medeltiden. Ett lokalt kök med genuina smakupplevelser. Romantiska hotellrum, personliga butiker – och massor av möjligheter att cykla, paddla och vandra. Destination Läckö-Kinnekulle har något för alla.

Destination Läckö-Kinnekulles placering i Skaraborg, mellan Sveriges två största sjöar Vänern och Vättern, ger de bästa möjliga förutsättningarna för njutbara dagar. En självklar utgångspunkt för ditt besök här är Vänern med en 22 mil lång kustremsa och en skärgård med 22 000 öar, kobbar och skär. Ett tips är att börja på naturum Vänerskärgården – Victoriahuset där du hittar allt från Visitor Centre, utställningar, restaurang och boende strax intill Läckö Slott.

UPPLEV VÄNERN
Har du tillgång till egen båt är möjligheterna till härliga strandhugg många. Gästhamnar finns det gott om. Om du inte har egen båt kan du välja en arrangerad tur. Kanske för att prova på det fina fisket i Vänern och uppleva en unik skärgårdsmiljö, eller följa höstens löjromsfiske på nära håll i Spikens fiskehamn.
    Gillar du fysiska utmaningar kan du komma hit och cykla i skog och på landsväg, hyra en kajak, kanot eller SUP (Stand up Paddleboard). Läckö-Kinnekulle erbjuder massor av möjligheter till härliga bad. Prova till exempel den långa sandstranden vid Svalnäsbadet som kallas Vänerns Riviera.
    En annorlunda upplevelse får du om du tar dig till naturreservatet Hindens rev, ett fem kilometer långsmalt näs som sträcker sig ut i Vänern. Platsen är perfekt för en utflykt, fiske, fågelskådning – eller långfärdsskridskor på vintern.

UPPLEVELSER TILL FOTS
Ett av de bästa sätten att uppleva Läckö-Kinnekulle är att vandra på någon av de vackra vandringslederna. Skaraborg kallas ibland Svearikes vagga och de historiska spåren märks bland annat i alla de medeltida kyrkor och kloster som finns här. Kinnekulles geologiska uppbyggnad gör också att du möter många ovanliga växter och skiftande naturtyper, till exempel alvar, och på våren färgas heden kring Österplana kyrka rödlila av orkidén Sankt Pers Nycklar. Ett sätt att kombinera natur och kultur är att vandra på områdets pilgrimsleder.

NJUT AV DET LOKALA KÖKET
Läckö-Kinnekulle ligger mitt i ett bördigt landskap och här finns en stark mattradition baserad på lokala råvaror. Närodlat, omsorgsfull tillagning och kärlek till de goda smakerna utmärker de många restaurangerna och caféerna. Faktum är att Läckö-Kinnekulle är känt just för sina många caféer. Elva av caféerna och fyra av restaurangerna är omnämnda i Sveriges café- och restaurangguide White Guide.
    I Spikens fiskehamn kan du smaka den lokala delikatessen löjrom, Vänerns röda guld, som enbart får fiskas mellan 17 oktober och 17 december. För att få fram löjrommen krävs ett gediget hantverk. Näten ska skakas, fisken ska klämmas sedan sköljas, hängas på tork och saltas så det tar flera dagar innan den kan serveras. Ett annat exempel är ramslöken, som ibland kallas »skogens vitlök« på grund av sin smak. När den blommar i maj–juni fylls skogen av lök doft och många passar på att tillaga ramslökssoppa enligt traditionellt recept. Ett lite modernare användningsområde är att göra ramslökspesto och ramslökssmör till förslagsvis kött.

TRÄDGÅRD OCH KONSTHANTVERK
Vänerslingan är Skaraborgs första turistväg, en alternativ vägsträcka där du passerar ett antal intressanta besöksmål. Du kan även följa Läckö-Kinnekullevägen som är en vacker landsbygdsväg med många natur- och kulturupplevelser.
    Trädgårdsintresserade hittar inspiration i de många prunkande öppna trädgårdarna. På Hellekis Säteri kan du uppleva en trädgård med anor som sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden. Och missa inte Lilla slottsträdgården vid Läckö Slott.
    Här finns även starka konstnärs- och hantverkstraditioner. På Rörstrand Center kan du uppleva både designklassiker och nutida svensk form. Passa också på att ge dig ut på landsbygden och besök de många ateljéerna, gallerierna och hantverksbutikerna i området. Ett tips är Falkängens Hantverksby där du i en historisk bruksmiljö hittar charmiga butiker fyllda med konst och hantverk.

MER ATT UPPTÄCKA
För att alla upplevelser ska finnas kvar också i framtiden arbetar besöksnäringen i området aktivt med att utveckla en hållbar turism. Sedan 2010 är till exempel Vänerskärgården med Kinnekulle ett av Unesco:s officiella
biosfärområde – ett modellområde för hållbar utveckling på land och till sjöss. 
    Naturligtvis finns det mycket mer att upptäcka än det vi nämnt här. Låt upptäckarglädjen blomstra och finn dina egna personliga smultronställen med hjälp av våra tips. Välkommen på strövtåg i naturen och kulturen.